Ar pranašystės dėl kas antros sėkmingos "Windows" versijos vėl pasitvirtins?  (19)

Atrodytų, dar visai neseniai į savo kompiuterius rašėme „Windows 7“ operacinę sistemą, kuri po „Windows Vista“ atrodė daugiau nei nuostabi. Vis dėlto, laikas bėga iš tiesų labai greitai, kadangi jau artimiausiu metu bus pradėti platinti kompiuteriai su „Windows 8“ platforma, kuri šioje „Microsoft“ operacinių sistemų serijoje įneš nemažai pakeitimų ir naujovių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klausimas čia gali kilti tik vienas – ar galų gale „Windows“ pavyks atsikratyti kas antros sėkmingos versijos statuso?

Noras sukurti universalią sistemą

Tikriausiai visi sutiksite, kad rinkoje pasirodžius įrenginiams su lietimui jautriais ekranais, vartotojo sąsajos kūrėjai kardinaliai pakeitė mąstymą. Pavyzdžiui, turbūt dar pamenate tuos laikus, kai beveik visame internete buvo pradėta atsisakyti griežtų formų. Kitaip sakant interneto tinklapių kūrėjams, o tuo pačiu ir vartotojams, žymiai gražiau atrodė dizainai turintys apvalumus, o ne griežtas ir senamadiškai atrodančias griežtas linijas. Vis dėlto, laikui bėgant neišvengiamai grįžome ten, nuo ko ir pradėjome, o prie to, kaip ir minėjau, bene labiausiai prisidėjo lietimams jautrūs ekranai.

Panašu, kad apie tai jau gana senai galvojo ir „Microsoft“, kadangi jau „Windows 7“ operacinėje sistemoje galėjome pajausti grįžtančias griežtas formas. Pirmosios to užuomazgos jau buvo jaučiamos „Office 2007“ pakete, kadangi visos programinės įrangos vartotojo sąsaja sulaukė kardinalių pakeitimų. Vis dėlto, kiti šios naujovės nesugeba priimti dar iki šiol, tačiau asmeniškai man naujasis „Office“ dizainas tapo nebepakeičiamas, o kad jis žymiai geriau pritaikytas ir lietimams jautriems ekranams taip pat turėtų sutikti dauguma. Būtent šios „Office“ dizaino naujovės dabar yra pritaikytos ir „Windows 8“ operacinėje sistemoje dėl to pačios priežasties – noras sukurti universalią sistemą visiems įrenginiams.

„File Explorer“ (seniau „Windows Explorer“) nuo šiol taip pat visiškai pritaikytas lietimui jautriems ekranams, tačiau tai gali patikti ne visiems, o tuo pačiu ir man. Pagrindinė to priežastis yra papildoma užimama vieta ekrane, o ypatingai tai jaučiama mažesniuose, pavyzdžiui, nešiojamų kompiuterių ekranuose. Tačiau santykinai yra išspręsta ir ši problema, kadangi „Office“ stiliaus vartotojo sąsają galima paslėpti, o tuomet „File Explorer“ langas tampa netgi šiek tiek didesnis nei „Windows 7“. Be to, asmeniškai man ši juosta viršuje niekada neteikė daug naudos, kadangi visuomet naudojau tam tikras klavišų kombinacijas, tačiau siekiant sukurti universalią sistemą ją teko grąžinti. Džiugu yra tai, kad „Microsoft“ jos primygtinai nekiša visiems vartotojams ir tai yra pliusas.

Sistemos spartos patobulinimai

Labai džiugu ir sveikintina yra tai, kad „Windows 8“ veikia šiek tiek sparčiau nei „Windows 7“. Tai jaučiama tiek visų animacijų atvaizdavime, tiek visame sistemos veikimo procese. Žinoma, kol kas išlieka klausimas kaip sistema veiks po dviejų ar trejų metų pastovaus darbo, tačiau bent pirmasis įspūdins buvo tikrai teigiamas.

