Perspėja Vakarus ruoštis grandioziniams įvykiams: skelbiama kas bus su Rusija po Putino  ()

Žlugus V. Putino režimui, Rusija susidurs su skilimu, panašiu į SSRS žlugimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rutgerso universiteto Niuarke politikos mokslų profesorius Aleksandras Motylis brėžė paraleles tarp šiuolaikinės Rusijos Federacijos ir SSRS jos žlugimo metu.

Sausio 7 d. „Foreign Policy“ žurnalistai paskelbė straipsnį „Laikas ruoštis Rusijos žlugimui", kuriame pristatė kelių ekspertų nuomones dėl Rusijos Federacijos ateities. Vienas iš jų Aleksandras Motylis neabejoja, kad po Rusijos Federacijos pralaimėjimo kare prieš Ukrainą šalis mūsų akyse pradės byrėti.

V. Putinui palikus valdžią, kova dėl prezidento posto vyks tarp tų, kurie nori, kad „operacija" Ukrainoje tęstųsi (dešinieji radikalai), tarp tų, kurie nori jį sustabdyti (opozicija), ir tų, kurie nori viską išlaikyti šalyje, kokia ji buvo diktatoriaus laikais (autoritariniai konservatoriai). Kartu ekspertai iš karto pabrėžia, kad net su M. Gorbačiovo „Perestroika" nepavyko išgelbėti tokios šalies kaip SSRS. Tuo pačiu, nesvarbu, kas ateis į valdžią, režimas vis tiek susilpnės. Rusijos Federacijos ekonomika bus sunaikinta, o kartu su tuo rusų laukia skurdas. Šalies piliečiai kels protestus, kuriuos bus labai sunku sutramdyti.

Po karo Ukrainoje  ginklų atsiras kone kiekvienuose namuose. Šiandien Rusijos Federacija yra vienintelė „neiširusi imperija" pasaulyje. Tuo pačiu metu nemažai regionų, pavyzdžiui, Čečėnija, Jakutija, Dagestanas, Tatarstanas ir kiti, yra savarankiški ir gali gyventi be „centro". Protestai šiuose regionuose gali nuvesti šalį į jos skilimo pradžią. Kad viskas liktų taip, kaip yra, Maskva turės pereiti į Kinijos „resursų priedėlio" statusą.

 

Netrukus V. Putinas nebebus pozicionuojamas Rusijoje kaip „mačo lyderis" dėl daugybės pralaimėjimų Ukrainos mūšių laukuose. Savo naujametiniame kreipimesi Kremliaus vadovas leido suprasti, kad karas Ukrainoje kelia grėsmę pačios Rusijos Federacijos nepriklausomybei. Praktiškai tai reiškia, kad tol, kol vyksta karas, V. Putinas išliks valdžioje.

Džordžo Vašingtono universiteto Europos, Rusijos ir Eurazijos studijų instituto direktorė Marlene Laruelle įsitikinusi, kad Rusijos Federacijos žlugimas sukels daugybę pilietinių karų. Tai nereiškia, kad Vakarai turėtų tiesiog sėdėti ramiai, kol Rusijos Federacija degraduoja. Be galo svarbu pasiruošti galimam išsiskyrimui. Jie turėtų vengti kartoti praeities klaidas, pavyzdžiui, stengtis padėti išlikti akivaizdžiai mirštančiai SSRS ir teikti pirmenybę Rusijos Federacijos poreikiams, o ne kaimynų interesams.

 

Šalys, esančios palei Rusijos sieną nuo Baltijos šalių iki Centrinės Azijos, jei joms pavyks išlaikyti stabilumą ir suformuoti sanitarinį kordoną, atliks pagrindinį vaidmenį stabdant bet kokį nestabilumą Rusijoje. Jos taip pat atliks pagrindinį vaidmenį padedant naujoms nepriklausomoms Rusijos valstybėms įpėdinėms stabilizuotis ir elgtis atsakingai. Atsižvelgiant į tai, tebesitęsia stipri Vakarų parama Ukrainai ir galiausiai laisvai Baltarusijai bei pagrindinėms šalims, tokioms kaip Kazachstanas, yra geriausia garantija, kad požeminiai smūgiai bus kiek įmanoma mažesni, jei V. Putino imperijos amžius pasibaigs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(61)
(2)
(59)

Komentarai ()