Pasekmės kolosalios – mokslininkai skelbia, kas nutiko po DART smūgio į asteroidą: to niekas nesitikėjo (Video)  ()

Nauji duomenys rodo, kad po DART smūgio į asteroidą Dimorphos į kosmosą išskrido daugiau nei 900 000 kg šiukšlių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkai toliau analizuoja eksperimento, skirto pakeisti netoli Žemės esančio asteroido Dimorphos, kuris nekėlė grėsmės Žemei, skrydžio trajektoriją pasekmes. Nauji duomenys rodo, kad per įvykį, įvykusį šių metų rugsėjį, asteroido nuolaužų išmetimas buvo reikšmingas, o tai dar labiau sustiprino smūgio į jį poveikį, rašo „Gizmodo“.

Šių metų rugsėjo pabaigoje erdvėlaivis DART sėkmingai įvykdė jam skirtą užduotį – didžiuliu greičiu rėžėsi į asteroidą Dimorphos (skersmuo – apie 163 metrai) ir pakeitė jo orbitą. Verta paminėti, kad šis asteroidas skrieja maždaug 11 milijonų km atstumu nuo mūsų aplink didesnę kosminę uolą, vadinamą Didymos.

Dėl smūgio Dimorphos daug greičiau pradėjo suktis aplink savo šeimininką ir jo apsisukimo laikas sumažėjo net 32 ​​minutėmis. Taigi NASA įsitikino, kad tokių smūginių prietaisų pagalba galima pakeisti Žemei tikrai pavojingų asteroidų skrydžio trajektoriją.

Vėliau, mokslininkai išsiaiškino, kad didžiulis nuolaužų išmetimas buvo šalutinis smūgio į asteroidą poveikis. Vėlesni stebėjimai parodė, kad kosminis akmuo taip pat turėjo uodegą, panašią į kometos, tačiau vėliau paaiškėjo, kad dabar jis turi net dvi tokias uodegas.

 

Asteroidas Dimorphos nėra vientisa uola, o uolienų krūva, kurią laiko gravitacija. Todėl į kosmosą išskrido daug šiukšlių, tačiau mokslininkai nebuvo visiškai tikri, kiek.

Pasak Andy Rivkin iš DART misijos, mokslininkai nustatė, kad šaldytuvo dydžio laivui susidūrus su kosmine uola 22 500 km/h greičiu, į kosmosą išskrido daugiau nei 900 tonų šiukšlių. Tokia akmenų krūva gali užpildyti 6 ar 7 geležinkelio vagonus. Tačiau mokslininkai mano, kad šis skaičius gali būti 10 kartų didesnis.

Taip pat nauji duomenys parodė, kad šis išmetimas išprovokavo atatrankos efekto atsiradimą, kuris dar labiau prisidėjo prie asteroido orbitos pasikeitimo ir jis skrido taip, kaip reikėjo mokslininkams.

 

„Jei Dimorphos būtų paprastas didžiulis akmuo, greičiausiai tokio efekto nebūtų pasiekta. Šią atatranką galima palyginti su tuo, kaip iš skrendančio baliono išeinantis oras stumia šį balioną priešinga kryptimi“, - sako Rivkinas.

Pasak mokslininkų, šios svarbios smūgio pasekmės suteikia naujų įžvalgų apie tai, kokį poveikį smūgis gali turėti asteroidui. Dabar nauji duomenys bus naudojami nustatant visas būsimo pavojingo asteroido charakteristikas, įskaitant jo tankį ir sudėtį, kad būtų galima teisingai apskaičiuoti būsimo smūgio stiprumą. Tai būtina planuojant misiją, kurios prireiks, jei Žemei tikrai grasins didžiulis asteroidas.

Mokslininkai tęsia Dimorphos asteroido stebėjimus, kad gautų dar daugiau naujų duomenų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(71)
(5)
(66)

Komentarai ()