Rusija skelbia apie gigantišką projektą: sukūrė SWIFT analogą, skelbia testavimo pradžią  (6)

Pasak kūrėjų, rusiškas tarptautinės mokėjimo sistemos analogas parodė gerus rezultatus ir netrukus bus įtrauktas į kasdienį bankų darbą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacija paskelbė sukūrus SWIFT analogą, kurio bandomoji versija jau paruošta tikrinimui šalies bankuose. Apie tai kalbėjo Sankt Peterburgo valstybinio universiteto NTI kompetencijų centro technikos direktorius Aleksandras Kirejevas.

„Decentralizuotos tarpbankinės finansinių pranešimų sistemos bandomoji versija yra paruošta testavimui ir gali būti naudojama bankuose“, – Rusijos žiniasklaidos atstovams sakė A. Kirejevas.

Anot jo, testų metu programa parodė gerus rezultatus. Jis tvirtina, kad per sekundę ji gali perduoti daugiau nei 25 tūkst. pranešimų.

„Neįmanoma sukurti apribojimų ar atjungti jokios šalies ar banko nuo sistemos, nes kiekvienas vartotojas turi vienodas teises ir galimybes“, – pabrėžė A. Kirejevas.

Rusų „SWIFT“ nenaudoja vadinamosios klasikinės blokų grandinės. Ji veikia trijų pakopų architektūros pagrindu, kai paskirstyta informacija pasirašoma ir „pervedama tam tikru būdu“, praneša TASS. „Sistema gali plėstis, prijungti daugybę naujų vartotojų“, – patikslina žiniasklaida.

Kas yra SWIFT?

SWIFT yra tarptautinė tarpbankinė informacijos perdavimo ir mokėjimų sistema. Jos paslaugomis naudojasi apie 11 tūkstančių bankų ir finansų įstaigų daugiau nei 200 šalių.

Pradinė SWIFT idėja buvo sukurti tokį būdą, kuriuo naudojantis bankai galėtų greičiau ir saugiau bendrauti tarpusavyje apdorojant tarptautinius mokėjimus. Tiesą sakant, SWIFT yra pranešimų tarp bankų gavimo sistema.

 

Ji suteikia galimybę atlikti pinigų pervedimą užsienyje iš savo sąskaitos į fizinio ar juridinio asmens sąskaitą. SWIFT pagalba dažniausiai atsiskaitoma už pirkinius užsienyje, rezervuojami kambariai viešbutyje, mokama už mokslą, atostogas ar gydymą, taip pat atliekami pinigų pervedimai artimiesiems.

Vasario 26 d. tarptautinė mokėjimo sistema SWIFT paskelbė apie artėjantį atsijungimą nuo tam tikrų Rusijos bankų sistemos.

 

O jau kovo 1 dieną ES sutiko nuo SWIFT atjungti septynis Rusijos bankus. Bet „Sberbank“ ir „Gazprombank“ tada nepateko į sankcijas.

Prieš mėnesį, birželio 14 d., ES vis dėlto išjungė „Sberbank“, „Rosselkhozbank“ ir „Moscow Credit Bank“ iš SWIFT tinklo.

Beje, Rusija turi savo SWIFT analogą, tačiau juo naudojasi mažiau nei 400 finansinių institucijų ir tik kelios užsienio įmonės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(8)
(-5)

Komentarai (6)