Lietuvoje apsilankęs „Atsakingų technologijų instituto“ vadovas apie šiuolaikinį maistą: „anksčiau valydavo užkalkėjusius katilus, dabar tai valgote ir džiaugiatės kaip skanu“ (3)
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
- Ar tokiu genetinio modifikavimo procesų fonu galima paaiškinti stebimą ligų šuolį?
- Aš visiškai tuo įsitikinęs. Nes didindami ar slopindami genų veikimą, prisidarome pačių įvairiausių bėdų, kartais netgi visai atsitiktinai.
Tačiau grįžkime prie GMO ir glifosatų veikimo mechanizmo. Antroji jo sukeliamų problemų priežastis glūdi javuose, žudančiuose vabzdžius. Bt toksinas, kaip jau minėjau, išgaunamas iš jį gaminančių dirvožemio bakterijų ir purškiamas ant pasėlių. Tačiau jis nusiplauna su lietumi ir biologiškai skyla veikiant saulės šviesai.
Esama įrodymų, kad Bt toksinas sukelia alergines reakcijas, pažeidžia pelių žarnyną. Tačiau Europos ir Jungtinių Valstijų reguliavimo institucijos nekreipia dėmesio į recenzuojamuose moksliniuose žurnaluose skelbiamus straipsnius ir toliau teigia, kad Bt toksinas yra saugus.
Javuose pasigaminantis Bt toksinas yra tūkstančių kartų koncentruotesnis nei purškiamasis preparatas. Jis sukurtas taip, kad būtų dar toksiškesnis ir turi alergiją sukeliančių savybių. Be to, jis nenusiplauna ir lieka įkapsuliuotas maiste.
Bt toksiną išskiriantys javai sukurti taip, kad į vabzdžio žarnyną patekęs nuodas išgraužtų jame skyles. O mums sako: nesirūpinkite, Bt toksinas jokio poveikio žmonių sveikatai neturi. Tačiau tai netiesa. 2012 m. nustatyta, kad tokias pats skyles kaip ir vabzdžių organizmuose Bt toksinas išgraužia ir žmogaus ląstelėse.
Kanados mokslininkai Bt toksino aptiko 93 proc. tirtų nėščiųjų ir 80 proc. įsčiose nešiojamų kūdikių kraujyje. Jeigu toksino patenka į kraują, jis tampa toksiškas ir kraujo kūneliams. Taip yra su pelėmis, taip gali būti ir su žmonėmis. Bt toksinui patekus į vaisiaus kraujotaką, kurio apsauginis kraujo–smegenų barjeras dar nėra susiformavęs, šis nuodas gali būti nuneštas į smegenis ir veikiausiai jose taip pat išgrauš skyles – šito mes dar tikrai nežinome, bet tai labai tikėtina.
Teigiama, kad Bt toksinas turėtų greitai pasišalinti iš kraujotakos. Tad kaip net 93 proc. tirtų nėščių Kanados gyventojų kraujyje jo galėjo būti aptikta? Kitaip nei kokioje Meksikoje, kanadiečiai kasdienėje mityboje dideliais kiekiais nevartoja grūdinių kultūrų. Mokslininkai daro prielaidą, kad Bt toksinas į nėščiųjų kraujotaką pateko su kasdien vartojamu pienu ir mėsa, gaunamais iš galvijų, kurie šeriami Bt toksinus išskiriančiomis grūdinėmis kultūromis.
Vienintelis atliktas mokslinis tyrimas su žmonėmis, valgančiais rinkoje esančius GMO produktus, parodė, kad geno dalis, įterpta į sojų pupeles tam, kad parengtų jas raundapo įsisavinimui, persikėlė į mūsų žarnyne gyvenančios bakterijos DNR. Mes nežinome, ar tas persikėlęs genas arba jo dalis ir toliau funkcionuoja. Jeigu taip, tai reiškia, kad mūsų pačių organizme jis toliau gamina genetiškai modifikuotus baltymus, t. y. mūsų pačių žarnyno bakterijos gamina Bt toksinus. Tai tik teorija, kiek ji teisinga – dar nežinia. Tačiau ji gali paaiškinti, kaip 93 proc. nėščiųjų, tirtų Kanadoje, kraujyje atsirado Bt toksinas.
Trečioji problemų priežastis – raundapas ir jo aktyvioji medžiaga glifosatas, kurį sugeria augalai ir kuris susigeria į maistą, kurį valgome. Mūsų maiste jau yra tam tikras kiekis toksino, ir jo vis daugėja. Piktžolės tampa atsparios herbicidams, tad ūkininkai jų naudoja dar daugiau.
