[Žinios trumpai] Pėdsakų slėpimas? Maskvoje mirė pagrindinis Scotland Jardo įtariamasis Litvinenkos apnuodijimo poloniu byloje  ()

Rusijos verslininkas, apkaltintas buvusio šnipo Aleksandro Litvinenkos nužudymu Londone prieš daugiau nei pusantro dešimtmečio, mirė Maskvoje dėl su COVID susijusių priežasčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dmitrijus Kovtunas buvo ieškomas Didžiosios Britanijos valdžios kaip pagrindinis įtariamasis Litvinenkos nužudymo poloniu byloje, kuri pablogino Maskvos santykius su JK ir Vakarais.

Didžiosios Britanijos viešasis tyrimas parodė, kad Kovtunas ir kitas įtariamasis Andrejus Lugovojus, kuris dabar yra Rusijos įstatymų leidėjas, yra atsakingi už Litvinenkos mirtį. Teisėjas Robertas Owenas sakė, kad 2006 m. lapkričio 1 d. jiedu polonį-210 įdėjo į arbatinuką viename Londono bare. 43 metų Litvinenka po kelių dienų mirė.

Litvinenka buvo Didžiosios Britanijos pilietis ir buvęs KGB agentas, kuris, pabėgęs į JK, pradėjo dirbti JK šnipų agentūroje MI6. Jis tapo atviru Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiku, kurį jis mirties patale apkaltino įsakius jį nužudyti, nors Kremlius tai paneigė.

 

Tyrimo metu padaryta išvada, kad žmogžudystė buvo FSB šnipinėjimo agentūros operacija, kuriai tikriausiai pritarė tuometinis jos direktorius Nikolajus Patruševas ir pats Putinas.

Britų tyrėjai aptiko polonio pėdsakų Londono vietose, kur buvo Lugovojus ir Kovtunas, įskaitant biurus, viešbučius, lėktuvus ir „Arsenal“ futbolo stadioną.

Tačiau Rusija atmetė prašymus išduoti įtariamuosius, kuri neigė savo dalyvavimą.

Kovtunas gimė 1965 m. ir mokėsi kartu su Lugovojumi Sovietų Sąjungos vadovybės akademijoje Maskvoje, o vėliau prisijungė prie KGB apsaugos skyriaus. 2017 metais jis buvo įtrauktas į JAV juodąjį sąrašą pagal Magnickio įstatymą, kuris buvo nukreiptas į Rusijos pareigūnus, apkaltintus žmogaus teisių pažeidimais ir korupcija.

 

Naujienų agentūra „Tass“ šeštadienį pranešė, kad Kovtunas mirė ligoninėje nuo COVID padarinių, ką Lugovojus patvirtino duodamas interviu agentūrai. Jis apibūdino „liūdną žinią“ apie savo „artimo ir ištikimo draugo“ mirtį, kuri buvo „rimtos ligos, susijusios su koronaviruso infekcija, pasekmė“.

Įtampa tarp Maskvos ir Londono smarkiai padidėjo po dar vieno apnuodijimo Britanijoje, kai Solsberyje buvo bandoma nužudyti buvusį Rusijos šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()