„Savaitė be ekranų“ arba 7 dienos elektroninio pasninko  (16)

Ar pajėgtumėte be „ekranizuotų“ elektroninių prietaisų – mobilaus telefono, kompiuterio, interneto, iPad, televizoriaus ir t.t. – ištempti bent vieną parą? Tokiam „pasninkui“ pasirinkus laisvadienį, misija būtų ne tokia jau ir neįmanoma: būtų galima ilgėliau pamiegoti, atsikėlus ir pasigaminus pusryčius neskubant dviračiu nuvažiuoti prie kokio ežero ar miškan, paskaityti knygą arba skirti laiko kitoms dėl elektroninio užimtumo senokai primirštoms veikloms. O ar pasirašytumėte su visais ekranais atsisveikinti ištisai savaitei – 7 paroms, nuo pirmadienio iki pirmadienio?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš keletą savaičių gimtajai planetai neabejingi žmonės visame pasaulyje dalyvavo akcijoje „Žemės valanda“, kurios metu valandai išjungė šviesas ir dovanojo Žemei trumpą (simbolišką) atokvėpio nuo civilizacijos valandėlę. O štai viena tikėjimo lyderių grupė siūlo kitokią susikaupimo, solidarumo ir dvasingumo akciją.

Didžiosios savaitės metu – nuo Verbų sekmadienio iki Šv. Velykų – akcijos iniciatoriai kviečia „atsijungti“ nuo elektroninių prietaisų, kad būtų atsigręžti į gamtą, meną ar tiesiog mus supantį pasaulį. „Kaip galima girdėti Dievo balsą, kai šitaip šaukia televizorius?!“ – retoriškai klausia koalicija „So We Might See“.

Akcija „Savaitė be ekranų“ („Screen-Free Week“) siekiama paskatinti žmones įsitraukti į veiklas, kuriose galima apsieiti be plonos plėvelės tranzistorių, skystųjų kristalų ekranų ar kitų elektroninių dalykėlių bei „pažvelgti į laiką“. Akcijos iniciatoriai susidomėjusiems siūlo 101 užsiėmimo sąrašą – ką per tą laiką galima veikti namie, lauke, gamtoje, su šeima, bičiuliais ar bendruomenėje. Sveiką akcijos iniciatorių nuovoką liudija autoironiškas pirmasis užsiėmimų sąrašo punktas – „Įsijunkite radijo imtuvą“.

Nepaisant to, jog Didžioji savaitė – paskutinė gavėnios savaitė, kurios metu katalikai intensyviai ruošiasi Šv. Velykoms, Vatikanas akcijai „Savaitė be ekranų“ oficialaus pritarimo neišreiškė. Nors Verbų Sekmadienio pamoksle popiežius Benediktas XVI minėjo, jog technologijos gali kelti grėsmę žmogaus santykiui su Dievu, Šventasis Tėvas yra modernių technologijų toli gražu neišsižadantis žmogus: yra sukūręs savo puslapį socialiniame tinkle „Facebook“, kanalą vaizdo portale „YouTube“, ir su tam tikromis išlygomis palaikantis iPhone aplikaciją, kuria naudojantis katalikai gali pasiruošti išpažinčiai).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)