Pažymėtina, kad iš pradžių glifosatas buvo sukurtas kaip priemonė užkalkėjusiems katilų ir kitų kaitinimo prietaisų vamzdžiams valyti. Užkalkėjimas – tai mineralų sankaupos ant vamzdžio sienelių; glifosatas tas sankaupas veiksmingai ištirpdo. Tačiau mineralai būtini daugeliui medžiagų apykaitos procesų vykti. Taigi, glifosatas blokuoja organizmo galimybes pasisavinti kobaltą, kalcį, seleną, geležį ir kitus mikroelementus.
- Žinant šias glifosato savybes, ką jis gali padaryti mums?
- Gali sutrikdyti mineralų apykaitą organizme ir sukelti tam tikras ligas. Nustatyta, kad karvių ir naminių paukščių žarnyne glifosatas naikina naudingąsias bakterijas – tas pačias, kurias kaip probiotikus perkame vaistinėse. Tačiau jis nenaikina bakterijų, sukeliančių ligas. Taigi teoriškai ligas sukeliančių bakterijų žarnyne gali prisidauginti iki pavojingos ribos, ir tai sietina su stebimu žarnyno ligų gausėjimu.
Be to, glifosatas paveikia medžiagų apykaitos kanalus, kuriuos mūsų žarnyno bakterijos naudoja įvairioms aminorūgštims, pavyzdžiui, triptofanui, kurio trūkstant prasideda depresija, sintetinti. Šios aminorūgštys – labai svarbūs neurotransmiteriai, kurių pasisavinimo kanalus užblokavus, organizmas suserga. Tuo galima paaiškinti dažnėjančius skausmo, nerimo, nutukimo, miego sutrikimų atvejus.
Dėl raundapo poveikio žarnyno florai, tikėtina, sutrinka ir maisto medžiagų pasisavinimas, dėl ko vėlgi dažnėja arba atsiranda ligų. Be to, Pasaulio sveikatos organizacija glifosatą laiko karcinogenu – medžiaga, skatinančia vėžinių ląstelių augimą. Taigi pažvelgus į raundapo veikimo mechanizmą ir jo poveikį organizmui, teoriškai galima paaiškinti visų mūsų stebimų ligų protrūkio priežastis.
Noriu atkreipti dėmesį, kad raundapas purškiamas ne tik ant jį įsisavinti genetiškai pritaikytų kultūrų. Jis purškiamas ir ant ne GMO augalų – kitais, ne vien piktžolių naikinimo sumetimais, pvz., džiovinimui arba spartesniam subrendimui prieš nuimant derlių paspartinti. Kviečiai, miežiai, rugiai, bulvės, saldžiosios bulvės, citrusiniai augalai, cukranendrės – ilgas sąrašas kultūrų, kurioms tenka raundapo.
Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad labai nedideli raundapo kiekiai, aptinkami geriamajame vandenyje, pelėms sukėlė nealkoholinį kepenų suriebėjimą. Jungtinėse Valstijose suriebėjusios kepenys šiuo metu nustatomos maždaug 20 proc. gyventojų. Išaiškinta, kad tirtų pelių santykinei kūno masei per dieną tekęs glifosato kiekis buvo itin menkas, kelis šimtus tūkstačių kartų mažesnį nei tas, kurį kasdien gauna žmonės.
Dėl šios priežasties skatinu rinktis tik natūralius produktus, kuriuos auginant nenaudotas raundapas ar kiti toksiški preparatai. Nežinau, kaip plačiai paplitusi praktika purkšti raundapą Europos Sąjungoje ar Lietuvoje, tačiau tai labai svarbu išsiaiškinti. Tikiu, kad po viso to, ką išdėsčiau, į kai kuriuos iš pažiūros skaniai atrodančius maisto produktus žiūrėsite atsargiau. Aš juos vadinu MFO – maisto formos objektais, ir jie nebūtinai primena skraidančias lėkštes.
Paprašytas išsakyti savo nuomonę apie vadinamuosius „chemtreilus“, Jeffrey M. Smith nuo komentaro susilaikė.
„Oponentai mane taip uoliai puola, kad bando pagauti kiekvieną netikslų mano žodį ar veiksmą. Kol kas jiems pavyko išsiaiškinti tik tai, kad mėgstu medituoti ir dainuoti. Netgi ši informacija buvo panaudota mano autoritetui sumenkinti: esą, ką patikimo gali pasakyti medituojantis dainininkas. Todėl laikausi pozicijos kalbėti tik tai, kuo domiuosi ir ką išmanau. Tad, dovanokite, bet į jūsų klausimą neatsakysiu“, – iš salės klausimą pateikusiai merginai atsakė amerikiečių lektorius.