Genetiškai modifikuota lašiša gali sukelti revoliuciją JAV maisto pramonėje (Video)  (12)

JAV vaistų ir maisto valdyba (FDA) pirmą kartą leido vartoti maistui genetiškai modifikuotą atlantinę lašišą, praneša AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirminis valdybos pritarimas pramoniniu būdu veisti modifikuotas lašišas buvo suteiktas šių metų birželio mėnesį. Dabar gi žengtas dar vienas žingsnis ir patvirtintas leidimas jas vartoti maisto pramonėje. Priminsime, jog nuo "laukinių" lašišų pastaroji skirsis tuo, jog augs dvigubai greičiau, pranešama AFP straipsnyje.

Žuvį, pakrikštytą AquAdvantage, išvedė kompanija „Aqua Bounty Technologies“ (Masačusetsas). Pirminis FDA tyrimas parodė, kad ją vartoti maistui yra lygiai taip pat saugu, kaip ir bet kurią kitą Atlanto lašišą. Mokslininkai nerado jokių biologinių ir cheminių skirtumų.

Be to, ekspertai vieningai sutarė, kad išvestinė lašiša vargiai galėtų pakenkti aplinkai. Nes ji silpnai dauginasi. Imtasi specialių saugumo priemonių, kad genetiškai modifikuota žuvis negalėtų pasprukti iš specialių saugyklų.

Kompanijos atstovų nuomone, naujosios technologijos gali labai smarkiai atgaivinti žuvies pramonę ir sumažinti ekologinius nuostolius, patiriamus gaudant lašišas.

Šio projekto priešininkais tapo saugios mitybos ir aplinkos apsaugos ekspertai. Jie teigia, kad genetiškai modifikuota žuvis gali sukelti tikrą ekologinę katastrofą, jei patektų į kitus vandens telkinius. Priešininkai taip pat teigia, kad dar anksti spręsti, ar genetiškai modifikuota lašiša yra saugi valgyti, nes atlikta per mažai tyrimų.

Nekomercinės organizacijos „Center for Food Safety“ eksperto Jaydee Hansono teigimu, naujosios žuvies AquAdvantage alergenų tyrimas buvo atliktas tik su šešiais bandiniais. Todėl, jo nuomone, Aqua Bounty turėtų atlikti daugybę klinikinių bandymų, jei norima leisti šią žuvį vartoti maistui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: