Kas nutiktų, jei gertumėte žmogaus kraują? Jis daug pavojingesnis nei atrodo – tai gali būti mirtina!  (2)

Truputis žmogaus kraujo jūsų nenužudys, bet tapimas vampyru – taip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nesvarbu, ar išleisite savo vidinį Morbijų, ar Drakulą, kraujo taurės gėrimas nėra gera praktika, kurią norėtumėte pakartoti realiame gyvenime. Kraujas, būtinas žmogaus gyvybei – ironiška – yra nuodingas gerti. Medicinos ekspertai perspėja, kad gerdami jį kiekvieną dieną galite labai susirgti ir užsikrėsti įvairiomis infekcijomis.

Viena iš priežasčių, kodėl kraujas yra pavojingas žmonių sveikatai, yra pavojingų virusų nešiojimas.

„Žmogaus kraujas yra biologinis pavojus“, – sako Laura Purdy, šeimos medicinos gydytoja ir telesveikatos bendrovės „OpenLoop“ vyriausioji medicinos darbuotoja. „Gerdami kažkieno kito kraują, jūs galite apsinuodyti infekcijomis, kurios „gyvena“ kraujyje“.

Užtenka vos kelių kraujo lašų, kad būtų galima užsikrėsti per kraują plintančiomis infekcinėmis ligomis, tokiomis kaip ŽIV, hepatitas B ar hepatitas C. Sifiliu taip pat galite užsikrėsti per kito žmogaus kraują, nors juo dažniau užsikrečiama per lytinius santykius, sako Purdy.

Bet nedidelis kiekis neužteršto žmogaus kraujo nepakenktų jūsų sveikatai, sako Rosmy Barrios, regeneracinės medicinos specialistė ir „Health Reporter“ medicinos patarėja. Tokios įžymybės kaip Machine Gun Kelly ir Megan Fox prisipažino, kad išgėrė kelis lašus vienas kito kraujo „ritualiniais tikslais“ ir, atrodo, puikiai išgyveno. Tačiau geriant jį kasdien, jūsų kūne gali kauptis toksinai.

Jei kada nors patyrėte pjūvį (ar įsikandimą) burnoje arba paragavote plazmos ir hemoglobino šlakelio, galbūt supratote, kad skystis turi kartaus metalo skonį. Metalas, kurį ragaujate, gaunamas dėl didelio geležies kiekio kraujyje – normalus suaugusiųjų diapazonas yra 60–170 mikrogramų decilitre.

Skirtingai nuo vampyrų šikšnosparnių, kurių skrandžiai prisitaikė prie didelių geležies dozių, žmonės turi geną, kuris neleidžia įsisavinti per daug šio metalo.

Barrios teigia, kad žmonės negali tinkamai virškinti kraujo dėl jame esančio gausaus geležies kiekio. „Geležies perteklius yra toksiškas žmonėms, o kai kuriais atvejais net mirtinas“, – perspėja ji. Geležies perdozavimas gali sukelti stiprų vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmą, dehidrataciją ir net mirtį vaikams.

 

Geležies perteklius arba hemochromatozė gali sukelti nuovargio simptomus, rankų ir kelių sąnarių skausmą, mažą lytinį potraukį ir tamsėjančią odos spalvą – tai ryškus kontrastas su blyškiai balta vampyrų oda, kuri vaizduojama filmuose. Be to, hemochromatozės komplikacijos gali sukelti cirozę, diabetą ar širdies nepakankamumą.

Tiek Purdy, tiek Barrios teigia, kad nėra pakankamai tyrimų, kurie patvirtintų žmogaus kraujo gėrimo naudą. Ir nors kraujas yra įvairių vitaminų ir mineralų kokteilis, tų pačių maistinių medžiagų galime rasti maiste.

„Nėra jokios išskirtinės naudos, kurią gautumėte iš žmogaus kraujo, kurios negalėtumėte gauti iš kito maisto šaltinio“, – aiškina Purdy. „Jei ieškote geležies, galite valgyti raudoną mėsą ar špinatus“.

Be to, kraujyje nėra pakankamai visų maistinių medžiagų, kurių reikia žmogui išgyventi: žmogaus organizmas negali pasigaminti vitamino C, kurio paprastai gaunama iš citrusinių vaisių, daržovių ir maisto papildų.

 

Dar viena komplikacija įgyvendinant bet kokias vampyrų fantazijas: kraujo grupių neatitikimas. Įprastomis aplinkybėmis suvartotas kraujas būtų apdorojamas ir pašalinamas per jūsų virškinimo traktą. Tačiau jei kas nors turi opą ar kitą atvirą žaizdą virškinimo sistemoje, Purdy sako, kad yra tikimybė, kad kraujas susimaišys su jūsų krauju. Jei kito asmens kraujo grupė nesutampa, rizikuojate stipria imunine reakcija. „Jei nesuderinami kraujo tipai susimaišytų, raudonieji kraujo kūneliai suirtų ir susidarytų antikūnai, kurie pultų vienas kitą“, – aiškina ji.

Jei vis dar kyla liguistas smalsumas sužinoti, koks yra žmogaus kraujo skonis, abi ekspertės siūlo išbandyti vos kelis lašus. Tačiau prieš eksperimentuodami apsvarstykite galimybę ištirti mėginį, kad įsitikintumėte, jog kraujo grupė atitinka jūsų kraujo grupę ir ar nėra užkrečiamųjų ligų.

Purdy sako, kad „kaip ir visus kūno skysčių mainus, darykite tai išmintingai, gerai suprasdami kito asmens sveikatos būklę“. Tikimės, kad Megan ir Machine Gun pirmiausia pasikonsultavo su savo gydytojais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(10)
(1)

Komentarai (2)