Tolimas rentgeno spindulių blyksnis sudrebino astrofizikų teoriją  (7)

Tarptautinė mokslininkų grupė, susidedanti iš 26 įvairių valstybių atstovų, pranešė apie kol kas tolimiausią užfiksuotą rentgeno diapazono spindulių žybsnį Visatoje. Įdomiausia tai, jog rentgeno teleskopu MAGIC užfiksuotas žybsnis verčia iš naujo peržiūrėti hipotezes apie Visatos skaidrumo ribas skirtingo dažnio bangoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ryškių rentgeno spindulių šaltiniu tapo objektas 3C279, nuo Žemės nutolęs daugiau nei 5 milijardai šviesmečių. Šis objektas yra taip vadinamas kvazaras - vienas iš galingiausių Visatos darinių.

Kvazarų teorija teigia, jog jį sudaro ypatingai didelės juodosios skylės, kurios siurbia aplink esančią materiją ir taip generuoja didžiulės galios elektromagnetines bangas, kurių diapazonas išsidėsto nuo radijo bangų iki rentgeno spindulių.

Pagrindinė tokių spindulių dalis gali be didelių nuostolių pereiti per visą Visatos materiją, tačiau rentgeno spinduliai ypatingi tuo, jog jie slopsta veikiami kosminės fono spinduliuotės, likusios po Didžiojo Sprogimo.

Dabartinė astrofizikų teorija skelbė, jog labai tolimų Visatos objektų rentgeno spinduliuotė taip nuslopsta, jog iš Žemės jos neįmanoma užfiksuoti. Tačiau kvazaro 3C279 žybsnis privertė suabejoti šios teorijos teisingumu – juk objektas nuo mūsų nutolęs praktiškai per pusę regimos Visatos spindulį, o toks atstumas pagal šią teoriją jau niekaip neįveikiamas rentgeno spinduliams.

Atradimas leidžia daryti prielaidą, jog Visata yra didesnio skaidrumo, nei kad manyta iki šiol – bent jau tam tikro dažnio bangoms. O kokie papildomi parametrai pasikeis šioje teorijoje, įvertinus išaugusį Visatos skaidrumą rentgeno spinduliams, sužinosime jau netolimoje ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)