[Žinios trumpai] Uzbekistaną sukrėtė sukilimas – ar pasikartos Kazachstano scenarijus? Dešimtys žuvusių, šimtai sužeisti (PAPILDYTA 2022 07 04, Video)  (3)

Vienos iš Uzbekistano respublikų gyventojai maištavo prieš tai, kad naujoji šalies Konstitucija panaikina jų tėvynės suverenitetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį, liepos 1 d., Karakalpakstano Respublikos (Uzbekistano dalis) gyventojai išėjo į masines protesto akcijas prieš Konstitucijos pakeitimus. Apie tai praneša „Radio Azattyk“.

Karakalpakstano sostinės Nukuso miesto centre susirinko tūkstantinė minia. Tarp protestuotojų daugiausia įvairaus amžiaus vyrai.

Žmonės protestuoja prieš pagrindinio šalies įstatymo pakeitimus, draudžiančius respublikai atsiskirti nuo Uzbekistano. Iš tiesų naujoje Konstitucijos redakcijoje valdžia nusprendė panaikinti Karakalpakstano suverenią padėtį.

Yra žinoma, kad nepaklusnumo akcijos taip pat buvo surengtos Chimbay ir Muynak miestuose. Saugumo pajėgos sulaikė dešimtis protestuotojų. Be to, policija gatvėse gaudo ir sulaiko protestus nušviečiančius žurnalistus ir tinklaraštininkus.

Tuo tarpu valdžia į Karakalpakstaną atvežė papildomų Nacionalinės gvardijos pajėgų.

Primename, kad 2022 m. sausio mėn. protestai apėmė Kazachstaną. Protestai prasidėjo sausio 2 d. Protestuotojai reikalavo vyriausybės ir respublikos prezidento atsistatydinimo bei jų atstovų paskyrimo į valdžią. Taip pat suskystintų gamtinių dujų kainų sumažinimo, kurias valdžia planavo padidinti maždaug per pusę (tačiau netrukus šios nuomonės atsisakė spaudžiant protestui).

Iš viso per riaušes žuvo mažiausiai 225 žmonės. Tarp jų 19 policiininkų ir kariškių. Įvairių sužalojimų patyrė daugiau nei 4300 žmonių. Buvo įvestos KSSO, vadovaujamos Rusijos, pajėgos.

PAPILDYTA

Uzbekistano prezidentas Shavkatas Mirziyojevas šeštadienį atsisakė planų apriboti šalies Karakalpakstano provincijos autonomiją po reto viešo protesto šiaurės vakarų regione, pranešė jo biuras.

Penktadienio mitingas buvo sušauktas protestuoti prieš konstitucinės reformos planus, kurie būtų pakeitę Karakalpakstano – autonominės respublikos, kurioje gyvena karakalpakų tauta – etninės mažumos grupė, turinti savo kalbą, statusą, pranešė Uzbekistano valdžia.

 

Policija išvaikė protestuotojus po to, kai kai kurie iš jų bandė šturmuoti vietos valdžios pastatus regiono sostinėje Nukuse, po eitynių ir mitingo miesto centriniame turguje, pranešė vietos ir vyriausybės pareigūnai.

Pagal dabartinę Uzbekistano konstituciją Karakalpakstanas apibūdinamas kaip suvereni Uzbekistano respublika, kuri turi teisę atsiskirti surengusi referendumą.

Naujojoje konstitucijos versijoje, dėl kurios Uzbekistanas artimiausiais mėnesiais planuoja surengti referendumą, nebebus minimas Karakalpakstano suverenitetas ar teisė atsiskirti.

Karakalpakstano vyriausybė anksčiau šeštadienį paskelbė pareiškimą, kad policija sulaikė penktadienio protesto lyderius ir keletą kitų protestuotojų, kurie pasipriešino.

Pokyčiai, susiję su Karakalpakstanu, buvo Mirziyojevo pasiūlytos platesnės konstitucinės reformos dalis, kuri taip pat apima pilietinių teisių stiprinimą ir prezidento kadencijos pratęsimą nuo penkerių iki septynerių metų.

 

Jei reformai bus pritarta planuojamame referendume, Mirzijojevo kadencijų skaičius būtų iš naujo nustatytas ir leistų kandidatuoti dar dvi kadencijas.

PAPILDYTA 2022 07 04

18 žmonių žuvo ir 243 buvo sužeisti per neramumus Uzbekistano autonominėje Karakalpakstano provincijoje, kilusioje praėjusią savaitę dėl planų apriboti jos autonomiją, pirmadienį pranešė Uzbekistano valdžia.

Praėjusį penktadienį išvaikydamos protestuotojus saugumo pajėgos sulaikė 516 žmonių, bet dabar daug jų paleido, pranešė nacionalinės gvardijos spaudos tarnyba.

Šeštadienį prezidentas Shavkatas Mirziyojevas atsisakė planų keisti konstitucijos straipsnius, susijusius su Karakalpakstano autonomija ir teise atsiskirti. Jis taip pat paskelbė mėnesį trunkančią nepaprastąją padėtį šiaurės vakarų provincijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(1)
(16)

Komentarai (3)