[Žinios trumpai] ES pripažino, kokias nesąmones darė ilgą laiką, ypač Vokietija  ()

Josepas Borrellis pažymėjo, kad ES ir toliau tieks ginklus Ukrainai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjunga nenori, kad Ukraina pralaimėtų kare, todėl toliau tieks ginklus ir taikys sankcijas Rusijos Federacijai.

Tai interviu radijui COPE pareiškė ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis.

Ginklų tiekimas Ukrainai

Jis sakė, kad ES turėtų padėti Ukrainai tiekdama jai ginklus. Kartu Europos diplomatijos atstovas pažymėjo, kad Europos Sąjunga turėtų vengti tiesioginio konflikto su Rusija.

„Turime ir toliau apginkluoti Ukrainą, neįsiveldami į eskalaciją, apimančią vis daugiau šalių. Tokio pobūdžio konfliktai laimi ginklu ir ekonominiu priešo susilpnėjimu“, – sakė Borrellis.

„Esame sunkioje pusiausvyros situacijoje. Norime padėti Ukrainai, bet nenorime kištis į karą. ES nėra karinis aljansas, bet manau, kad mes turėtume padėti Ukrainai. Darome viską, ką galime, bet neperžengiant raudonų linijų, kad konfliktas neišplistų“, – sakė jis.

Kartu Borrellis pažymėjo, kad dabar prioritetas yra užkirsti kelią naujoms Ukrainos civilių žudynėms. „Ką turime padaryti, tai užkirsti kelią tokių įvykių, kaip Bučos įvykiai, pasikartojimui. Po karo buvusioje Jugoslavijoje prireikė daug metų, kol nusikaltėliai buvo nuteisti. Tačiau jie buvo teisiami Hagoje ir buvo nuteisti“, – sakė jis.

Borrellis dėl sankcijų Rusijai

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6230

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Kalbant apie sankcijas, Borrellis atmetė, kad sprendimas dėl rusiškų dujų embargo gali būti priimtas Europos lygmeniu. „Negalima priimti vieningo sprendimo, nes jau yra šalis, būtent Vengrija, kuri pareiškė vetuosianti šį sprendimą“, – sakė Borrellis.

Jis priminė, kad perkant dujas iš Rusijos yra finansuojamas civilių žudymas Ukrainoje. Jis pripažino, kad sankcijos karui neužkirto kelio, tačiau Rusijai jos turi brangiai kainuoti. „O kad jos būtų brangios, reikia žengti į energetikos sektorių. Baltijos šalys anksčiau daug rusiškų dujų importuodavo, dabar nebeimportuoja nė kiek. Tad tai įmanoma. Tačiau per naktį priklausomybės nuo dujų neįmanoma sumažinti 55 proc., kaip kad Vokietijoje. Yra kitų šaltinių ir turėtume pradėti nuo to. Kasdien mes mokame milijonus dolerių už Rusijos energiją, o tai yra karo finansavimas“, – aiškino jis.

Borrellis apie Putiną

 

Borrellis taip pat pažymėjo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apie savo ketinimus įspėjo jau ne pirmus metus ir niekas nenorėjo jo klausyti. „Mes, europiečiai, turime būti pasirengę pripažinti, kad pasaulis, kuriame gyvename, yra pavojingas“, – sakė jis. Borrellis sakė, kad europiečiai manė, jog gyvena gana patogiai ir norėjo tikėti, kad pasaulis už ES ribų yra toks pat kaip ir pas juos. Tačiau iš tikrųjų jų pasaulis pasirodė apsuptas tokių režimų kaip Rusijos režimas.

Borrellis pripažino Vokietijos klaidą koncentruoti savo energijos importą iš tokios šalies kaip Rusija. „Putinas perspėjo visus dar 2007 m., o 2014 m. jis įsiveržė į Krymą. Nuo tada deklaruojame, kad energetinė priklausomybė nuo Rusijos turi būti mažinama, bet kiekvienais metais ją didiname“, – į klaidą atkreipė dėmesį Borrellis.

 

Tačiau į klausimą, ar dėl karo Ukrainoje žlugs Putino režimas, jis neatsakė. „Negaliu pasakyti visko, ką žinau, ar visko, ką galvoju. Putino režimas yra labai represinis ir autoritarinis. Jei garsiai kalbėsite prieš karą, rizikuojate sėsti į kalėjimą keleriems metams. Kol karas nebus didžiulė nesėkmė, toks režimas yra labai ištvermingas“, – sakė jis.

Borrellis apie karą Ukrainoje

Borrellis atmetė Putino pasiteisinimus dėl jo invazijos į Ukrainą. „Bidenas nieko nekvietė prisijungti prie NATO. Ukrainos įstojimo į NATO nebuvo darbotvarkėje. Putinas tuo naudojasi agresijai pateisinti“, – sakė jis.

„Tuo tarpu Ukrainai ir toliau reikia padėti išlaikyti tvirtą poziciją prieš okupantus. Visi karai baigiasi paliaubomis, o paskui taikos sutartimi. Rusija bandė užimti Kijevą, bet nesėkmingai. Tai taip pat neatskyrė Ukrainos nuo jūros. Ką reikia padaryti, tai užtikrinti, kad Ukraina pradėtų derybas su Rusijos Federacija nuo jėgos pozicijos“, – pabrėžė Borrellis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()