Kinijoje artėja ekonominė katastrofa: šalyje prasideda masiniai neramumai – situacija labai pavojinga prezidentui Xi Jinpingui  ()

Pagrindinė Rusijos sąjungininkė Kinija ir toliau aštrina ekonomines problemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinė Rusijos sąjungininkė „skęsta“ – žiniasklaidos teigimu,  Kinijoje ekonominė situacija ir toliau blogėja.

„Bloomberg“ pažymi, kad Kinijoje auga būsto paskolų mokėjimų boikotai, apimantys mažiausiai 301 gyvenamojo namo projektą 91-ame mieste.

Protestuotojai kaltina vystytojus labai vilkinus butų statybą. Jie nenori mokėti būsto paskolos už sustojusias statybas. Kai kurie žmonės yra priversti gyventi nebaigtuose butuose. Apleisti projektai vertinami 300 mlrd. USD.

Kinijos nekilnojamojo turto rinkoje besivystanti katastrofa turi ne tik ekonominį, bet ir socialinį bei politinį atspalvį. Apie 70 % Kinijos namų ūkių turto yra susiję su būstu, tai yra pagrindinė investicijų priemonė. Prasta padėtis ir Kinijos prezidentui Xi Jinpingui: jam liko keli mėnesiai iki Komunistų partijos posėdžio (vyksta kas 5 metus), kuriame jis kandidatuotų trečiai kadencijai. Šūkį „bendra gerovė“ Xi Jinpingas priėmė kaip dalį socialinės sutarties, kuria grindžiamas vienos partijos valdymo teisėtumas.

Aukštesni partijos nariai jam gali priekaištauti, kad jis pažeidė socialinius įsipareigojimus. Negalėdami refinansuoti skolos ir susidūrę su mažėjančiais pardavimais, silpni vystytojai neįvykdė įsipareigojimų dėl rangovų, kurie sustabdė statybas. Tai paskatino piktus pirkėjus daugelyje miestų pagrasinti sustabdyti būsto paskolų mokėjimus už nebaigtą statyti nekilnojamąjį turtą – šį žingsnį yra sunku numalšinti.

 

„Sunku pagauti krentantį peilį“, – sako „Reuters“ žurnalistai. Analitikai apskaičiavo, kad gali būti sustabdyta nuo 500 iki 600 milijonų kvadratinių metrų būsto ploto, o tai prilygtų 10 Manhetenų. Kadangi beveik penktadalis darbingo amžiaus jaunimo nedirba, Pekinas skuba į priekį, projektuodamas naujas infrastruktūras, kad greitai sukurtų darbo vietas, tačiau nauda bus nušluota, jei niekas neužbaigs tų įpusėtų statyti butų.

 

„Reuters“ praneša, kad Kinijoje cenzoriai bando blokuoti vaizdus ir įrašus socialiniuose tinkluose, susijusius su nuosavybės protestais ir hipotekos boikotais. Nekilnojamas turtas sudaro iki trečdalio šalies ekonominės produkcijos. Valstybinės žiniasklaidos vertinimais, piliečių 70 % finansinio turto yra įdėta į būstą. Dešimtmečius Kinijos nekilnojamasis turtas buvo nerizikinga investicija dėl vertės padidėjimo, o grąžą ribojo tik kreditingumas. Tačiau kai kuriuose miestuose būsto kainos prilygsta daugiau nei dešimtmečio atlyginimui, ekonomistai baiminasi, kad būsto paskolos įmokos atimamos iš vartojimo segmento ir nuo šeimos kūrimo stabdo jaunimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(2)
(37)

Komentarai ()