Gaisras gyvybiškai svarbiame fabrike gali dar paaštrinti pasaulinį kompiuterių lustų deficitą  ()

ASML Holding, tiekianti esminę kompiuterių lustų gamyboje naudojamą technologiją, pranešė apie jos fabrike kilusį gaisrą, tačiau žalos apimtis dar nėra žinoma


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepsnos kilo sekmadienį, Berlyne, Vokietijoje stovinčiame fabrike, priklausančiam ASML Holding. Nors plačiai visuomenei menkai žinoma, ši Nyderlandų kompanija yra didžiausias pasaulyje fotolitografinių sistemų ir vienintelis pažangiausių ekstremalaus ultravioleto (EUV) mašinų tiekėjas. Šiais įrenginiais į silicio lustus perkeliamos elektrinės grandinės ir kuriami kompiuterių lustai kuriuos naudoja Apple, IBM ir Samsung. Trečią praėjusių metų ketvirtį ASML Holding pardavė tokios įrangos už €5,2 milijardus.

Pasauliui trūksta kompiuterių lustų dėl sutapusių problemų, tarp kurių pandemija, prekybos karai, sausros ir pūgos. Visa tai vainikavo neregėtos ir staigios paklausos augimo periodas – vien 2021 metų sausį lustų pardavimai pasiekė 40 milijardų dolerių rekordą.

Puslaidininkių fabrikų galimybės ribotos, o naujų statymas yra didžiulių investicijų reikalaujantis ir ne vienus metus trunkantis procesas. Nors puslaidininkių kompanijos varžosi, besistengdamos padidinti gamybą, o vyriausybės pasirašinėja sutartis, pagal kurias būtų statomos vietinės puslaidininkių tiekimą turinčios užtikrinti gamyklos, jei ASML negalės pateikti tiek įrenginių, kiek tikimasi,deficitas gali trukti daug ilgiau.

ASML Holding duoti interviu atsisakė, bet pranešime spaudai teigė, kad dar per anksti pranešti apie žalos dydį ir ar ji kaip nors paveiks gamybą. „Gaisras per naktį buvo užgesintas ir per incidentą žmonės, laimei, nenukentėjo,” teigiama pranešime. „Detalus tyrimas ir visapusis įvertinimas truks kelias dienas.“

 

Technologijos analitikas Vladimir Galabov iš Omdia sako, kad kai kurių produktų, pagrįstų ASML Holding įranga, jau „bauginamai trūko“. Gaisro įtaka priklausys nuo to, kas buvo pažeista, ir ar tai paveiks pažangiausią lustų gamybos technologiją, kurią dabartinis trūkumas veikė menkiau, ar senesnė įranga.

„Jei tai komponentai litografijos mašinų, kuriomis gaminami naujausios technologijos lustai, padėtis gali būti ne tokia liūdna. Jei gaisras sugadino komponentus, naudojamus senesniems lustams, bėda neišvengiama, nes tokių procesorių gamybą būtina skubiai didinti,“ pažymi Galabov.

 

„Pradedame 2022-uosius su dideliu neišreikštu poreikiu,“, sako jis. „Jei gaisras sunkus ir ASML nepavyks greitai atsigauti, gali tekti susitaikyti su dar porą metų truksiančiu aštriu puslaidininkių tiekimo deficitu.“

Matthew Sparkes
www.newscientist.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()