Tai bus košmaras rusams – Ukraina gavo technologiją, kuri gali kardinaliai pakeisti karo eigą: neapsaugota net Maskva  ()

Pasak ekspertų, ukrainiečiai perdarė sovietinius dronus arba sukūrė savo. Technologijos gali kardinaliai pakeisti karo Ukrainoje eigą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-08 Tai bus košmaras rusams – Ukraina gavo technologiją, kuri gali kardinaliai pakeisti karo eigą: neapsaugota net Maskva  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio 5 ir 6 dienomis buvo keli smūgiai į Rusijos taikinius, kuriuos Maskva priskiria Ukrainos bepiločiams orlaiviams. „France 24“ paklausė užsienio ekspertų, iš kur Ukraina galėtų gauti tokių ilgo nuotolio transporto priemonių.

Pirmadienį, gruodžio 5 d., Rusijos žiniasklaida pranešė apie antskrydžius oro bazėms Riazanėje ir Saratove, o gruodžio 6 dieną – aerodromui Kursko srityje. Nukentėję objektai yra už šimtų kilometrų nuo sienos su Ukraina, o tai gali reikšti, kad Ukrainos kariuomenėje atsirado naujos technologijos, leidžiančios atakuoti dideliu atstumu, nors Kijevas oficialiai nepatvirtino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalyvavimo.

„Teigti, kad tai įžūliausia ataka, galbūt būtų šiek tiek perdėta, bet tiesa, kad Ukrainos armija pirmą kartą pademonstravo, kad turi ginklų, galinčių prasiskverbti taip toli“, – komentavo Jeffas Hone'as, Amerikos geopolitinių studijų centro New Lines instituto Rusijos karinių reikalų specialistas ir išorės konsultantas.

Po atakų pasklido gandai apie naujo tipo droną, galintį skristi beveik iki pat Maskvos. Rusijoje manoma, kad Ukraina naudojo sovietmečio įrangą. Anot Hawno, Ukrainos kariai į operaciją galėtų siųsti savo septintojo dešimtmečio pabaigos ir devintojo dešimtmečio bepiločius orlaivius Tu-141 „Strizh“, prieš tai juos modernizavusi ir apginklavusi raketomis. Ekspertas prisiminė, kad iš pradžių bepilotis orlaivis buvo naudojamas tolimojo nuotolio žvalgybai, tačiau Ukraina sovietmečiu buvo raketų gamybos lyderė, todėl turi didelę inžinerinę patirtį.

„Nesunku, ypač tokiai šaliai kaip Ukraina, modernizuoti aparatą, kad iš jo būtų pagamintas ginklas“, – patikino ekspertas.

Ukrainos ir Rusijos konfliktą Glazgo universitete (JK) nagrinėjantis Huseynas Alijevas prisiminė, kad prieš kelis mėnesius ukrainiečiai pažadėjo iki 2022 metų pabaigos surinkti visiškai vietinį tolimojo nuotolio UAV. Mokslininko teigimu, būtent tokie dronai galėjo smogti Rusijos oro bazėse.

 

„Įrenginys savo paskirtimi artimas Rusijos naudojamoms Irano kamikadzėms, tačiau yra pažangesnis“, – sakė Husseinas Alijevas.

Jeffas Hawnas palaiko šią įvykių versiją. Anot jo, naujieji Ukrainos dronai skirti karinei ir civilinei infrastruktūrai sunaikinti. Tuo pačiu metu jie turi skristi daug toliau nei Irano kolegos, galintys įveikti apie 1000 km.

Husseinas Alijevas pridūrė, kad dviejų strateginių bombonešių apgadinimas aviacijos bazėse Riazanėje ir Engelse buvo labai stiprus smūgis Rusijai, nes tokių lėktuvų yra labai mažai, o kariuomenei jie svarbūs, nes yra pajėgūs pristatyti bombas per didelį atstumą, įskaitant branduolinį ginklą. UAV įsiskverbimas į tokios svarbos objektus rodo didelius Rusijos Federacijos gynybos sistemos trūkumus.

„Šių tolimojo nuotolio bepiločių orlaivių naudojimas akivaizdžiai nustebino Rusiją. Šie dronai yra gana lėti ir skraido žemame aukštyje labai ilgą atstumą, todėl juos gana lengva numušti dar nepasiekus savo tikslo“, - paaiškino britų specialistas.

 

Sėkmingi smūgiai į Rusijos taikinius gali pakeisti karo Ukrainoje eigą. Aptikusios gynybos spragas, Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali jas panaudoti naujoms atakoms prieš bazes, iš kurių rusai paleidžia raketas į Ukrainos miestus. Husseino Alijevo teigimu, Kijevas turėtų ekonomiškai panaudoti dronus-kamikadzes. Jei Ukraina naudojo modernizuotus Tu-141, tai viskas priklauso nuo tarnaujančios įrangos kiekio, likusio iš sovietmečio, o jei tai nauji dronai, tai nuo to, kaip greitai ukrainiečiai gali juos pagaminti.

„Kadangi tai yra pirmieji tolimojo nuotolio kariniai dronai, manau, kad prireiks šiek tiek laiko, kol šalis jų pagamins pakankamai, kad įgytų lemiamą pranašumą“, – sakė mokslininkas.

Labai tikėtina, kad per tiek laiko Rusija sugebės sustiprinti svarbių objektų gynybą. Vis dar sunku pasakyti, kiek Maskva paaukojo užnugario apsaugą, perkeldama įrangą į fronto liniją. Tuo pačiu metu politinis elitas gali reikalauti sustiprinti Ukrainos apšaudymą, o jei kariuomenė to nepadarys, padidins spaudimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(75)
(0)
(75)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()