Pirmą kartą paviešinta, kaip iš tikro rusai užėmė Gyvačių salą ir kaip įniršę gynėjai drėbė garsiąją frazę  ()

Gyvačių salos pasieniečių viršininkas sakė, kad ten buvo 80 gynėjų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-08 Pirmą kartą paviešinta, kaip iš tikro rusai užėmė Gyvačių salą ir kaip įniršę gynėjai drėbė garsiąją frazę  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bohdanas Gockis, Gyvačių salos pasienio posto vadovas, papasakojo, kaip Ukrainos gynėjai pateko į nelaisvę prasidėjus Rusijos Federacijos plataus masto invazijai.

Kaip jis minėjo kalbėdamas leidiniui UP, vasario 24-osios naktį Rusijos karo laivas pradėjo blokuoti civilinių laivų eismo maršrutus.

Karas prie salos priartėjo vasario 24 d., apie trečią valandą nakties. Tiesa, tai nebuvo visame pasaulyje žinomas kreipimasis į Gyvatės salos gynėjus.

Salos pasieniečių vadas teigė, kad saloje buvo 80 gynėjų:

    -apie 30 pasieniečių;

    -daugiau nei 40 35-osios brigados jūrų pėstininkų;

    -keli Sausumos pajėgų ir Karinių oro pajėgų kariai.

Ten buvo ir civilių žmonių: švyturio viršininkas, jo padėjėjas, keletas komunalinių paslaugų prižiūrėtojų ir panašiai.

Supratę, kad Rusijos Federacija „kažką" ruošia, visi sunerimo.

„Todėl visiems išdalijo ginklus ir pastatė į pozicijas. Tiesa, rimtų ginklų mes ten neturėjom: tik šautuvai, priešlėktuviniai pabūklai ir tiek", - sako B. Gockis.

6 val. ryto rusai pradėjo žodinį Gyvačių salos gynėjų „šturmą" – jie kreipėsi į juos ir ragino pasiduoti, susisiekę 16 radijo kanalu – tarptautiniu atviru laivų bendravimo kanalu.

Po trijų valandų įtikinėjimo rusų okupantai pradėjo gąsdinti „sunaikinimu", jei Ukrainos kariškiai nesutiks bendradarbiauti. Tuo pačiu metu horizonte pasirodė patrulinis laivas „Vasilijus Bykovas", o vėliau prie jo prisijungė ir liūdnai pagarsėjęs kreiseris „Moskva".

Tada „Vasilijus Bykovas“ atidengė ugnį, tačiau sviediniai tikslo nepasiekė ir nukrito į jūrą. Kai ir tai nepaveikė Gyvačių salos gynėjų, Rusija į dangų pakėlė atakos lėktuvus. Įsibrovėliai pradėjo oro antskrydžius saloje naudodami Su-27 ir Su-34 naikintuvus.

 

Po apšaudymo aukų nebuvo, tačiau atmosfera buvo slegianti, todėl visas Gyvačių salos gynėjų įniršis išsiliejo į „žinią" Rusijos karo laivui.

Po dar vieno apšaudymo, praėjus maždaug valandai po Maskvos „pasiuntimo", ryšys su sala nutrūko, o išsilaipinę rusų desantininkai užėmė Gyvačių salą. Visas garnizonas ir civiliai saloje buvo suimti.

Dauguma ukrainiečių belaisvių iš Gyvačių salos dar negrįžo į Ukrainą. Pasak leidinio „Grati", rugsėjo mėn. dar 48 salosgynėjai buvo nelaisvėje.

 

Rusijos įsibrovėliai užgrobė Ukrainos Gyvačių salą Juodojoje jūroje ankstyvomis plataus masto invazijos į Ukrainą dienomis 2022 m. vasarį.

Birželio 30 d., po Ukrainos raketų ir artilerijos padalinių ugnies smūgių Gyvačių saloje, Rusijos kariuomenė paliko ją. Rusijoje kariuomenės išvedimas iš Gyvačių salos buvo vadinamas „geros valios gestu".

Liepos 4 dieną saloje buvo iškelta Ukrainos vėliava.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(46)
(0)
(46)

Komentarai ()

Susijusios žymos: