Po didžiulio JAV ir Japonijos spaudimo Kinija išsakė savo poziciją dėl Š. Korėjos  ()

Po paskutinio (jau šeštojo) Šiaurės Korėjos atlikto raketos bandymo Kinija greičiausiai susidurs su dar didesniu Vakarų spaudimu imtis griežtesnių veiksmų prieš kaimynę. Tačiau Pekinas nesiima lyderio vaidmens „suvaldyti“ Kim Jong-uną, nes tam tikra prasme Pchenjano režimas Kinijai yra palankesnis nei miglota ateitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pekinas ne kartą kritikavo Vakarų ir jų sąjungininkų deklaruojamą „Kinijos atsakomybės teoriją“ dėl Šiaurės Korėjos ir pareiškė, kad jungtinės Pietų Korėjos ir JAV karinės pratybos regione tik padidino įtampą regione.

„JAV turėtų imtis savarankiškų veiksmų dėl Šiaurės Korėjos. Iki šiol Vašingtonas nepadarė nieko, tik spaudė Kiniją susidoroti su Pchenjanu“, – patikino buvęs Kinijos diplomatas Ruanas Zongze‘as.

Pastarąją savaitę Kinijos užsienio reikalų ministras pakartotinai „atmušė“ Vakarų šalių ir Japonijos raginimus „daryti daugiau suvaldant Šiaurės Korėją“.

„Patirtis jau rodo, kad sankcijų pritaikymas nėra efektyvi priemonė. Be to, dialogo užmezgimas su Pchenjanu buvo neatsiejama Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijos dalis“, – sakė ministro atstovas Hua Chunying.

Žlugimas būtų nepalankus

Kinija pirmadienį pareiškė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo grasinimas nutraukti prekybos ryšius su šalimis, turinčiomis verslo santykių su Šiaurės Korėja, – nepriimtinas ir nesąžiningas. Tai buvo dar vienas ženklas, kad Pekinas neturi ketinimų visiškai izoliuoti Šiaurės Korėją. Izoliacija gali reikšti žlugimo pradžią. Tačiau Pekino atstovai susidariusią situacijai apibūdino kitaip.

„(Kinija laiko) nepriimtina situacija, kai, viena vertus, stengiamės taikiai išspręsti šį klausimą, bet, kita vertus, mūsų pačių interesams taikomos sankcijos ir jie statomi į pavojų“, – pirmadienį sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

Pekino sprendimą nesiimti pagrindinio vaidmens sprendžiant krizę kai kurie Vakarų diplomatai laiko bandymu apsaugoti Kim Jong-uno režimą, mat Šiaurės Korėjos žlugimas Pekinui būtų visai neparankus.

Visų pirma, Pekinas nerimauja, kad, sužlugus kaimyninei šaliai, Kinijos šiaurės rytų regionus užplūs pabėgėliai. Antra, Kinijai itin nepalankus scenarijus būtų, jei JAV nuvertus Pchenjano režimą šalyje pradėtų veikti Vašingtonui ištikima valdžia. JAV įtakos zona dar vienoje Azijos šalyje, žinoma, nepradžiugintų ir Maskvos. Todėl Rusijos lyderis Vladimiras Putinas paantrino Pekinui ir pagrasino, kad Šiaurės Korėjos „engimas“ sankcijomis gali privesti prie katastrofos.

„Šioje situacijoje bet kokių sankcijų taikymas yra nenaudingas ir neveiksmingas. Visa tai gali privesti prie pasaulinės katastrofos ir didelio aukų skaičiaus. Vienintelis būdas Šiaurės Korėjos branduolinei krizei spręsti – vesti taikų dialogą“, – reporteriams Kinijoje sakė V. Putinas.

Vienas Pekine dirbantis vakarų diplomatas, sutikęs anonimiškai pakomentuoti situaciją, patikino, kad Kinija bendradarbiavo su JAV sankcijų klausimu iki tam tikro lygmens. Tai buvo daroma, siekiant neduoti preteksto Vašingtonui svarstyti karinių smūgių galimybės.

„Tačiau šios pastangos nebuvo pakankamas indėlis, siekiant paveikti Šiaurės Korėją atsisakyti idėjos tapti branduoline valstybe-galybe“, – tikino diplomatas.

Meldžia karo

Tuo metu JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose (JT) Nikki Haley pirmadienį pareiškė, kad dėl šeštojo ir didžiausio Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo pats metas JT Saugumo Tarybai pritaikyti Šiaurės Korėjai griežčiausias įmanomas priemones.

N. Haley teigimu, progresinių sankcijų metodas, kurį 15 narių turinti Saugumo Taryba taiko Šiaurės Korėjai jau nuo 2006 metų, buvo neveiksmingas ir apibūdino Šiaurės Korėjos lyderį kaip „meldžiantį karo“.

„Nepaisant mūsų pastangų, Šiaurės Korėjos branduolinė programa yra labiau pažengusi ir daug pavojingesnė nei kada nors. Karas niekada nebuvo tas dalykas, kurio nori Jungtinės Valstijos. Mes nenorime jo ir šiuo metu, tačiau mūsų šalies kantrybė nėra beribė“, – teigė ambasadorė.

Pchenjanas ignoruoja Jungtinių Tautų (JT) sankcijas ir tarptautinį spaudimą toliau kurdamas branduolinius ginklus ir bandydamas raketas, o pastaruoju metu provokacijų tik daugėja.

Per pastaruosius du mėnesius Šiaurės Korėja atliko kelis tarpžemyninių balistinių raketų bandymus. Per vieną jų raketa praskriejo virš Japonijos. Be to, Pchenjanas grasino paleisti raketas į JAV priklausančią Guamo salą Ramiajame vandenyne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai ()