Vandenynuose ir jūrose slypi milijardų vertės turtai  (8)

Gerėjant paieškos vandenyje technikai, vis dažniau surandami nuskendę laivai su lobiais. Tokių atvejų tik daugės, nes lobių paieškoms dideliuose gyliuose specializuojasi daug kompanijų. Lobių paieškos yra pelningas verslas, nes didesnė dalis surasto lobio vertės atitenka jų ieškotojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę Atlanto vandenyne už 500 km nuo Airijos nuskendusiame laive „Gairsoppa“ rasta sidabro maždaug už 210 mln. JAV dolerių.

Laivą su sidabru rado amerikiečių privati kompanija „Odyssey Marine Exploration“. Pagal galiojančius įstatymus jai atiteks 80 % radinio vertės.

Vertingą krovinį planuojama iškelti 2012 metų pavasarį. Į 4700 m gylį nugrimzdęs laivas „Gairsoppa“ yra beveik nepažeistas, o jo vertingas krovinys neišbarstytas jūros dugne.

1941 m. laivas „Gairsoppa“ plukdė 200 tonų sidabro iš Indijos į Angliją. Prie Airijos krantų laivas pakliuvo į stiprų štormą. Jį besiblaškant pastebėjo vokiečių povandeninis laivas ir torpedavo. Iš 85 įgulos narių išsigelbėjo tik vienas. Kiti įgulos nariai žuvo bandydami gelbėjimo plaustais nusigauti iki kranto.

Milijardiniai lobiai

Pasaulio vandenynuose ir jūrose guli ištisi aukso, sidabro, brangakmenių ir vertingų istorinių eksponatų klodai nuskendę kartu su laivais. Apytikriais skaičiavimais vandenynų dugne guli apie trys milijonai sudužusių laivų. Vien JAV pakrančių vandenyse nuo XVI amžiaus nugrimzdo apie 65 tūkstančius laivų.

Įvairiuose šaltiniuose nurodomos skirtingos nuskendusių laivų nuolaužose esančių lobių vertės. Visi jūrose ir vandenynuose gulintys lobiai preliminariai vertinami nuo 600 iki 900 milijardų JAV dolerių.

Didžiausią dalį lobių jūrose ir vandenynuose yra pasėję ispanų laivai, kurie iš Amerikos kolonijų plukdė lobius į Ispaniją. Jau XVII amžiuje kartu su nuskandusiais ispanų laivais prasidėjo ir nuskendusių lobių paieškos. Dėl primityvių nardymo priemonių kelis šimtmečius jos vyko tik sekliose vietose – ten, kur laivai nuskendo per audras atsimušę į uolas.

Nepaisant to, pirmieji lobių ieškotojai rado nemažų lobių, nes tuomet katastrofų pėdsakai tebebuvo švieži.

Didesnės lobių paieškos pradėtos XX amžiuje ištobulėjus nardymo priemonėms. Susikūrė profesionalios lobių paieškos kompanijos. Prie leisdamosi į brangiai kainuojančias ekspedicijas, jos samdo istorikus, kurie kruopščiai analizuoja istorinius duomenis apie vieną ar kitą brangų krovinį gabenusį laivą.

Laivo „Gairsoppa“ paieškoms taip pat buvo ilgai rengtasi. Dar pernai sudaryta sutartis su Didžiosios Britanijos vyriausybe dėl šio laivo nuolaužų paieškos ir krovinio iškėlimo. Specialiais prietaisais – sonarais, gaudančiais nuo dugno atsispindėjusį aidą, buvo „šukuojamas“ dugnas. Aptikus menamo nuskendusio laivo kontūrus į beveik 5 kilometrų gylį leistas valdomas povandeninis aparatas.

Tokią paieškos technologiją sau gali leisti tik turtingos komanijos. „Odyssey Marine Exploration“ yra viena iš pasaulio gelmių tyrimo lyderių, kuri ieško laivų nuolaužų ir išgyvena iš surasto turto vertės.

Vertingiausi dar neatrasti

Laive „Gairsoppa“ aptiktas sidabras pagal vertę, kuri yra 210 mln. JAV dolerių pateks į didžiausių visų laikų jūros radinių dešimtuką.

Daugelį metų didžiausiu iš vandens iškeltu turtu buvo laikomas 1985 metais rastas Ispanijos flotilės, kuri nuskendo 1622 metais, gabentas turtas. Jį sudarė auksas, sidabras, perlai, smaragdai surinti iš dabartinių Peru, Kolumbijos, Meksikos ir Venesuelos teritorijų. Surasto turto vertė siekė apie 400 mln. JAV dolerių. Šiuos turtus iš nuskendusio laivo „Nuestra Senora de Atocha“ ištraukė Amerikos nardytojas Melvinas Fišeris.

Tačiau 2002 metais Didžiosios Britanijos geologijos žvalgybos kompanijos „Subsea Explorer Ltd.“ prie Škotijos aptikto Oliverio Kromvelio laivų lobiai pranoko visus iki tol buvusius. Juose rasti lobiai buvo įvertinti trimis milijardais JAV dolerių.

Didžiulis lobis aptiktas ir 2003 metais, kai Atlanto vandenyne iškeltas 1865 metais nuskendęs garlaivis „S. S.Republic“. Jame buvo 180 milijonų dolerių, skirtų Amerikos pietų valstijoms po 1861-1865 metų Pilietinio karo atstatyti.

Tačiau vertingiausi lobių laivai dar neatrasti. Žinoma, kad 1511 metais portugalai iš Malacos (dabartinės Malaizijos) išgabeno 60 tonų aukso ir 20 skrynių su deimantais, smaragdais, rubinais ir safyrais. Laivas „Flor do Mar“ nuskendo prie Sumatros salos ir iki šiol nerastas.

1579 metais paslaptingai dingo ir laivas „Cacafuego“, kuriuo Frensis Dreikas Anglijos karalienei Elžbietai I plukdė 36 tonas aukso, 20 tonų sidabro, dešimtis dėžių sidabrinių monetų ir kitokių brangenybių.

Vertingiausiu kada nors su lobiais nuskendusiu laivu laikomas 1708 metais dingęs laivas „San Jose“. Jis iš Kartaginos (dabartinės Kolumbijos dalis) išplaukė su 344 tonomis aukso ir sidabro monetų bei 116 dėžių smaragdų ir dingo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Vidmantas Matutis
(9)
(0)
(9)

Komentarai (8)