Žymiai daugiau nei „Leopard 2“: kokie yra tankų „Abrams“ tipai – o kurie geriausiai tiktų Ukrainai? (Video)  (1)

Jei suskaičiuosite visas „Abrams“ versijas, galite lengvai pasiekti daugiau nei 20 variantų žymę, tačiau visiškai įmanoma jas sugrupuoti pagal kryptį, neįtraukti nesvarbias ir sumažinti sąrašą iki kelių variantų, galinčių sustiprinti Ukrainą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-26 Žymiai daugiau nei „Leopard 2“: kokie yra tankų „Abrams“ tipai – o kurie geriausiai tiktų Ukrainai? (Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotosiose pajėgose bus bent trys vakarietiški tankai. Kompaniją su britais „Challenger 2 “ ir vokiškais „Leopard 2“ papildys amerikietis „Abrams“. Pirmąją partiją, kuri buvo oficialiai paskelbta, sudaro 31 tankas.

Kaip ir „Leopard 2“ atveju, kurio versijų yra nemažai, su „Abrams“ situacija yra panaši ir dar sudėtingesnė, nes ši mašina per savo egzistavimą patyrė daugybę modernizacijų, o tankas pradėtas eksploatuoti 1979 m. Viskas prasidėjo nuo M1 versijos, kuri iš pradžių turėjo 105 mm M68A1 pabūklą. Ir tik 1985 m. jis buvo pakeistas 120 mm M256, licencijuota „Rheinmetall“ 120 mm L/44 versija, kuri įdiegta „Leopard 2“ iki A5 versijos imtinai. Būtent ši parinktis gali būti laikoma pagrindine – M1A1 yra minimalus galimas lygis.

Tačiau taip pat yra gana daug M1A1 variantų, daugiau nei 10, kuriuos galima sugrupuoti taip:

  • M1A1HA ir M1A1HC – nauji nusodrintojo urano šarvai, atnaujinti kitų atnaujinimų metu;
  • M1A1 AIM v.1 ir v.2, taip pat M1A1SA - mašinos su visiškai atkurtu variklio resursu, pakeistos stebėjimo ir ryšio priemonės, kulkosvaidžio taikiklis aprūpintas termovizoriumi, pridėta vado panoramos funkcija. Versija v.2 turi naują rezervavimo ir informacijos valdymo sistemą FBCB2. M1A1 AIM v.2 buvo tiekiamas su nedideliu modifikavimu, pavadintu FEP. M1A1SA – dar kartą atnaujinta rezervacija;
  • M1A1 AIDATS – M1A1 AIM v.2 (arba FEP) versija, skirta JAV jūrų pėstininkams, patobulintas terminis taikiklis, dienos spalvota kamera, taip pat patobulinta apsauga.

Šie modernizavimai vyko visą jų veikimo laikotarpį, vienas naujausių, M1A1 AIDATS buvo užsakytas tik 2017 m. ir numatė modernizuoti 400 JAV jūrų pėstininkų korpuso tankų. Tačiau 2020 m. jūrų pėstininkai iš viso atsisakė tankų, o visos mašinos buvo perduotos sausumos pajėgoms iki 2021 m. gegužės mėn.

1992 metais JAV pasirodė dar viena M1 „Abrams“ atšaka – M1A2, kuri taip pat turi savo porūšius. Pagrindinė versija gavo vado šiluminį taikiklį ir naują rezervavimo rinkinį. Dalis M1A1 taip pat buvo atnaujinta į M1A2 versiją. Ateityje M1A2 buvo modernizuotas į SEP (System Enhancement Package):

  • M1A2 SEP – naujas šaulių termo taikiklis, rezervavimo modernizavimas;
  • M1A2 SEPv2 – kovinis modulis su nuotoliniu valdymu virš vado, spalvoti ekranai, atnaujinta programinė įranga. Atnaujinta rezervacija su TUSK dinaminės apsaugos rinkinių priežiūra. Yra informacijos apie transmisijos modernizavimą;
  • M1A2 SEPv3 – elektrinės energijos paskirstymo modernizavimas, ryšių atnaujinimas, patobulinta priežiūra dėl VHMS skaitmeninės sveikatos stebėjimo sistemos integracijos, naujas amunicijos programuotojas oru detonuojamiems sviediniams, atnaujinta apsauga, terminio vaizdo prietaisai, integruotas EW kompleksas kovai su radijo bangomis valdomų minų, rezervuotoje erdvėje papildyta pagalbinė elektrinė.

 

Pažymėtina, kad nuo 90-ųjų vidurio „Abrams“ buvo aprūpinti pagalbinėmis jėgainėmis, kurios buvo dedamos į skyrių už bokštelio arba ant korpuso, tačiau dėl jų pažeidžiamumo buvo nuspręsta jas išimti ir pakeisti baterijomis. Jos gali dirbti iki 10 valandų nejudant, bet veikiant visoms pagrindinėms sistemoms neveikiant varikliui.

 

M1A2 SEPv3 pradėjo patekti į JAV ginkluotąsias pajėgas 2016 m. Pirmieji serijiniai buvo gauti 2020 m. birželio mėn., o jų bandymai buvo atlikti lygiagrečiai, ypač arktinėmis sąlygomis. Iš viso iki tokio lygio planuojama pakelti 435 mašinas.

Jei paimtume dabartines gamybos „Abrams“ versijas, būtų galima išskirti M1A1SA, M1A2 SEPv2 ir M1A2 SEPv3. Tuo pačiu metu nėra tikslios informacijos apie tikrąjį „Abrams“ versijos platinimą JAV armijoje. Yra tik apytiksliai 2021 m skaičiai, pagal kuriuos JAV iš viso yra 2645 „Abrams“:

  • apie 650 M1A1SA;
  • 1 605 M1A2 SEPv2;
  • apie 390 M1A2 SEPv3.

Jūrų pėstininkams priklausiusios M1A1 FEP ir M1A1 AIDATS versijos tapo rezervu, skirtu sustiprinti JAV sąjungininkus, kai kurios iš jų – sustiprinti Lenkijos ginkluotąsias pajėgas. Taip pat JAV yra saugoma apie 3500 M1A1/A2 tankų, nenurodant tipus.

 

Taip pat būtina paminėti specialias „Abrams“ M1A2S eksporto versijas, skirtas Saudo Arabijai, M1A2-K – Kuveitui, M1A1M – Irakui. Eksporto versijos dažniausiai skiriasi tuo, kad pakeičiami šarvai nenaudojant nusodrintojo urano elementų ir galbūt kai kuriais pakeitimais ugnies valdymo sistemose.

Tai yra, „Abrams“ variantų yra žymiai daugiau nei „Leopard 2“, iš kurių, jei paimtume turimas vokiškų mašinų versijas, yra iki 10 tipų, iš kurių trys ar keturi yra aktualūs Ukrainai.

Bet jei imsime „greito perdavimo“ variantus, greičiausiai „Abrams“ variantai yra M1A1 FEP ir M1A1 AIDATS, kuriuos galima perkelti dėl to, kad šios mašinos yra „šviežiame rezerve“, taip pat kovinė M1A1SA arba, mažiau tikėtina, M1A2 SEPv2. Tai tiesiogiai sufleruoja situacija su pėstininkų kovos mašina „Bradley“, kuri Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms tiekiama senesne M2A2 versija. Tuo pačiu gali būti, kad Ukrainai bus pateikta speciali „eksporto“ versija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(1)
(11)

Komentarai (1)