Kuo ypatinga 1798 m. Napoleono kampanija Egipte ir kaip buvo surastas garsusis Rozetos akmuo: atradimas padaręs esminį lūžį moksle (Foto, Video)  ()

Kai 1798 m. Napoleonas įsiveržė į Egiptą, jis kartu atsivedė „armiją“ mokslininkų, kurių šios senovės kultūros tyrimai tapo egiptologijos pagrindu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

XVIII amžiaus pabaigoje Prancūzija norėjo užkariauti Egiptą. Kariaudama su Britanija, Prancūzija siekė sužlugdyti savo priešo dominavimą jūrose ir prekybos kelius su Indija; Egipto kontrolė suteiktų Prancūzijai atramą, iš kurios galėtų plėstis Viduržemio jūroje.

Kodėl Napoleonas įsiveržė į Egiptą?

Prancūzų kampanija Egipte ir Sirijoje (1798–1801) buvo Napoleono Bonaparto kampanija Osmanų valdose Egipte ir Sirijoje, paskelbta ginti prancūzų prekybos interesus, steigti regione mokslinę įmonę ir galiausiai prisijungti prie Indijos valdovo Tipu Sultan pajėgų ir išvaryti britus iš Indijos subkontinento.

Tai buvo pagrindinis 1798 m. Viduržemio jūros kampanijos tikslas – daugybė karinių jūrų pajėgų veiksmų, įskaitant Maltos užėmimą. Kampanija baigėsi Napoleono pralaimėjimu ir prancūzų kariuomenės išvedimu iš regiono.

Misijai vadovavo ambicingas Korsikos generolas Napoleonas Bonapartas. Jau išgarsėjęs savo kampanijomis Italijoje, 1798 m. Napoleonas atvedė prancūzų pajėgas į Egiptą kovoti su vietos valdovais. Tuo metu Egiptą, kuris tuo metu buvo Osmanų imperijos dalis, kontroliavo mameliukai.

Nors pagrindinis ekspedicijos tikslas buvo karinis, ji turėjo antrinį tikslą: rinkti mokslinę ir istorinę informaciją apie Egiptą, kurį daugelis Prancūzijoje laikė senovės civilizacija, lygiaverte klasikinei Graikijai ir Romai.

1798 m. į Egiptą kartu su 35 000 kareivių išvyko daugiau nei 160 mokslininkų ir menininkų. Oficialiai žinoma kaip Egipto mokslų ir menų komisija, ši grupė galiausiai įnešė didesnį indėlį į istoriją nei prancūzų kovos pajėgos. Jų kruopštus darbas, atliktas ilgus metus, pagimdė egiptologijos sritį Europoje ir atskleidė pasauliui didžiosios civilizacijos istoriją, kuri tūkstantmečius viešpatavo palei Nilą.

 

Mokslo fronte ekspedicija galiausiai padėjo atrasti garsųjį Rozetos akmenį, kuris vėliau padėjo iššrifuoti senovės Egipto hieroglifus.

Nepaisant ankstyvų pergalių ir iš pradžių sėkmingos ekspedicijos į Siriją, Napoleonas ir jo Rytų kariuomenė galiausiai buvo nugalėti ir buvo priversti pasitraukti, ypač po to, kai patyrė pralaimėjimą Nilo mūšyje.

Kareiviai ir mokslininkai

1798 m. liepos pradžioje Prancūzijos laivynas išsilaipino netoli Aleksandrijos ir lengvai ją užėmė. Netrukus prancūzų kariuomenė įsiveržė į Kairą ir užėmė miestą liepos 21 d., laimėjusi Piramidžių mūšį, dar vadinamą Embabės mūšiu.

Nepaisant šių pradinių pergalių, karinė misija pradėjo strigti. Prancūzija neturėjo pakankamai žmonių, kad galėtų įkurti pakankamai garnizonų, o tai apribojo savo karinį buvimą sostinėje ir tam tikromis Nilo deltos sritimis.

Didžiosios Britanijos karinės jūrų pajėgos tykojo Viduržemio jūroje ir rugpjūtį sugebėjo nuskandinti Prancūzijos laivyną, dislokuotą prie Egipto krantų. Napoleonas ir jo pajėgos visiškai įstrigo. Sausumos kampanijos tęsėsi sėkmingai, tačiau Napoleonas taip pat turėjo numalšinti vietinius maištus, be to prarado karius ne tik kovoje, bet ir nuo ligų.

 

1799 m. Bonapartas nusprendė, kad Egiptas jam daugiau nebereikalingas, ir grįžo į Prancūziją, palikdamas savo vyrus generolo Jeano-Baptiste'o Kléberio vadovavimui. Kléberis iškovojo keletą pergalių prieš mirtį 1800 m. birželį. Jo įpėdinis generolas Jacques'as-François de Menou susidūrė su sukilimu Kaire ir britų išpuoliais, dėl kurių jis galiausiai buvo priverstas pasirašyti kapituliaciją Aleksandrijoje 1801 m. rugsėjo mėn. Visiems prancūzų kariams buvo leista evakuotis į Europą.

Mokslinės sėkmės

Visiškai priešingai nei nepavykusiai karinei misijai, mokslinė ekspedicija turėjo didžiulę sėkmę. Vadovaujami dviejų mokslininkų veteranų – matematiko Gaspardo Monge'o ir chemiko Claude'o-Louis'o Berthollet (abu tarnavo Napoleonui Italijoje), daugelis mokslininkų dalyvių buvo savo karjeros pradžioje.

1798 m. rugpjūčio mėn. Kaire buvo oficialiai įkurtas Egipto institutas; Monge buvo išrinktas jo prezidentu, o Napoleonas – viceprezidentu. Institutas buvo suskirstytas į keturias sekcijas: matematikos, literatūros ir dailės, gamtos istorijos ir fizikos bei politinės ekonomikos. Instituto steigimo akte buvo teigiama, kad jis turi ne tik tyrinėti Egipto gamtą, ekonomiką ir istoriją, bet ir prisidėti prie Švietimo epochos principų kūrimo Egipte bei padėti jo vyriausybei.

Iš pradžių prancūzų mokslininkai buvo komandiruojami į instituto būstinę Kaire, bet kiti pradėjo keliauti po šalį, kad atliktų savo tyrimus ir pareigas. Vienas iš narių, Dominique-Vivant Denon, buvo aristokratas ir diplomatas, taip pat laisvųjų romanų rašytojas ir patyręs vizualinis menininkas. Būdamas Prancūzijoje, jis nuolat lankėsi Joséphine de Beauharnais, moters, kuri taps pirmąja Napoleono žmona, salonuose.

 

Po to, kai Napoleonas įtikino jį prisijungti prie Egipto ekspedicijos, Denonas lydėjo generolą Desaixą į Aukštutinį Egiptą, kur eskizavo ir rinko duomenis apie daugybę faraonų paminklų regione. Kai Napoleonas grįžo į Paryžių 1799 m., Denonas grįžo su juo ir pradėjo kurti savo Egipto nuotykių knygą.

1802 m. Denonas išleido knygą „Kelionės Žemutiniame ir Aukštutiniame Egipte“, kuri sulaukė didžiulės sėkmės. Jo gyva proza persipynė su karinės kampanijos pasakojimu ir paslaptingų senovės vietų tolimame krašte aprašymais. Denono iliustracijos buvo nepaprastos savo laiku. „Kelionėse Žemutiniame ir Aukštutiniame Egipte“ buvo daugiau iliustracijų nei bet kurioje kitoje knygoje iki tol.

Nors nebuvo precedento jo darbų skaičiui, dydžiui ir kokybei, precedento nebuvo ir temos atžvilgiu. Jo nupiešti egiptiečių paminklai – Memnono kolosai, Hatoro šventykla ir Gizos sfinksas – dar niekada nebuvo matyti taip detaliai. Jų grožis ir išskirtinumas sužavėjo Prancūziją, o publika troško daugiau.

Denonas skyrė savo darbą Napoleonui, o knyga pakeitė Europos nuomonę apie Egiptą. Napoleonas tapo lyderiu, kuris atskleidė senovės Egipto – civilizacijos, tokios įtakingos kaip klasikinė Graikija ir Roma, – galią ir didybę. Denonas tapo Centrinio meno muziejaus (būsimo Luvro muziejaus) direktoriumi.

Britai laimi, prancūzai pralaimi

 

Denonui 1799 m. grįžus iš Aukštutinio Egipto, Napoleonas išsiuntė į regioną daugiau mokslininkų, kad jie daugiau tyrinėtų Egipto senienas. Nepaisant karinės suirutės, prancūzų mokslininkai galėjo dirbti gana saugiai, nes buvo lydimi prie kiekvieno paminklo ir buvo saugomi per tyrimus. Tyrėjai padarė daugybę užrašų, rinko įvairius artefaktus ir atidžiai stebėjo bei atliko išsamius matavimus.

Grįžę į Kairą, jie tikėjosi nedelsiant išvykti į Prancūziją su savo kolekcija, kaip Napoleonas įsakė prieš išvykdamas iš šalies. Tačiau prancūzai pasidavė britams, pasikeitė aplinkybės: britų vadai pareikalavo, kad prancūzai perduotų visas komisijos surinktas senienas, įskaitant juodo akmens stelą – garsųjį Rozetos akmenį, kurį 1799 m. lipos 19 d. atrado prancūzų kareiviai, įrenginėję savo fortą netoli Rozetos.

Jį surado jaunas karininkas Pjeras Fransua Ksaveras Bušaras, įmūrytą ardytoje senovinėje sienoje. Stela buvo pergabenta į Kairą tyrimams.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()