Islandijoje pradėjo veikti didžiausia pasaulyje anglies dvideginio šalinimo iš oro mašina  (30)

Operatorius teigia, kad Orca įmonė per metus iš oro gali išsiurbti 4000 tonų CO₂ ir įterpti giliai į žemę, kur jis mineralizuojasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį projektą vykdačios bendrovės paskelbė, kad pradėjo veikti didžiausias pasaulyje anglies dvideginio išgavimo iš oro ir jo vertimo uoliena įrenginys.

Pagal islandišką žodį „orka“, reiškiantį „energija“, pavadintas įrenginys Orca, susideda iš keturių dalių, kurios savo ruožtu sudarytos iš dviejų metaslinių dėžių, primenančių į laivų konteinerius.

Pasak JAV Aplinkos apsaugos agentūros, tai atitinka maždaug 870 automobilių emisijas. Įrenginio statyba atsiėjo 10 – 15 milijonų dolerių, praneša Bloomberg.

Įrenginys anglies dvideginį renka, ventiliatoriais gindamas orą į kolektorius, užpildytus filtro medžiaga.

Filtro medžiagai prisisotinus CO₂, kolektorius uždaromas ir kaitinamas. Taip CO₂ išsiskiria iš filtro medžiagos, ir tada koncentruotos dujos gali būti surinktos.

Tuomet CO₂ sumaišomas su vandeniu ir įšvirkščiamas į 1 000 metrų gylį, greta bazaltinės uolienos, kur anglies dvideginis mineralizuojasi.

Vadinamojo anglies gaudymo ir kaupimo proponentai mano, kad tokios technologijos gali tapti svarbiu kovos prieš klimato kaitą įrankiu.

 

 

Tačiau kritikų manymu, tokia technologija vis dar pernelyg brangi, ir kol pradės veikti tinkamu mastu, gali praeiti ne vienas dešimtmetis.


www.theguardian.com

(33)
(3)
(30)

Komentarai (30)

Susijusios žymos: