Taivano pasirinkimas, Japonijos ginkluotė, Afrikos kryžkelė – karas Ukrainoje išjudino galingas „tektonines plokštes“  ()

Karas Ukrainoje, kurį Rusijos Federacija pradėjo 2022 metų vasario 24 dieną, paveikė geopolitinius procesus įvairiose planetos vietose, įskaitant tūkstančius kilometrų nuo Ukrainos. „Fokus“ išanalizavo, kaip karas paveikė Taivano žmonių motyvaciją, Japonijos gynybos doktriną ir su kokiais pasirinkimais susidūrė Afrikos šalys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl Ukraina nėra Taivanas: kaip karas atbaido Pekino karo vanagus ir Taivano paprastus žmones

Dažniausiai situacija Ukrainoje lyginama su Taivanu. Iš pirmo žvilgsnio yra tikrai gana reikšmingų analogijų – galinga šalis siekia absorbuoti savo daug mažesnę kaimynę, apeliuoja į „istorinį teisingumą“. Tačiau jei pažvelgsite į situaciją giliau, pamatysite, kad skirtumų yra daug daugiau nei bendrumų. Juk Taivano kaip atskiros valstybės beveik niekas nepripažįsta. Net JAV tai laiko neatsiejama Kinijos dalimi. Tačiau svarbiausia yra tai, kad dauguma Taivano žmonių laiko save kinų dalimi. Jei brėžtume analogiją su Rusija, tai tarsi admirolo Kolčako respublika sugebėjo atsiskirti nuo bolševikų.

Kitas situacijos su Taivanu analizės rezultatas – Rusijos ir Ukrainos karo šalių reakcijos projektavimas tik į Pekiną. Iš tiesų, Rytų komunistinė valdžia atsižvelgė į Maskvos klaidas. Ir atrodo, kad tai sumažina karinės invazijos riziką. Tačiau mažai žmonių atsižvelgia į galimą Taivano piliečių reakciją. Ar jie pasirengę už savo laisvę mokėti tokią pat kainą kaip ukrainiečiai? Šiuo požiūriu rusų teroristiniai išpuoliai prieš Ukrainos infrastruktūrą įgauna naują prasmę.

Filmuota medžiaga, kurioje užfiksuoti šąlantys ukrainiečiai, padarytų tikrą meškos paslaugą Kinijos drakonui, viliojant į savo pusę paprastus žmones. O sociologinės apklausos saloje rodo, kad tarp taivaniečių populiariausias yra bendrosios teisės požiūris – dauguma tiesiog nori išlaikyti status quo santykinai pasiturinčioje visuomenėje.

Putinas, kurdamas savo „specialiąją operaciją“, statė ant civilinės inercijos, ir panašu, kad to tikisi ir Pekinas. BBC apžvalgininkas apie Taivaną Francis Mao pažymi, kad dabar saloje iš esmės veikia dviejų partijų sistema (nacionalistinė Kuomintango partija ir Demokratinė pažangos partija). Įdomu tai, kad nors Kinijos Respubliką Taivane įkūrė Kuomintango atstovai dar 1949 m., pastaraisiais metais jie pasisakė už bendradarbiavimą su žemynine Kinija, o pažangūs demokratai (saloje valdžioje nuo 2016 m.) laikosi idėjos judėti link visiškos salos nepriklausomybės. Tolesnė „kinų“ politika saloje priklausys nuo to, kas laimės prezidento rinkimus 2024 m.

2022 m. lapkritį Kuomintangas laimėjo savivaldos rinkimus, įskaitant sostinėje Taipėjuje. Vietos žurnalistas Hiltonas Ipas tokius rinkimų rezultatus pavadino ženklu, kad rinkėjams rūpi ne tik sąveika su žemynine Kinija. Dabar raktas į tolesnį salos likimą yra prezidento rinkimai.

Dabartinė prezidentė Tsai Ing-wen nacionalistinę retoriką pavertė savo partijos kampanijos pagrindu, iš esmės siekdama 2024 m. rinkimus paversti referendumu dėl Taivano nepriklausomybės, kuris galėtų su ja žiauriai pajuokauti (nes dauguma taivaniečių nepasirengę radikaliems pokyčiams).

Tačiau ką darys taivaniečiai, jei kita sąsiaurio pusė įtikinamai supras, kad vienintelis būdas išvengti karo yra laipsniškas susijungimas su KLR? Atskirų miestų įėjimas į KLR sudėtį yra laikomas galimu pasirinkimu, kurį Kuomintangas teoriškai gali paskatinti net ir pralaimėjęs prezidento rinkimus.

Ar nepaaiškės, kad JAV, kuri metų metus rėmė Taivaną visais įmanomais būdais (taip pat ir ginklais), Ukraina yra vienintelis tikras Vašingtono „turtas“ po vadinamosios „istorijos pabaigos“? Juk Rusijos ir Ukrainos karas, viena vertus, iš tiesų tapo įspėjimu Pekino karo vanagams, bet, kita vertus, tai siaubas kasdienei Taivano visuomenės daliai, kuri visai realiai gali nenorėti to daryti. Atkreipkite dėmesį į šliaužiančią salos aneksiją draugiškose KLR rankose kaip alternatyvą aštriam karui, kuriame Taivanas gali sumokėti didelių aukų ir sunaikinimo kainą.

Naujasis samurajus. Kodėl Japonija atgaivina kariuomenę dėl karo Ukrainoje

 

Ne mažiau reikšmingi, tektoniniai pokyčiai vyksta į šiaurę nuo maištingos salos. Japonija visu greičiu skuba atkurti savo kariuomenę. Šiuo metu jos kariai formaliai turi savisaugos pajėgų, tai yra praktiškai policijos, statusą. Tai nesutrukdė jiems apsirūpinti modernia ginkluote, pavyzdžiui, 5 kartos koviniais lėktuvais F-35, taip pat užimti aukštas vietas pasaulio kariuomenių reitinguose ir karinių biudžetų dydžiu.

Tiesiog nėra geresnio laiko ir progos nei dabar. Pasak Temple universiteto (JAV) tarptautinių santykių eksperto Jameso Browno, Japonijos viešoji nuomonė vis dar palankiai vertina šalies pacifistinį statusą. Tai yra, japonai mano, kad jų kariuomenė turi turėti pakankamai priemonių savigynai, bet ne pulti kitų valstybių teritoriją. Būtent viešoji nuomonė sutrukdė velioniui buvusiam ministrui pirmininkui Šinzo Abe militarizuoti Japoniją.

Tačiau dabar Japonijoje viešoji nuomonė jau ruošiama gynybos pajėgų statuso pokyčiams, skleidžiant gandus, kad Ukrainą turėtų pakeisti Japonija. Tokiu būdu Tekančios saulės šalies vyriausybė planuoja pakartoti savo kolegų švedų patirtį, atsisakiusių du šimtus metų trukusių neutraliteto tradicijų. Japonijoje gyvenimo patirtis be visavertės kariuomenės yra daug trumpesnė. Ir naujausios apklausos rodo, kad šia kryptimi yra poslinkis. Juk daugiau nei 60 % žmonių palaiko suverenių ginkluotųjų pajėgų stiprinimą.

Japonijos militarizavimas sukels tektoninius pokyčius regiono saugumo sistemoje, nes JAV nustos būti vienintele šio pasaulio kampelio saugumo garante. Ir klausimas, kaip į tai turėtų reaguoti Šiaurės ir Pietų Korėjos, kurios prieš karą buvo Japonijos agresijos aukos, lieka atviras.

 

Tačiau priešingai nei problemos su Korėjomis, vidutiniu laikotarpiu Japonijos karinės galios augimas yra naudingas JAV, nes tai sustiprins „keturių krypčių dialogą“ (Quad), į kurį įeina ir Indija – viena iš nedaugelio pasaulio šalių, kurios yra draugiškos Maskvai, bet atvirai priešiškos Pekinui.

Rusija, Indija ir naftos karalystės: draugystė mainais už išteklius

Indija atsisakė įvesti sankcijas Rusijos Federacijai. Rusijos agresija jai suteikė daug ekonominių galimybių. Pasaulinės energetikos krizės metu Indija gauna naftą iš Rusijos Federacijos su didele nuolaida. Ją galima arba perparduoti, uždirbant beveik iš oro, arba prisotinti savo ekonomiką pigiais naftos produktais, o tai suteiks jai labai reikalingą konkurencinį pranašumą.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()