Aštrus maistas ilgina gyvenimą arba sukelia ligas: viskas priklauso nuo to, kaip valgome (2)
Jei aštrus maistas valgomas su saiku, jis gali būti naudingas sveikatai. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teigia gydytojas Alvydas Unikauskas. Anot jo, aštrūs prieskoniai naudingi kraujotakai, plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį ir kraujo krešulių riziką. Gydytojas aptarė ir kitus aštraus maisto privalumus sveikatai.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Anot A. Unikausko, nemalonūs pojūčiai skrandyje nebūtinai gali kilti dėl to, kad valgote aštrų maistą. 2008 metais britų medicinos žurnale buvo publikuotas straipsnis apie tai, kad į aitrų ir aštrų maistą labiau reaguoja dirgliosios žarnos sindromu ir Krono liga sergantys žmonės. Nereikėtų pamiršti, kad dauguma aitrių patiekalų turi daug sudedamųjų produktų, kurie taip pat gali sukelti virškinimo problemų.
„Pavyzdžiui, aštrus mėsos patiekalas, pieno ar riebūs produktai taip pat gali būti virškinimo problemų priežastis. Apkaltinti vien tik aštrų maistą tikrai nebūtų galima“, – sako A. Unikauskas.
Gydytojas pastebi, kad dažnai sakoma ir tai, jog aitrūs pipirai sukelia rėmens problemas, tačiau mokslininkai su tuo nesutinka. Anot A. Unikausko, rėmuo yra virškinimo sutrikimas, kai skrandžio rūgštis ar nesuvirškintas maistas, skrandžio turinys, pakyla ir nudegina stemplės gleivinę.
„Deginimo pojūtį, rėmenį gali sukelti daug priežasčių: riebus maistas, alkoholis, gazuoti gėrimai, bet ne pipiras“, – pastebi gydytojas.
Yra sakančių, kad aštrūs patiekalai sukelia virškinimo problemas, bet, gydytojo manymu, nebūtinai kaltas yra aitrus maistas.
„Yra daug kitų priežasčių. Pavyzdžiui, netinkamas maisto derinimas. Tiesa ta, kad aštrus maistas gali dirginti ir lėtinti vidinių opų gijimą, bet nemanau, kad tai gali būti problema pačiam skrandžiui ir žarnynui“, – teigia A. Unikauskas.
Suvalgius per daug aštraus maisto gydytojas pataria jokiu būdu negerti vandens, nes kapsicinas yra aliejinė medžiaga, kuri netirpsta vandenyje. Jeigu suvalgėte maisto, kuris jums per aštrus, verčiau gerkite pieną arba suvalgykite daug angliavandenių turinčio maisto, pavyzdžiui, riekę duonos, šaukštą virtų kruopų.
Gydytojas A. Unikauskas pastebi, kad aštrus maistas gali būti naudingas sveikatai tuo atveju, jei yra valgomas su saiku.
„Aštrus maistas ilgina gyvenimą. Tai 2015 metais patvirtino Harvardo, Pekino ir Oksfordo universitetai. Tyrime dalyvavo pusė milijono žmonių, kurie bent kartą per dieną valgė aštraus maisto. Rezultatai parodė, kad [tyrime dalyvavusių žmonių] mirštamumas per 7 metus sumažėjo 10 procentų“, – sako A. Unikauskas.
Gydytojo teigimu, aštrus maistas taip pat padeda mažinti svorį. 2016 metais viename JAV universitete buvo patvirtinta, kad aštrus maistas greitina medžiagų apykaitą. T. y., organizmas greičiau degina kalorijas.
„Tačiau reikėtų nepamiršti, kad dauguma aštrių patiekalų yra labai riebūs, o aštrumą žmonės malšina šaltais, nesveikais gėrimais: alumi, gazuotais gėrimais ir t. t. Tai tikrai nepadeda mesti svorio. Vadinasi, tinkama mityba vis tiek yra būtina“, – neabejoja gydytojas.
Aštrus maistas taip pat gerina širdies veiklą. Jame esantys aštrūs prieskoniai naudingi kraujotakai, plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį ir kraujo krešulių riziką.
„Merilendo universiteto mokslininkai yra nustatę, kad aštrūs prieskoniai, pavyzdžiui, imbieras ir ciberžolė padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje“, – teigia gydytojas.