Buvęs JAV karinio laivyno pėstininkas pasiūlė būdą kaip sugriauti Šiaurės Korėjos režimą - gali suveikti?  (8)

Šiaurės Korėja yra pagrindinis tarptautinės bendruomenės galvos skausmas. Atrodo, nieko su ja neįmanoma padaryti, tačiau kažko griebtis anksčiau ar vėliau reikės. Karinė konfrontacija yra paskutinė išeitis, kurios norima išvengti. Vienas buvęs JAV kariškis pasiūlė tokią paprastą problemos sprendimo būdą, kad jis netgi atkreipė ekspertų dėmesį - idėja tokia paprasta, bet kartu beprotiška, kad galbūt net suveiktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jocko Willinkas, buvęs JAV karinio jūrų laivyno pėstininkas, dabar dažnai rašo tarptautinio saugumo klausimais. Kuomet jo buvo paklausta, kaip jis išspręstų Šiaurės Korėjos problemą, ne vienas tikėjosi, kad jo atsakymas bus susijęs su karine intervencija. Agresyvūs Šiaurės Korėjos veiksmai kol kas kitų šalių tiesiogiai neliečia, tačiau jokios tarptautinės sankcijos negali nutildyti grasinimų ar nutraukti pavojingų branduolinės ginkluotės ir tarpžemyninių raketų kūrimo programų. Tačiau Willinkas nustebino visus pateikdamas visai netradicinį, kiek netikrovišką problemos sprendimą - „iPhone“ išmaniuosius telefonus.

Pasak eksperto, režimą sugriautų 25 milijonai išmaniųjų telefonų, numestų tiesiai ant Šiaurės Korėjos, ir palydovų tinklas, užtikrinantis nemokamą internetą. Aišku, niekas rimtai tokios galimybės nesvarstytų, o ir planas vargu ar išdegtų, tačiau pati idėja sulaukė nemažai teigiamų nuomonių ir pritarimo. Kodėl?

Šiaurės Korėjos stiprybė - absoliutus jos gyventojų paklusnumas. Jei dabar paklaustumėte vidutinio Šiaurės Korėjos piliečio, jis ne tik entuziastingai pritartų brangioms ginkluotės vystymo programoms, bet ir manytų, kad gyvena ne prasčiau nei likęs pasaulis. Tai - informacijos kontrolės laimėjimas, kuomet žmonės negali susikurti detalaus išorinio pasaulio vaizdo. Todėl visuomenė palaiko savo diktatūrą.

Jei tik Šiaurės Korėjiečiai suprastų, kas vyksta jų šalyje, išlaikyti stabilaus režimo būtų neįmanoma ir jis tiesiog subyrėtų visuomenės rankose. Geriausia informavimo priemonė, savaime aišku, yra internetas, tokia ir yra Willinko idėja.

Yun Sun, Šiaurės Korėjos ekspertas, teigia, kad idėja yra beprotiška, bet pats principas suveiktų. Informacija gali sugriauti režimą. Tačiau tokie veiksmai gali turėti ir didelių neigiamų pasekmių. Visų pirma, telefonų ar kitokios elektronikos tiekimas Šiaurės Korėjai atrodytų kaip parama agresyviai valstybei. Antra, tie, kuriems pavyktų gauti šiuos telefonus ir jais naudotis, galėtų būti skaudžiai baudžiami teisėsaugos institucijų. Galiausiai, neaišku, ar žmonėms telefonai yra įdomūs - tikriausiai daugelis jų atsisakytų, laikydami tai priešiškais kitos valstybės veiksmais.

Šiaurės Korėjos režimas bijo informacijos ir kultūrinės įtakos iš išorinio pasaulio. Kadangi žmonės jau po truputį stengiasi įsigyti Pietų Korėjos, Kinijos ar JAV filmų, režimas į tai reaguoja - bet koks nukrypimas nuo normos yra baudžiamas. Net kalbėti apie kylančias kapitalizmo apraiškas nėra leidžiama - už tai mirties bausme buvo nuteisti du Pietų Korėjos žurnalistai.

Tenka pripažinti, kad Šiaurės Korėja nesikeis tol, kol nesikeis režimas. Žmonės turi būti geriau informuoti, kad paskatintų tokius pokyčius. Kitaip, tikriausiai, nekontroliuojamos branduolinės ginkluotės programos turės būti pašalinamos jėga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(60)
(5)
(55)

Komentarai (8)