„D-diena. Tūkstančiai žuvusių.“ Viena baisiausių visų laikų invazijų  (1)

9000, kurie niekada negrįžo namo, 1944 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai meno kūrinys, skirtas tiems, kurie mirė D-dieną. Jį sukūrė Andy Mossas ir Jamie Wardley. Tai įgyvendinti padėjo savanoriai. Kūrinyje pavaizduoti žuvusių kareivių, kurie puolė ir gynė Normandijos paplūdimius, kontūrai. Šis darbas atsirado pakrantėje 2013 m.

D-diena yra viena liūdniausių visų laikų invazijų į pakrantę. Ją sudarė amerikiečių, britų, kanadiečių ir kitų sąjungininkų kariai, atakuojantys stipriai ginamą Normandijos pakrantę Prancūzijoje. Atakos zona padalinta į 5 skirtingus paplūdimius, pavadintus Juno, Juta, Gold, Sword ir Omaha. Mirtingiausias iš visų buvo Omaha. Vokiečiai manė, kad sąjungininkai išsilaipins Kalė mieste, nes jis yra arčiausiai Britanijos, tačiau sąjungininkai pasirinko Normandiją, kad apgautų vokiečius.

 

9000 vyrų žuvo. Prieš invaziją sąjungininkų lėktuvai numetė 13 000 bombų į pakrantę, norėdami sunaikinti gynybą, tačiau jos visos nepataikė į savo taikinius, ypač Omahos paplūdimyje, dėl ko žuvo daugiausiai 2 400 žmonių. Iš tikrųjų invazija turėjo prasidėti iki birželio 6 d., tačiau blogos oro sąlygos atitolino išpuolį.

D-dieną sąjungininkų kariai šturmavo paplūdimius, beviltiškai bandydami peržengti vokiečių gynybos linijas, o į juos liejosi intensyvūs vokiečių kulkosvaidžių šūviai. Sąjungininkams pavyko įvykdyti savo misiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(2)
(5)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: