[Išsami tema] Sunaikinta Vokietijos dalis – kaip Rytų Prūsija atiteko Rusijai ir tapo Kaliningrado sritimi: viską lėmė vienintelis Sąjungininkų žingsnis (Foto, Video)  (4)

Rusijos Federacija yra padalinta į 85 administracinius vienetus. Vienas iš jų yra Kaliningrado sritis. Joje, užimančioje 15 100 kvadratinių kilometrų, gyvena kiek mažiau nei 1 milijonas žmonių. Kaliningradas yra įsikūręs 300 km į vakarus nuo žemyninės Rusijos dalies, šalia Lietuvos, Lenkijos ir Baltijos jūros. Iš pirmo žvilgsnio ši anomalija glumina. Kaip Rusijai atiteko šis žemės lopinėlis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trumpas atsakymas yra toks: Vokietija buvo priversta atsisakyti ne tik didžiulių savo užkariautų teritorijų, bet ir dalies savo pačios žemių Antrojo pasaulinio karo pabaigoje.

1945 m. SSRS (dabar Rusija), Didžioji Britanija ir JAV pasirašė Potsdamo susitarimą. Pagal jį, be jokio pasipriešinimo Rytprūsiai atiteko SSRS.

Taip nutiko, nes jau prieš kelis mėnesius Raudonoji armija įsiveržė ir atėmė šią teritoriją iš Vokietijos.

Bet kodėl Rusija taip troško Rytprūsių? Tai jau ilgesnis atsakymas.

 

Antrasis pasaulinis karas vyko nuo 1939 m. rugsėjo 1 d. iki 1945 m. rugsėjo 2 d. Vokietija buvo pagrindinė karo priešininkė, įsiveržusi į Vakarų ir Rytų Europą, sistemingai po vieną perėmė Europos šalių kontrolę ir pasiekė savo galios viršūnę 1942 m., kai jos invazija buvo atremta Sąjungininkų ir sovietų armijos.

1944 m. rugpjūčio 29 d. 1,5 milijono sovietų karių kariuomenė pasiekė Rytų Prūsijos sieną.

Per kruviną Rytų Prūsijos puolimą nuo 1945 m. sausio 13 d. iki 1945 m. balandžio 25 d. žuvo 25 000 civilių.

 

Sovietų Sąjunga perėmė miesto kontrolę ir išvarė 2,5 milijono vokiečių aplinkinėse vietovėse. Tie, kurie liko, artimiausius kelerius metus susidūrė su piktnaudžiavimu ar net vergija. Tuo pat metu daugiau nei du milijonai gyventojų pabėgo  į vakarus – prieš pasirodant Raudonajai armijai.

Kaip ir kodėl buvo perimti Rytprūsiai

Tuometis sovietų lyderis Josifas Stalinas norėjo Rytų Prūsijos teritorijos, nes:

  • Tai suteiktų sovietams pirmąjį uostą be ledo savo kariniam jūrų laivynui ir prekybai.
  • Teritorija buvo strategiškai artima likusiai Europai. Taigi, jei sovietai įsirengtų karinę bazę, jos įtaka būtų akivaizdesnė, platesnė ir svarbesnė.
  • Tai buvo didelis miestas netoli SSRS. Tai būtų puiki vieta atakai pradėti ar trauktis. Kontroliuodami šį miestą sovietai jautėsi saugiau.

 

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, 1945 m. rugpjūčio mėn., SSRS, Didžioji Britanija ir JAV pasirašė Potsdamo susitarimą. Vienu iš susitarimo punktu, Rytprūsiai atiteko Sovietų Sąjungai (kaip Rusijos TSFR dalis):

VI. KOENIGSBERGO MIESTAS IR GALUTINĖ SRITIS

Konferencijoje buvo išnagrinėtas sovietų vyriausybės pasiūlymas, kad kol bus galutinai išspręstas teritorinis klausimas taikos susitarimu, Sovietų socialistinių respublikų sąjungos vakarinės sienos atkarpa, esanti greta Baltijos jūros, turėtų praeiti Dancigo įlankos pakrante į rytus, į šiaurę nuo Braunsbergo-Goldepo, iki Lietuvos, Lenkijos Respublikos ir Rytų Prūsijos sienų susitikimo vietos.

Konferencija iš esmės sutiko su sovietų vyriausybės pasiūlymu dėl galutinio Koenigsbergo miesto ir jo gretimos teritorijos perdavimo Sovietų Sąjungai, kaip aprašyta aukščiau, tikrinant faktinę sieną.

Jungtinių Valstijų prezidentas ir Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas pareiškė, kad artėjančiame taikos susitarime palaikys konferencijos pasiūlymą.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(89)
(32)
(57)

Komentarai (4)