Ukraina pirmą kartą gaus „neįveikiamą“ droną RQ-35 „Heidrun“: koks tai monstras? (Video)  ()

„Heidrun“ dronas įsibėgėja iki 60 km/val. ir nekreipia dėmesio į rusų elektroninės karybos priemones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vykdydama iniciatyvą „United24“, vyriausybė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms nupirks danišką droną RQ-35 „Heidrun“. Tai savo „Telegram“ kanale paskelbė skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas.

Dronas perkamas už 6,1 mln. grivinų (15,5 tūkstančius eurų). Pasak ministro, bepilotis orlaivis leis Ukrainos gynėjams atlikti žvalgybos iš oro užduotis, nesukeliant pavojaus savo gyvybėms ir nebijant Rusijos elektroninės karybos sistemų.

Michailas Fiodorovas priminė, kad amerikiečių aktorius Markas Hamillas, filme „Žvaigždžių karuose“ vaidinęs Luką Skywalkerį, renka lėšas dar dešimčiai RQ-35 „Heidrun” dronų.

RQ-35 „Heidrun” - tai propelerinis sparnuotas dronas, vykdantis ISR misijas - jis stebi aplinką ir renka duomenis. Savo papilvėje „Heidrun” turi kamerą, bet gali turėti ir infraraudonųjų spindulių jutiklį. „Heidrun” skrenda žemame aukštyje, padeda pastebėti taikinius, realiu laiku perduoda tą informaciją operatoriui.

Dronus RQ-35 „Heidrun“ gamina Danijos kompanija „Sky Watch“. Tai yra pakankamai lengvas orlaivis, jį galima paleisti rankomis, o tai reiškia, kad nereikia katapultų, asfaltuotų takų ar kitų priemonių. „Heidrun“ gali savarankiškai skristi iš anksto nustatytu maršrutu, kol operatoriai atidžiai stebi kameros perduodamą vaizdą.

 

„Heidrun“ gamintojas taip pat siūlo specialią programinę įrangą ir planšetinį kompiuterį rankiniam drono valdymui. Kūrėjai teigia, kad RQ-35 „Heidrun“ gali skristi net veikiamas elektroninės karybos sistemų. Jos skleidžia radijo trikdžius, kurie įprastai nutraukia ryšį tarp drono ir piloto ir priverčia orlaivį nukristi. Rusija (ir Ukraina) turi ir dronų medžiotojų, kurie leidžia perimti bepiločių valdymą. „Heidrun“, pasak gamintojo, yra atsparus tokiai įrangai.

 

RQ-35 „Heidrun specifikacijos

  • Ilgis - 1,07 metrai;
  • Sparnų plotis - 1,65 m;
  • Drono svoris: 2,3 kg (visas rinkinys su 2 baterijomis ir valdymo sistema - 28 kg);
  • Pasiruošimo skrydžiui laikas: 5 minutės;
  • Skrydžio laikas: 90 min.;
  • Kameros aprėptis: 360 laipsnių;
  • Maksimalus greitis: 60 km/val.;
  • Maksimalus skrydžio aukštis: 3,5 km;
  • Valdymo diapazonas: 10-12 km (vizualiai), iki 30 km naudojant anteną.
(64)
(0)
(64)

Komentarai ()