Po smūgio smegenyse žiurkėms padėjo kamieninės ląstelės  (1)

Žiurkių smegenyse esančią žaizdą pavyko išgydyti panaudojant žmonių embrionines kamienines ląsteles. Tikimasi, jog per ateinančius penkerius metus šį gydymo metodą pavyks išbandyti ir su žmonėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viso tyrimo tikslas buvo surasti gydymo būdą, leidžiantį atstatyti smegenis po traumos, sukėlusios žmogui neįgalumą. Atrodo pirmuosius žingsnius į priekį žengė Stanfordo universiteto atstovai, paskelbę, jog būtent žmogaus embrioninės kamieninės ląstelės gali būti sprendimo būdas, gydant smegenų pažaidimus.

Kamieninės ląstelės yra pagrindinės mūsų ląstelės. Iš jų formuojasi visos kitos ląstelės bei viso kūno audiniai.

Stanfordo tyrėjai sako, jog jie tiesiog atstatė žiurkių smegenyse galūnines funkcijas, kurios buvo prarastos pažeidus smegenis. Žmonių kamieninės ląstelės buvo tarsi paskatintos vystytis į žiurkių nervų kamienines ląsteles. Taip jos ėmė vystytis į neuronus bei į kitas dvi svarbias smegenų ląstelių rūšis.

Tyrėjai yra įsitikinę, jog sugebės netolimoje ateityje šią kamieninių ląstelių regeneracijos terapiją pritaikyti ir žmonėms.

Bandymuose su žiurkėmis, 10-čiai žiurkių dirbtinai buvo sukelti smegenų pažeidimai. Gydymo metu kamieninės ląstelės persodintos į gyvūnų smegenis. Persodintos ląstelės priaugo būtent toje vietoje, kur buvo sužeidimai. Pastebėta, jog nei vienai žiurkei kamieninės ląstelės nesuaugo į navikus ir nepadarė neigiamo poveikio. Jos visada veikė teigiamai ir žiurkės imdavo sveikti. Smegenys visiškai tobulai neatsistatė, tačiau trūksta labai nedaug iki pirminės būsenos, kuri buvo prieš traumą.

Reikėtų nepamiršti, jog visgi tai žiurkės, o ne žmonės, sako mokslininkai. Na, bet jei šį gydymo būdą pavyktų pritaikyti ir žmonėms, tai būtų tikrai efektyvi terapija. Tikriausiai visus tyrimus su žmonėmis vėl stabdys draugijos, kurios yra prieš kamieninių ląstelių panaudojimą, mat joms gauti yra naudojami embrionai, kurie paprastai žūva. Nebent praktikoje būtų pritaikyta nauja technologija, leidžianti paimti kamienines ląsteles nenužudant embriono.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)