Sovietų Sąjungos aidai atsiliepia širdžių sveikatai  (3)

Pagailėkite širdžių, plakančių rusų širdyse. Remiantis 52 Europos ir šiaurinės Azijos šalių duomenimis apie mirtis nuo širdies ligų ir infarktų, tiek moterų, tiek vyrų mirčių nuo širdies kraujagyslių ligų lygis visose amžiaus grupėse šešis kartus didesnis, nei Prancūzijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mirčių nuolatos mažėja visose tirtose šalyse. Bet širdies ligos tebėra didžiausias žudikas, ir aukšto mirtingumo kišenės išlieka. Pavyzdžiui, Rusijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje, vyrams, įžengusiems į šeštą dešimtį tikimybė mirti nuo širdies ligų yra didesnė, nei prancūzams, sulaukusiems aštuntojo dešimtmečio galo.

„Tradiciškai aiškinama, kad mirtingumas išaugo po Sovietų Sąjungos griūties,“ sako tyrimui vadovavęs Mike'as Rayneris iš Oksfordo universiteto. Po to išaugo bedarbystė, bei ypač padidėjo alkoholio ir riebių produktų vartojimas.

Reikalai taisosi, bet lėtai. Remiantis naujausiais prieinamais kiekvienos iš dalyvavusių šalių 10 metų trukmės duomenimis, rusų ir ukrainiečių mirčių nuo širdies kraujagyslių ligų tarp vyrų sumažėjo 13 ir 16 procentų atitinkamai, bet vos vienu procentu tarp Lietuvos ir Tadžikistano vyrų. Gruzija pirmauja, joje mirčių nuo širdies kraujagyslių ligų per 10 metų sumažėjo 62%.

Žurnalo nuoroda: European Heart Journal, DOI: 10.1093/eurheartj/ehu299


Andy Coghlan
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (3)