Karščiausi mainai! Rusijoje kalinta JAV krepšinio žvaigždė paleista - iškeitė į „Mirties pirklį“  (1)

Dukart olimpinio aukso medaliu apdovanota Brittney Griner buvo išlaisvinta iš kalėjimo Rusijoje, įvykdant mainus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos pareigūnai pranešė, kad dukart olimpinio aukso medaliu apdovanota Brittney Griner buvo išlaisvinta iš kalėjimo Rusijoje, įvykdant mainus: ji buvo apkeista į ginklų prekeivį Viktorą Boutą, pramintą „mirties pirkliu“.

Apsikeitimas įvyko kylančios įtampos dėl Ukrainos karo metu, kuriuo JAV prezidentas Joe Bidenas pasiekė svarbų tikslą, tačiau turėjo sumokėti didelę kainą – Rusijoje beveik keturis metus kalėjęs amerikietis, buvęs JAV jūrų pėstininkas, Paul Whelanas nebuvo įtrauktas į mainus.

Tiesioginiame pranešime JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad su Griner kalbėjosi telefonu. „Ji yra saugi, ji lėktuve ir keliauja namo po kelių mėnesių nepagrįstai kalėjusi Rusijoje, laikyta nepalankiomis sąlygomis. Brittney netrukus grįš į savo artimųjų glėbį, kur ji ir turėjo būti visą šį laiką.“ – sakė Bidenas, stovėdamas šalia Griner žmonos Cherelle.

 

Bidenas pridūrė, kad Brittney atvyks į JAV „per artimiausias 24 valandas“. Mama Cherelle Griner teigė, kad paskutiniai devyni mėnesiai buvo vieni iš tamsiausių jos gyvenimo mėnesių.

 

,,Šiandien aš stoviu čia, apimta daugybės emocijų. Tačiau pati stipriausia emocija, kurią šiuo metu jaučiu, tai tik nuoširdus dėkingumas‘‘, - sakė ji, dėkodama prezidentui Bidenui ir JAV vyriausybės pareigūnams, savo draugams, šeimai bei WNBA organizacijai.

Bideno leidimas paleisti Boutą pabrėžė didėjantį spaudimą, su kuriuo jo administracija susidūrė siekdama grąžinti Griner namo, ypač po to, kai neseniai buvo išnagrinėta jos baudžiamoji byla ir vėliau ji buvo perkelta į pataisos darbų koloniją.

Tai, kad Brittney Griner buvo išlaisvinta mainu būdu, buvo netikėta, nes JAV pareigūnai čia dirbo nemažai mėnesių, kad  sugrąžinti namo ne tik ir Griner, bet ir Whelaną.

 

Whelanas yra įmonės saugumo vadovas, dėl šnipinėjimo Maskvoje kalintis nuo 2018 m. gruodžio mėnesio. Tačiau, pasak jo šeimos ir JAV vyriausybės, šie kaltinimai yra nepagrįsti.

JAV išlaisvino buvusį sovietų armijos pulkininką leitenantą V. Boutą, Teisingumo departamento pramintą kaip vieną produktyviausių ginklų prekeivių pasaulyje.

Bideno administracija galiausiai apsisprendė pakeisti Boutą į Griner. Vienos didžiausių žaidėjų WNBA istorijoje sulaikymas prisidėjo prie precedento neturinčio visuomenės dėmesio, skirto konkretaus sulaikyto asmens bylai – jau nekalbant apie intensyvų spaudimą Baltiesiems rūmams.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(10)
(-2)

Komentarai (1)