Net nespėtų aktyvuoti 5 straipsnio. Ateinantys metai gali būti lemtingi  ()

Putinas ruošiasi naujam dideliam Rusijos karui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

praėjusį rudenį žvalgybos pareigūnai kelis kartus pranešė, kad Rusija kuria planus pulti NATO šalis, savo autoriniame straipsnyje „New Voice“ rašo ukrainiečių ekonomikos analitikas Anatolijus Amelinas.

Atrodė, kur tau karo Ukrainoje išvarginta Rusija, o kur stipri didelė NATO bloko kariuomenė? Tačiau viskas ne taip.

Karinės pagalbos tiekimo Ukrainai apribojimas parodė, kad karinės įrangos atsargos NATO šalių sandėliuose yra labai ribotos. Daugelis įmonių – karinės produkcijos gamintojų Europoje – jau seniai arba sėdi be užsakymų, arba užsidarė. Vakarai pralaimi Rusijai pagal galimybes gaminti įvairių rūšių ginklus. Europa turi didelių apribojimų beveik visų rūšių ginklų gamyboje. Ir šarvuotės įrangos, ir sprogmenų, ir ypač sviedinių.

Visa Europa kartu sudėjus nesugebėtų sukurti 1 mln. sviedinių gamybos Ukrainai. Jos metiniai pajėgumai siekia tik 600 000 sviedinių.

Rusijos gynybos pramonė gali pasiekti, kad per metus būtų pagaminama 2 mln. sviedinių ir 200 tankų. Be to, Šiaurės Korėja nesunkiai jau suteikė Rusijai 1 mln. sviedinių, o kiek dar jų bus pateikta, nežinoma (kaip, beje, ir Kinija).

Rusija jau šiandien dronų (pagrindinių kovos priemonių šiuolaikiniame kare) gamina šimtus kartų daugiau nei Europa.

Europos NATO šalių kariuomenių skaičius (neskaitant Turkijos ir JAV) yra apie 1,3 mln. V. Putinas jau padidino savo kariuomenės dydį iki 1,3 mln. žmonių (tačiau jis turi daug kartų didesnį mobilizacinį potencialą nei Europos šalys).

 

Rusijos kariuomenė yra perėjusi kovinę sanglaudą, turi ištobulintą kariuomenės ir mūšio valdymo sistemą, NATO šalys turi patirties tik pratybose, savo mastu gerokai besiskiriančiose nuo kovų Ukrainoje.

Visų šių veiksnių derinys parodė Putinui jo lemtingą klaidą. Reikėjo pradėti karą su viena iš NATO šalių, kuri net nebūtų spėjusi pritaikyti 5 straipsnio, o karas jau būtų buvęs baigtas.

Dabar Putinas pradeda ruoštis dideliam karui.

 

Įvairiais vertinimais, Kinija ruošiasi dideliam karui su JAV dėl Taivano nuo 2027 m. (kai baigs perginkluoti savo kariuomenę, anksčiau ji nebus pasiruošusi). Rusija gali ruoštis puolimui tomis pačiomis datomis, bet... kiti metai bus geriausias galimybių langas.

Nuo 2024 m. lapkričio iki 2025 m. sausio pabaigos, t. y. po JAV prezidento rinkimų ir prieš naujam prezidentui pradedant eiti pareigas, V. Putinas mano, kad JAV negalės daryti reikšmingos įtakos NATO. O be JAV kolektyvinio saugumo sistema žlugs per kelias dienas.

Taigi nuo 2024 m. gegužės iki sausio Rusija turės 8 mėnesius aktyvaus pasirengimo, kuriame dalyvaus Šiaurės Korėja ir Kinija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(58)
(-41)

Komentarai ()