Pasiektas antirekordas: abiturientai klupo per informacinių technologijų egzaminą  (31)

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) trečiadienio rytą skelbia paskutinių valstybinių brandos egzaminų – biologijos, rusų kalbos ir informacinių technologijų – rezultatus. Antirekordas pasiektas per informacinių technologijų (IT) egzaminą – jo neišlaikė 17,57 proc. kandidatų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Biologijos egzaminą laikė 7886 kandidatai. Egzamino neišlaikė 4,74 proc. Maksimalius 100 balo įvertinimus gavo 0,60 proc. kandidatų (47).

Rusų kalbos egzaminą laikė 2385 abiturientai. Egzamino neišlaikė 0,59 proc., šimtukus gavo 1,38 proc. kandidatų (33).

Antirekordas pasiektas per informacinių technologijų egzaminą. Iš 2328 laikiusiųjų, suklupo 409. Tai sudaro 17,57 procento nuo visų laikiusiųjų. Šimto balų įvertinimus gavo 56 abiturientai, tai sudaro 2,41 proc. Palyginimui pernai šio egzamino neišlaikė 7,27 proc., 2011 m. – 2,31 proc.

Nemoka net redaguoti teksto

NEC direktorė Saulė Vingelienė sako, kad Valstybinių brandos egzaminų vertinimo komitetas principingai pažiūrėjo į IT egzamino programoje ir Valstybinių brandos egzaminų kriterinio vertinimo nuostatuose nurodytus reikalavimus ir išlaikymo ribą paliko tokią pačią, kaip ir buvo numatyta.

„Egzaminui išlaikyti pakako gerai išmanyti teksto rengyklę (kelių lygių sąrašo sudarymas, automatinis puslapių numeravimas, nustatyto pavyzdžio lentelės sukūrimas, nuorodos į svetainę įdėjimas ir pan.). Netgi su ja kažko neatlikus, trūkstamus taškus galima buvo susirinkti I dalyje (saugus ir teisėtas interneto naudojimas), – aiškino S. Vingelienė.

Jos manymu, jeigu kandidatai būtų išnagrinėję IT egzamino programoje aprašytus minimalius reikalavimus ir pasižiūrėję į Ugdymo plėtotės centro svetainėje esančias gebėjimus iliustruojančias užduotis, tikrai būtų atėję geriau pasiruošę egzaminui.

S. Vingelienės teigimu, pirmas signalas, kad rezultatai gali būti prasti, buvo jau bandomojo IT egzamino metu – jo neišlaikė 47 proc. laikiusiųjų. NEC vadovė atkreipia dėmesį, kad esant norminiam vertinimui, vis „pasistumdydavo“ ribos ir rezultatai neatrodydavo prasti.

Tuo metu nuo šįmet taikomame kriteriniame vertinime iš anksto aiškiai apsibrėžiama, ką mažiausiai turi žinoti kandidatai ir po egzamino ribos nėra stumdomos. „Taigi matome, kad galbūt tie, kurie puikiai naršo internete, naudoja kompiuterį laisvalaikio pramogoms, nebūtinai geba juo tinkamai pasinaudoti tvarkydami tekstus teksto rengykle ar duomenis skaičiuokle“, – kalbėjo S. Vingelienė.

NEC paskelbė jau visus pagrindinės egzaminų sesijos įvertinimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(11)
(0)
(0)

Komentarai (31)

Susijusios žymos: