Paryžiuje – krauju aplaistytas penktadienis: kruviniausias išpuolis Europos Sąjungoje nuo 2004 metų  (60)

Po teroristinio išpuolio „Charlie Hebdo“ redakcijoje nepraėjo nė metai, o vieną didžiausių Europos sostinių – Paryžių – vėl sukrėtė kruvina drama. 2015 metų spalio 13 dieną, penktadienį, žuvo per 150 žmonių. Tai yra vienas kruviniausių išpuolių Europos Sąjungos istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

191 žmogus žuvo Madride 2004 m. kovo 11 dieną. Nuo tada Europos Sąjunga nematė kruvinesnio išpuolio.

Iki šio penktadienio, kai Paryžiuje skirtingų išpuolių metu žuvo per 150 žmonių.

Paryžiui tai yra kruvini metai – dar šių metų sausį per išpuolį „Charlie Hebdo“ redakcijoje žuvo 12 žmonių.

Sunku nupasakoti, kas dėjosi Paryžiuje penktadienio vakarą. Miestas staiga apmirė.

Apie 21 val. vakaro net nuo Eifelio bokšto išnyko visi policijos patruliai – dalis išskubėjo į La Republique aikštę, kur vyko įkaitų drama. Tiesa, pranešama, kad sustiprintas patruliavimas prie turistinių vietų, taigi, bent jau teoriškai, policijos ten turėjo būti daugiau.

Nei taksi, nei metro šalia aikštės nevežė – visa teritorija aplink buvo aptverta.

Užsienio žiniasklaidos duomenimis, buvo nukauti 3 džihadistai. Iš viso Paryžiuje, skaičiuojama, surengtos 6 atakos, veikė mažiausiai 5 teroristai:

  • žudynės Bataclan salėje koncerto metu, įkaitais buvo paimta per šimtas žmonių;

    CNN skelbia, kad, naujausiais duomenimis, Paryžiuje žuvo 153 žmonės. 112 jų žuvo Bataclan salėje, kurioje teoristai laikė įkaitus ir kurią šturmavo Prancūzijos specialiosios pajėgos.  Bataclan teatre įkaitu laikomas vyras sugebėjo prisijungti prie „Facebook“ socialinio tinklo ir paskelbti, kas ten vyksta. „Aš gyvas, tik keli sužeidimai. Tai žudynės. Aplink visur kūnai“, – rašė jis. Anksčiau jis rašė: „Aš vis dar Bataclan pastate. Pirmas aukštas. Rimtai sužeistas. Viduje daug išgyvenusiųjų. Jie pjauna visus. Vieną po kito. Greičiau į pirmą aukštą“, – rašė jis.​

    Radijo stoties „Europe1“ žurnalistas Juliene'as Pearsas buvo teatro viduje, kai į jį įsiveržė teroristai. Anot jo, į salę įėjo keli Kalašnikovo automatais ginkluoti jaunuoliai ir pradėjo šaudyti į minią. Jie nebuvo veidų prisidengę kaukėmis. Anot žurnalisto, šaudymas tęsėsi dvylika-penkiolika minučių, užpuolikai nepateikė jokių reikalavimų. Jo teigimu, panikos apimta minia metėsi scenos link. Jis pats pabėgo per atsarginį išėjimą ir matė bent dešimt kraujais paplūdusių lavonų. 

  • žudynės dviejuose restoranuose;
    „France 24“ kanalas pakalbino šaudymo prie restorano liudininkę Anne Sophie: „Visi buvo lauke, restorano terasoje, kai staiga mes pamatėme kaukėtą vyrą, kuris atidengė ugnį visomis kryptimis. Atrodė, kad tai truko amžinybę“. 

  • nugriaudėjo keli sprogimai netoli Prancūzijos nacionalinio stadiono, vykstant draugiškoms Prancūzijos ir Vokietijos rungtynėms;

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pareiškė, kad Paryžius su teroristais kariaus negailestingą karą. 

„Mes kariausime, ir karas bus negailestingas“, – sakė Prancūzijos prezidentas, kurio žodžius cituoja BFM. 

Pareigūnai neatmeta galimybės, kad dalis teroristų iki šiol laisvėje, todėl Paryžiaus gyventojams rekomenduojama likti namuose.

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už išpuolius Paryžiuje. Tai praneša Italijos informacinis kanals „Sky Tg24“. „Tai kerštas už Siriją. Tai Prancūzijos Rugsėjo 11-oji“, – cituojamas džihadistų pareiškimas. 

JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė pranešimą: „Tai – ataka ne prieš prancūzus, ne prieš Prancūziją. Tai – ataka prieš žmogiškumą, prieš vertybes, kurias mes propaguojame. Mes esame su Prancūzija ir esame pasiruošę padėti jai, kuo tik reikės. Kol kas nežinome, kas konkrečiai nutiko. Bendraujame su Prancūzijos pareigūnais, bandome palaikyti ryšį, tačiau prezidentui dar neskambinau. Manau, kad jis šiuo metu per daug užimtas. Mes pasiūlėme Prancūzijai visą įmanomą pagalbą. Kai atsitinka tokie dalykai, mes galime tik palaikyti Prancūziją ir stengtis jai padėti, kiek tik įmanoma padėti. Manau, per kelias dienas mes sužinosime daugiau, kas už tai atsakingas. Dabar tiesiog nenoriu spekuliuoti.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Jurgita Lapienytė
(41)
(7)
(34)

Komentarai (60)