Internete paplitęs propagandinis rusų vaizdo klipas šokiravo: koks beprotis po šito norėtų važiuoti į Rusiją? (Video)  (4)

Rusijos ambasadai Ispanijoje pasidalinus vaizdo įrašu, kviečiančiam žmones persikelti į Rusiją, dezinformacijos ekspertai neabejoja – toks vaizdo įrašas primena pokštą. Nors Kremlius skiria vis daugiau lėšų propagandiniams kanalams ir dezinformacijos plėtrai, tokių vaizdo klipų paveikumas žiūrovams – ribotas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Laikas persikelti į Rusiją“ – tokiu raginimu baigiasi vaizdo įrašas, kuriuo dar liepos pabaigoje savo tviterio paskyroje dalijosi Rusijos ambasada Ispanijoje.

Kiek mažiau nei minutę trunkantis vaizdo klipas – panegirika Rusijai ir šios šalies kultūrai. Aukštinamas ne tik maistas, gražios moterys, turtinga istorija – žmones į Rusiją bandoma privilioti ir pigiomis dujomis, elektra, taksi paslaugomis ir netgi degtine.

Mažeikis: blogai visais požiūriais

Žiūrint vaizdo įrašą gali susidaryti įspūdis, jog tai tiesiog pokštas. Klipas sukurtas naudojant daugiausia foto banko vaizdus – tik keliuose kadruose akivaizdžiai galima matyti rusiškas vietoves. Už kadro tekstą skaitančiojo balso intonacija savo stiliumi taip pat primena panašaus pobūdžio satyrinius vaizdo klipus.

„Visiškai nesuprantama, koks beprotis galėtų po šito vaizdo dar norėti į Rusija atvažiuoti. Tikrai labai blogai, visais požiūriais – ir techniniu, ir technologiniu, jungimo, prastos kokybės, iškreipiantis įprastas europietiškas vertybes“, – taip vaizdo įrašą įvertino Vytauto Didžiojo universiteto prof. Gintautas Mažeikis.

Klipas pirmiausiai pasirodė pro-kremliško „Youtube“ kanalo „Signal“ paskyroje. Propagandos ekspertas Viktoras Denisenko neabejoja – tai yra paprasčiausia provokacija.

„Kai mes kalbame apie trolinimą, atrodytų, kad ambasados neturėtų dalintis tokiais vaizdiniais. Tačiau reikia turėti galvoje, kad jau ne pirmą kartą pastebima, kad ta pati Rusijos Užsienio reikalų ministerija, taip pat Rusijos ambasados pasaulyje, jie savotiškai viešojoje erdvėje nužemina diplomatinę etiką, diplomatinę kalbą“, – Delfi komentavo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto doc. V. Denisenko.

Dabar šis, Rusiją aukštinantis, vaizdo įrašas internete plinta su „Euronews“ logotipu – kanalas publikavo klipo apžvalgą. Pasak prof. G. Mažeikio, dalintis propagandiniu turiniu kanalas neturėtų.

Teigia, kad klipe – tušti grasinimai

 

Juolab, kad „Euronews“ yra iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos.

 

„Tai yra labai blogai, jeigu šita kompanija, kuri yra nelabai sėkminga, užsiima tokiu kvailu niekingu video platinimu, kurie yra ne šiaip atvirai propagandiniai, bet ir įžeidžiantys daugelį Europos Sąjungos žmonių“, – sakė jis.

Po kvietimo persikelti į Rusiją, vaizdo įraše panaudojama ir citata iš populiaraus serialo „Sostų karai“. Žiūrovai skatinami neatidėlioti kelionės į Rytus, mat „artėja žiema“.

Tviteryje į ambasados įrašą sureagavę žmonės tai interpretuoja kaip grasinimą – manoma, kad šaltuoju metų sezonu Rusija Europai gali užsukti dujas.

Tai, G. Mažeikio teigimu, yra tik tušti putiniški grasinimai.

„Vokietija nemato, kad šiais metais jie galėtų susidurti su rimtomis dujų tiekimo problemomis <...>. Apskritai, Europos Sąjunga tikrai įveiks šitą problemą šią žiemą ir nebus didesnės grėsmės“, – tikino mokslininkas.

Internautai sukūrė atsaką

 

Tokio vaizdo įrašo paveikumas žiūrovams taip pat yra labai ribotas. Ekspertai abejoja, ar kas nors, peržiūrėjęs vaizdo įrašą, iš tiesų norės keliauti į Rusiją – net jei ir simpatizuoja Putino režimui.

 

„Negaliu vertinti šito vaizdo klipuko, vaizdo įrašo rimtai. Ir mano požiūriu rimtai jį galėtų vertinti tik žmogus, neturintis humoro jausmo, nelabai išsilavinęs“, – teigė V. Denisenko.

Panašiai kalbėjo ir G. Mažeikis: „Manau, kad tai tik galėtų būti skirta pačiai žemiausiai klasei. Pačiai žemiausiai gyventojų klasei, kurie visai jau nesusigaudo.“

Savo ruožtu internautai sukūrė dar vieną klipą. Tik čia matomas visai kitoms Rusijos vaizdas – tankų traiškomi žmonės, karių kapai, represuojami žmonės ir žiniasklaida

„DebunkEU“ analitikai Lenkijoje skelbia, kad Kremliaus biudžeto išlaidos propagandos sklaidai pasiekė rekordines aukštumas – vien pernai tam skirta pusantro milijardo dolerių, o per pirmąjį šių metų ketvirtį biudžeto asignavimai dezinformacijos kanalams patrigubėjo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Augustė Lyberytė
(8)
(4)
(4)

Komentarai (4)