Pasiektas proveržis JAV kosminėje gynyboje (Video)  (16)

JAV priešraketinės gynybos palydovams pirmą kartą istorijoje pavyko užfiksuoti ir sekti balistinės raketos paleidimą nuo pat pirmos iki paskutinės skrydžio akimirkos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Du žemąja orbita skriejantys JAV bendrovės „Northrop Grumman Aerospace Systems" eksperimentiniai STSS  palydovai kovo 16 dieną pirmą kartą užfiksavo balistinės raketos paleidimą ir sekė ją visais skrydžio etapais. Šie duomenys buvo viešai paskelbti kovo 22 dieną, teigiama  „Northrop Grumman“ pranešime.

Pasak bendrovės viceprezidento Dougo Youngo, atsakingo už priešraketinės gynybos ir ankstyvojo perspėjimo programas, tai pirmasis istorijoje balistinės raketos sekimas iš orbitos nuo pirmosios iki paskutiniosios jos skrydžio akimirkos. Šis įvykis esą yra didžiausia STSS palydovų sėkmė ir visos JAV priešraketinės gynybos sistemos technologinis proveržis.

„Northrop Grumman" JAV Priešraketinės gynybos agentūros (MDA) užsakymu pagamino tris STSS palydovus, skirtus balistinių raketų fiksavimo ir sekimo technologijų galimybėms bandyti. Pirmasis įslaptintas STSS palydovas buvo paleistas 2009 m. gegužės mėnesį. Atlikęs bandymų programą, jis šių metų sausio 31 d. buvo perduotas JAV karinių oro pajėgų Kosminių pajėgų vadavietės reikmėms.

Kiti du STSS palydovai taip pat buvo paleisti 2009 m. pavasarį, tačiau nebuvo įslaptinti.  Būtent jie buvo naudojami kovo 16 dienos bandyme, kai iš Havajuose esančio Ramiojo vandenyno raketinio poligono buvo paleista trumpojo nuotolio balistinė raketa ARAV-B. Vienas STSS palydovas užfiksavo šiluminį jos variklio įjungimo pėdsaką ir sekė ją pradiniame skrydžio etape. Tada visa gauta informacija buvo sėkmingai persiųsta kitam STSS palydovui, kuris tęsė raketos skrydžio sekimą tuo metu, kai ji pasiekė atvirąjį kosmosą, vėl grįžo į atmosferą ir galiausiai nukrito į vandenyną.

Pasak leidinio „Space News", būsimieji STSS palydovų bandymai bus dar sudėtingesni. Artimiausiais mėnesiais JAV Priešraketinės gynybos agentūra bandys perduoti STSS palydovams specialių karinių ankstyvojo perspėjimo apie balistinių raketų paleidimą duomenis, užuot savarankiškai fiksavus raketos paleidimą ir skrydį savo detektoriais.

Vėliau bus tikrinama, ar STSS palydovų fiksuojami raketos skrydžio trajektorijos sekimo duomenys bus pakankamai išsamūs, kad remiantis jais būtų galima iš  JAV karo laivų, naudojančių „Aegis" sistemą, paleisti raketas naikintojas. Šiuo metu laivai su „Aegis“ gali iššauti raketas naikintojas tik tada, kai priešo raketas būna užfiksavę paties laivo radarai. Jei raketas naikintojas būtų galima nutaikyti remiantis kosminių stebėjimo priemonių perduodama informacija, tokių laivų saugomos teritorijos plotas labai padidėtų, sakoma pranešime.

Šiame vaizdo siužete – balistinės raketos paleidimas iš JAV povandeninio laivo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)