Ar Rusijoje bus įvesta karo padėtis? V. Putinui tai gali būti ir pražūtingas, ir labai geras žingsnis  ()

Rusai pradeda kalbėti apie galimą karo padėties įvedimą. Vladimirui Putinui šis sprendimas bus labai sunkus - diktatoriui tai gali būti ir pražūtingas, ir labai geras žingsnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos opozicijos politologas Abbasas Galliamovas mano, kad į karo padėties įvedimą neigiamai reaguos ne tik eiliniai rusai, bet ir politinis elitas. Tačiau yra tokių, kurie to reikalauja. Karo padėties įvedimas leistų Rusijos valdžiai kontroliuoti pramonę, įvesti planinę ekonomiką, skirti visus resursus karui, atimant finansavimą iš kitų sričių. Svarbu ir tai, kad būtų atšaukti artėjantys Rusijos prezidento rinkimai.

Štai Ramzanas Kadyrovas, komentuodamas dronų pasirodymą Maskvoje, pareiškė, kad Rusijoje turėtų būti įvesta karo padėtis. Vladimiro Putino sekretorius spaudai Dmitrijus Peskovas atsakė, kad kol kas apie tai nesvarstoma. „Kadyrovas ne pirmas tai ištaria. Toks variantas yra gana realus. Kol kas Putinas bando nuo to susilaikyti, nes įvesta karo padėtis sustiprins žmonių jausmus, kad Rusija virto diktatūra“, - sakė Abbasas Galliamovas.

Dabartinės valdžios rėmėjų Rusijoje sparčiai mažėja, bet, pasak Galliamovo, Putinas vis dar turi apie 30% visuomenės paramos. Tačiau jam įvedus karo padėtį ir atšaukus rinkimus, žmonės supras, kad Putinas yra diktatorius. Parama jam turbūt sumažės iki 7 – 10 %. Tokios menkos paramos ir nuostolių kare fone Vladimirui Putinui būtų labai sunku išlaikyti esamą režimą.

Kai esi laikomas diktatoriumi, gali laukti ne tik liaudies sukilimo, bet ir karinio bei elito perversmo. Putinui karo padėties įvedimas yra viliojantis kelias, tačiau jis kupinas rizikos“, – kalbėjo politologas.

 

Jei Putinas nuspręs žengti tokį žingsnį, jam nebereikės visos prezidento administracijos - galia pereis Saugumo Tarybai ir saugumo pajėgoms. Tada šių struktūrų lyderiai, ypač Nikolajus Patruševas ir Igoris Sečinas, taps labai galingomis, bet Putinui paklūstančiomis asmenybėmi. Būtent jie ir Kadyrovas verčia Putiną įvesti karo padėtį, nes tai sustiprintų jų pozicijas.

„Putinas stengiasi nepapulti į visišką priklausomybę nuo jų. Jis nori pademonstruoti, kad visi eis balsuoti. Reguliariai vyksta susitikimai, kuriuose, atrodo, aptariama rinkimų kampanijos vykdymo strategija“, – sakė Galliamovas.

Prezidento rinkimai Rusijoje numatyti kitam kovui.

(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: