Mokslininkas: mūsų galaktikoje gali gyventi 4 kenkėjiškos ateivių civilizacijos – paskaičiavo, kokia tikimybė, kad jos įsiverš į Žemę  ()

Daugelis žmonių sutinka, kad turėtume stebėti eterį, taip sakant, ieškoti kitų civilizacijų visatoje, tačiau žmonės labai nesutaria, ar turėtume siųsti jiems savo žinutes. Jei civilizacija yra kenkėjiška, ar norime, kad jie žinotų, jog esame čia? Ar sveikinamės su savo pačių budeliais?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame iš anksto spausdiname dokumente, paskelbtame „arXiv“ serveryje gegužę (tai reiškia, kad jis dar nebuvo recenzuotas), Vigo universiteto Ispanijoje mokslininkas Ph. D. Alberto Caballero tiria tikrai sudėtingą problemą žmonių, dirbančių su SETI, nežemiško intelekto paieška, bendruomenėje.

Pagrindinis SETI darbas yra klausytis besisukančių kosmoso objektų, kad kada nors aptiktume gyvybės ženklų kitur ar net pagautume kitos civilizacijos siunčiamą transliaciją.

„Aktyvi SETI (Active Search for Extra-Terrestrial Intelligence), kartais vadinama METI (pranešimų siuntimas nežemiškai žvalgybai), yra SETI forma, kuri beveik nebuvo praktikuojama nuo tada, kai buvo išsiųstas pirmasis tarpžvaigždinis radijo pranešimas, Arecibo pranešimas 1974 m. link kamuolinio žvaigždžių spiečiaus M13“, – straipsnyje aiškina A. Caballero. Aktyvus SETI tebėra skaudi tema, nes jo niekintojai mano, kad atkreiptume į save visiškai nežinomų, galbūt piktų ateivių, dėmesį.

Siekdamas įvertinti tikimybę, kad įsiverš netoliese esanti civilizacija, A. Caballero pradeda nuo įdomios prielaidos: kokia tikimybė, kad mes įsiveršime į kitą civilizaciją, kurią atradome? Norėdami tai apskaičiuoti, jis parodo stulbinamą kartų skaičių, kai Žemės tautos įsiveržė viena į kitą per karo veiksmus. Tai, anot jo, yra nauja piktybiškos ateivių civilizacijos tikimybės skaičiavimo metodika.

Jis taip pat pastebi, kad energijos suvartojimas Žemėje padidėjo, ir sumažėjo invazijos tikimybė: „Atrodo, kad yra netiesioginė koreliacija tarp žmonių invazijos tikimybės ir pasaulio vystymosi, pagrįsto energijos vartojimu. Kuo labiau išsivysčiusi žmonija, tuo mažesnė invazijų tikimybė“, – sako A. Caballero.

Ir kartu su gerai parinktais protingos gyvybės tikimybės mūsų galaktikoje kriterijais galime apskaičiuoti grynąją tikimybę. Šis skaičius yra labai mažas – nuo 0,8 iki vieno procento, o kenkėjiškų civilizacijų skaičius yra tik 0,22. Tikimės, kad tai penktadalis, kuris neturi prieigos prie savo vietinių planetinių ginklų sistemų.

 

A. Caballero sakė „Vice“, kad į dokumentą neįtraukė nė vieno skaičiaus, kuris atspindėtų bendrą kenkėjiškų civilizacijų, kurios dar nepasiekė tarpgalaktinių skrydžių lygio, paplitimą. Jo skaičiavimais, tikėtina, kad tokių civilizacijų yra 4,42. Tačiau tai iškelia keletą filosofinių klausimų – jei miške nukrenta kenkėjiškas medis, bet niekas jo negirdi, ar jis skleidžia tarpgalaktinį garsą? Juk nusikalsti nusikaltėlis turi turėti priemonių, motyvų ir galimybių. Tik turėdami priemones ir motyvus, jūs siunčiate į Žemę piktas „žinutes“.

A. Caballero rašo, kad galiausiai, jo manymu, kenkėjiškos ateivių civilizacijos tikimybė yra mažesnė net už galimybę, kad į Žemę pataikys asteroidas, vadinamasis „planetos žudikas“.

 

„Galėtume išsiųsti iki 18 000 tarpžvaigždinių pranešimų skirtingoms egzoplanetoms, o kenkėjiškos civilizacijos invazijos tikimybė būtų tokia pati, kaip Žemės susidūrimo su pasaulinės katastrofos asteroidu“, – daro išvadą jis.

Toks dokumentas yra sukurtas remiantis daugybe įvertinimų ir sprendimų, su kuriais kiti ekspertai gali ir nesutikti, tačiau tai yra esmė. Tų, kurie ginčijasi dėl SETI vaidmens, palyginti su „aktyviuoju“ SETI, diskusijos buvo labai abstrakčios dėl nežinomo visų susijusių dydžių reikšmių. A. Caballero kai kuriuos iš šių skaičių užrašė ant popieriaus ir panaudojo juos, kad pateiktų atsakymą – kurį žmonės dabar gali aptarti ir naudoti tirdami toliau.

Kai kuriems, matant nykstančią bet kokios sudėtingos gyvybės tikimybę, jau nekalbant apie piktavalės gyvybės egzistavimą, SETI pastangos gali atrodyti optimistiškesnės nei bet kada.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()