Rusija veja lauk 755 JAV diplomatinės misijos darbuotojus - pasaulis nesupranta, kodėl Putinas baudžia savo paties tautą  (7)

Kai Vladimiras Putinas sekmadienį paskelbė, kad JAV misija Rusijoje iki rugsėjo 1-osios turi susitraukti 755 darbuotojais, daug kas pagalvojo: ar Amerika tikrai turi net 755 diplomatus toje šalyje? Argi tai ne per daug?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikrai taip: pirmas įspūdis klaidingas, nes iš tiesų Kremlius smūgiuoja amerikiečiams, bet pataiko Rusijos piliečiams. Šimtai jų neteks darbo vietų, rašo „The Washington Post“.

Ne, Rusijoje nedirba 755 JAV diplomatai. Tad apie ką kalba V.Putinas, organizuojantis kerštą Vašingtonui už JAV planuojamas plačias sankcijas Rusijai?

Skaičiai tokie: iš viso JAV vyriausybei Rusijoje dirba daugiau nei 1,2 tūkst. asmenų. Daugelį samdo Valstybės departamentas, centrinis JAV ambasadų ir konsulatų pasaulyje, taigi ir Rusijoje, mazgas.

Vykdoma JAV ambasados Maskvoje ir trijų konsulatų Sankt Peterburge, Jekaterinburge bei Vladivostoke veikla, tvarkomos vizos, atliekamos kitos diplomatinės užduotys. Tačiau tarp tų dvylikos šimtų – ir žmonės, dirbantys dar dešimtyse JAV vyriausybinių agentūrų ir departamentų.

Pavyzdžiui, Gynybos departamente, Žemės ūkio departamente, NASA, net Kongreso bibliotekoje. Visa tai ir vadinama JAV misija Rusijoje. Nors šiandien, 2017-ųjų liepos pabaigoje, aktualių duomenų dėl JAV misijos Rusijoje darbuotojų skaičiaus Valstybės departamentas nepateikia, yra 2013 metų Generalinio inspektoriaus tarnybos pranešimas, kuriame minimi būtent kiek daugiau nei 1,2 tūkst. darbuotojų.

2013-aisiais JAV misijoje Rusijoje dirbo 1200 žmonės. Iš tiesų daugiau, bet kadangi nėra abejonių, kad Rusijoje veikia ir amerikiečiai šnipai, jie į sąrašą neįtraukiami. 333 darbuotojai – JAV piliečiai, o 867 asmenys – samdyti vietoje, vadinasi Rusijos piliečiai. Iš viso atstovaujama 35 JAV vyriausybinėms agentūroms.

Tad akivaizdu, kad daugelis (72 proc.) JAV misijos Rusijoje darbuotojų net nėra amerikiečiai ir tikrai nebus išsiųsti iš šalies, kurios piliečiai yra.

Kitas klausimas – dėl darbo vietų, kurias rusai iš tikrųjų praras. Aritmetika tokia: V.Putinas nurodė sumažinti JAV misiją Rusijoje 755 darbuotojais, o rusų misijoje dirba 867. Tad JAV diplomatinis korpusas gali apskritai nenukentėti nuo tokio Kremliaus atsakymo į sankcijas.

Didžiausias JAV misijos Rusijoje vidinis darbdavys – Tarptautinio bendradarbiavimo administracinio palaikymo tarnyba (ICASS), kurioje 2013 metais buvo įdarbinti 652 žmonės. 603 iš jų buvo Rusijos piliečiai. Ką jie veikia?

Daugiausia teikia administracines paslaugas: vairuoja ir prižiūri automobilius, tvarko kelionių dokumentus, rūpinasi paštu, informacijos vadyba, perka maistą, gėrimus, yra atsakingi už buhalteriją, dirba apsaugininkais, atlieka remonto darbus.

„Vairuotojai, IT specialistai, buhalteriai, meistrai, sekretoriai – Putino sprendimas reiškia, kad daugelis jų praras darbą|, – pastebi „The Washington Post“.

Kremlius jau ne pirmą kartą pakenkia Rusijos žmonėms, oficialiai atsakydamas į Vakarų sankcijas. Į ES sankcijas dėl Krymo aneksijos ir paramos separatistams Maskva atsakė užkirsdama kelius į šalį kokybiškiems maisto produktams iš Bendrijos šalių.

Į Magnickio įstatymą JAV – uždrausdama amerikiečiams įsivaikinti vaikus iš Rusijos. 1986 metais Sovietų Sąjunga buvo apskritai visiškai uždraudusi šalies piliečiams dirbti JAV ambasadai, tad amerikiečiai tapo vairuotojais, mechanikais ir buhalteriais.

Beje, tada buvo kilę klausimų dėl darbuotojų iš trečiųjų šalių, pavyzdžiui, virtuvės šefo iš Italijos. Vienas sovietų pareigūnas per priėmimą net susiraukė: „Matau, kad pica vis dar puiki. Ne viskas čia aišku.“

„Aš dirbau JAV ambasadoje Maskvoje 1986-aisiais. Tada mes susitvarkėme. Ambasada ir dabar susitvarkys su šiuo iššūkiu“, – tviteryje parašė buvęs JAV ambasadorius Ukrainoje Stevenas Pfiferis.

Be to, Rusijos žmonės kentės ir dėl to, kad amerikiečiai, regis, turės atleisti nemažai konsulų darbuotojų rusų, nepaprastai palengvinančių vizų išdavimo procesą.

Dabar procesas sulėtės, ir rusams, anot buvusio JAV ambasadoriaus Rusijoje Michaelo McFaulo, dokumentų, reikalingų kelionėms į Ameriką, reikės laukti „savaites, jei ne mėnesius“.

Įdomu, kad JAV misija Rusijoje anksčiau būdavo gerokai didesnė. Antai 2007 metais ji buvo įdarbinusi mažiausiai 1779 žmones. Tiesa, tada Vašingtone nuspręsta, kad misija pernelyg išsipūtė. Kitas įdomus faktas - naujas pastatas su paslaptingais viršutiniais aukštais (apie jį galite paskaityti šiame Nodum.lt straipsnyje). Jis atidarytas tik 2000 metais, nors buvo pradėtas statyti dar 1979-aisiais. Įsikėlimui trukdė vis aptinkama šnipinėjimo įranga ir nesutarimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai (7)