„Geo-Cosmos“: gigantiškas interaktyvus gaublys iš 10 tūkst. OLED displėjų (Video)  (3)

Norint pamatyti, kaip gimtoji mūsų Žemė atrodo iš kosmoso, reikia tapti astronautu, kosmonautu ar bent jau kosmoso turistu. Tačiau labai neprastą alternatyvą Žemės vaizdų besiilgintiesiems siūlo Tokijo Nacionalinis mokslo ir inovacijų muziejus (Japonija). Ten eksponuojamas didžiulis, 6 metrų skersmens sferinis OLED (organinių šviesos diodų) rutulys – pirmoji pasaulyje didelių matmenų sferinė OLED instaliacija, transliuojanti itin aukštos rezoliucijos mūsų planetos vaizdą, kokį galima pamatyti tik iš palydovinės orbitos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įrenginys, pavadinimu „Geo-Cosmos“, pagamintas iš 10362 OLED displėjų, nepaliaujamai perduodančių palydovinį žydrojo gaublio vaizdą, ir iliustruoja, kaip gimtasis žmonijos lopšys atrodo iš kosminės erdvės. Instaliacija muziejuje pakeis anksčiau eksponuotą LED (šviesos diodų) rutulį, tad lankytojai nuo šiol galės mėgautis neprilygstamos kokybės – 10 mln. pikselių – vaizdu. Tokia raiška pirmtako optinį pajėgumą pranoksta dešimčia kartų.

O kad nepasirodytų per mažai, „Geo-Cosmos“ yra ir interaktyvus. Milžinišką gaublį supa lietimui jautrūs (taktiliniai) ekranai, kuriais naudodamiesi lankytojai gali naršyti po įvairiausius iš pasaulio nepaliaujamai plūstančius mokslo duomenis ir gaublyje pamatyti, pavyzdžiui, šiemet Japoniją nuniokojusį kovo 11-osios žemės drebėjimą imituojantį modelį ir stichijos metu generuotos energijos pasklidimą cunamio bangų pavidalu.

Išties įspūdinga – ką ir bepridurti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)