Viena iš JAV valstijų planuoja surengti nepriklausomybės referendumą: jei įvyktų faktinis atsiskyrimas nuo JAV – tai „reikštų karą“  ()

Jei Vienišos žvaigždžės valstija galiausiai atsiskirs nuo likusių JAV ir suformuos naują šalį, tikriausiai jos gyventojai nusivils, svarstydami, ką kadaise Aukščiausiasis Teismas pasakė apie jų atsiskyrimo galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Byla po JAV pilietinio karo aiškiai parodė, kad valstijos atsiskyrimas nuo JAV yra mažai tikėtinas ir negalimas scenarijus. 1868 m. sprendime Teksasas prieš White'ą, Teismas teigė, kad išstoti iš Sąjungos galima tik vienu iš dviejų būdu: „revoliucija“ arba „valstijų sutikimas“.

„Kai Teksasas tapo viena iš JAV valstijų, ji užmezgė neišardomus santykius. Teksaso ir kitų valstijų sąjunga buvo tokia pat visiška, amžina ir neišardoma kaip ir sąjunga tarp pirminių valstijų. Nebuvo vietos persvarstymui ar atšaukimui, išskyrus per revoliuciją arba valstijų sutikimą“, – rašoma Teismo sprendime.

Savaitgalį vykusiame suvažiavime Teksaso respublikonų partija balsavo dėl kelių priemonių, galinčių būti įtrauktų į oficialią partijos platformą, įskaitant vieną, kuria siekiama 2023 m. surengti referendumą dėl to, ar Teksasas turėtų atsiskirti nuo JAV. To balsavimo rezultatai dar nėra žinomi.

Šia priemone Teksaso įstatymų leidėjai prašomi per kitą įstatymų leidžiamąją sesiją surengti „referendumą 2023 m. visuotiniuose Teksaso gyventojų rinkimuose, kad būtų nuspręsta, ar Teksaso valstija turėtų dar kartą atnaujinti savo nepriklausomos valstybės statusą“.

Tačiau teisės ir vyriausybės profesorius bei Teksaso universiteto Ostine Konstitucinių studijų direktorius Richardas Albertas naujienų agentūrai „Newsweek“ sakė, kad kalbos apie Teksaso atsiskyrimą yra „politinis postringavimas“, o ne „tikras politikos pasiūlymas“.

 

Albertas citavo Aukščiausiojo Teismo 1868 m. sprendimą, kad Teksasas neturi teisės atsiskirti, pažymėdamas, kad tai „ne tik ar net daugiausia teisės reikalas“, o „galios klausimas“.

Jis sakė, kad Teksasas šiandien galėtų paskelbti savo nepriklausomybę, jei to norėtų, tačiau tai „reikštų karą“. Tačiau „tai nėra mūšis, kurį Teksasas galėtų laimėti“ nei per karą, nei per teismus, pridūrė jis.

Istorijoje Teksasas jau kartą buvo nepriklausoma valstybė – Teksaso Respublika, atsiskyrusi nuo Meksikos, gyvavo 1836-1846 metais, kai ji prisijungė prie JAV kaip 26-oji valstija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(20)
(-14)

Komentarai ()