Šiek tiek didesnę „Windows 8“ operacinės sistemos spartą gali patvirtinti ir atlikti užsienio apžvalgininkų testai su įvairiomis programinėmis įrangomis. Be to, „Windows 8“ efektyviau išnaudoja ir kompiuterio operatyviąją atmintį. Galima manyti, kad šiek tiek spartos galėjo pridėti „Aero“ vartotojo sąsajos atsisakymas, tačiau tai yra daugiau mano spėjimas.

Taip, supratote teisingai, „Aero“ „Windows 8“ nerasite, o tai, manau, gali nepatikti kai kuriems UI entuziastams. Iš tikrųjų vos paleidus operacinę sistemą, be šio efekto jaučiausi gana keistai, tačiau gana greitai pripratau ir tai daugiau nekėlė jokių problemų. Įdomu yra ir tai, kad „Windows 8“ pagal ekrane esančio paveikslėlio spalvą automatiškai sugeba parinkti lango kontūro spalvą. Būtent šios savybės galbūt kai kuriems ir trūko „Windows 7“ operacinėje sistemoje.

Ar „Start“ atsisakymas tikrai katastrofa?

Bene didžiausias pakeitimas, kurį galima pastebėti „Windows 8“ yra tai, kad šioje operacinėje sistemoje nerasime iki šiol įprasto ir kai kurių galbūt pamėgto „Start“ mygtuko. Būtent tai yra turbūt pagrindinė priežastis dėl ko yra kritikuojama ši platforma, kadangi visi kiti kosmetiniai pakeitimai lyginant su „Windows 7“ yra santykinai nežymūs. Vis dėlto, mano asmenine nuomone, „Start“ dingimas iš „Taskbar“ juostos laikui bėgant gali virsti ne trūkumu, o netgi privalumu.

Pavyzdžiui, anksčiau niekada nesuprasdavau tikrosios „Start“ klavišo prasmės klaviatūroje, kol nepabandžiau „Windows 8“ operacinės sistemos. Nuo šiol šis klavišas tampa netgi labai reikalingas ir per visą platformos bandymo laikotarpį jį teko paspausti ne vieną ir ne du kartus. Tą patį galiu pasakyti ir apie Alt + F4 kombinaciją, kurią buvau visiškai pamiršęs, tačiau „Windows 8“ ją vėl priminė. Ir taip yra dėl to, kad „Windows 8“ „Start“ vartojo sąsaja neturi visiems priimtino išėjimo iš programų „X“ mygtuku. Galbūt tai yra apgalvotas „Microsoft“ sprendimas, kadangi fone veikiančios programos startuoja žymiai greičiau, tačiau asmeniškai aš nemėgstu bereikalingų procesų fone, o tai, manyčiau, kažkiek atsilieps ir planšetinių kompiuterių bendram darbo laikui. Kitas klausimas, kurį turite sau užduoti – ar iš tikrųjų dažnai naudojate „Start“, kad jo atsisakymas yra tokia didelė problema? Asmeniškai man, „Start“ „Windows 7“ yra reikalingas tik greitoms paieškoms atlikti bei „Control Panel“ nustatymas pasiekti, todėl jo atsisakymas „Windows 8“ nesukelia jokių problemų. Būtent paminėtos funkcijos naujoje operacinėje sistemoje yra pasiekiamos dar lengviau. Pavyzdžiui, paiešką galite atlikti klaviatūroje paspaudę „Start“ klavišą bei iš karto pradėję rinkti norimą tekstą. Taigi, mano nuomone, įprasto „Start“ atsisakymas nėra jau tokia didelė problema, atsižvelgiant į tai, kad sistema tapo daug universalesnė.

Kiti Metro UI ypatumai

Nors oficialiai „Metro“ pavadinimo „Microsoft“ jau kaip ir vengia, tačiau bent jau kol kas alternatyvos pavadinimui nėra pasiūlyta, todėl ją taip vadinkime ir šiame įraše. Būtent ši vartotojo sąsaja yra patraukli tuo, kad vos įdiegus „Windows 8“ rasite kelias svarbias programėles, kurios tikrai palengvins gyvenimą. Pavyzdžiui, vos tik prisijungsite su savo „Gmail“ profiliu, gausite visavertę sinchronizaciją tiek su elektroniniu paštu, tiek su kalendoriumi, tiek su visais saugomais kontaktais. Visa tai yra sveikintina, kadangi akivaizdu, kad „Microsoft“ nesistengia per prievartą vartotojui kišti savo paslaugų, kuriomis jis nenori naudotis. Tą patį galima pasakyti ir apie kitą programą „People“, kuri sukuria puikią socialinę erdvę. Kitaip sakant nurodžius savo „Facebook“ bei „Twitter“ profilius, visas naujienas iš šių socialinių tinklų galima gauti vienoje vietoje, o kontaktų sinchronizacija taip pat leidžia bendrauti su savo draugais tiesiogiai iš „Metro UI“. Vis dėlto, man, kaip „Google+“ vartotojui, pritrūko šio socialinio tinklo integracijos.

Vis dėlto, „Metro“ vartotojo sąsajoje yra ir keletas neapgalvotų sprendimų. Visų pirma jaučiama programų „Desktop“ ir „Metro“ dubliavimasis. Kaip pavyzdį galiu paminėti „Chrome“ naršyklę, kuri jau yra pritaikyta „Windows 8“. Nors atrodytų tai yra ta pati naršyklė, tačiau „Desktop“ ir „Metro“ versijos yra suprantamos kaip dvi atskiros. Kitaip sakant jeigu „Desktop“ sąsajoje „Chrome“ naršyklėje prisijungsite prie tam tikro „Gmail“ profilio, tą patį turėsite padaryti ir „Metro“ sąsajoje.

Akivaizdu, kad naudotis „Metro“ sudėtingiausia bus tiems, kurie turi klaviatūras arba nešiojamus kompiuterius be „Hotkeys“ klavišų. Problema yra tame, kad „Microsoft“ nepagalvojo apie tokius elementarius dalykus kaip garso reguliavimas „Metro UI“. Pavyzdžiui, paleidę „Video“ programą, garsą galėsite padidinti tik patekę į „Desktop“, o tai yra tik papildomas nereikalingas darbas. Vis dėlto, man ši problema buvo neaktuali, nes nešiojamas kompiuteris turi minėtuosius „Hotkeys“ klavišus.

Džiugu yra ir tai, kad „Windows 8“ primygtinai neliepia naudoti „Metro UI“ programėlių ir pirmą kartą startuojant naujam formatui atsiklausia kokią programą naudojant paleisti rinkmeną. To privalumas yra tame, kad žmonės, kurie tiesiog negali pakęsti „Metro“ laikui bėgant visas savo rinkmenas pagal nutylėjimą galės paleisti iš „Desktop“ galbūt netgi pamiršdami „Metro“ vartotojo sąsają ir jos ypatumus.

Išvados

Asmeniškai man jokie „Windows 8“ pakeitimai nesukėlė nei menkiausios problemos ir jeigu teko susidurti su minimaliais nesklandumais jie buvo greitai išsprendžiami, o antrą kartą turbūt jau nebepasikartotų. Mano asmeninis patarimas būti tiesiog nepasitikėti internetinių „trolių“ komentarais iš serijos „man draugelis sakė“ ir „Windows 8“ operacinę sistemą išbandyti patiems, kadangi tik tuomet galėsite susidaryti tvirtą ir pagrįstą nuomonę apie naują produktą. Vis dėlto, iš dabartinių komentarų galima suprasti, kad dauguma žmonių nesiruošia keisti „Windows 7“ į naują operacinę sistemą. Būtent panaši situacija buvo ir pasirodžius „Windows Vista“. Galima manyti, kad „Windows 8“ pagrindinis populiarinimo kelias bus planšetiniai kompiuteriai, o vėliau pripratusieji vartotojai tiesiog norės vientisumo ir šią operacinę sistemą įsidiegs ir į įprastinius kompiuterius. Tačiau „Windows 8“ savo pirmtako sėkmės, matyt, sulaukti nelemta. Taip galbūt bus dėl dingusio „Start“, o galbūt dėl santykinai negausių didžiajai vartotojų daliai galinčių patikti naujovių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: FWD.lt
FWD.lt
Autoriai: Jonas Bunevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)

Susijusios žymos: