[Žinios trumpai] Dar vienas smūgis Kremliui – Estija pašalino sovietmečio laikų II-ojo pasaulinio karo memorialą rusakalbiame mieste (Foto, Video)  (3)

Estija antradienį pašalino sovietmečio Antrojo pasaulinio karo memorialą iš Narvos – miesto, kuriame gyvena didelė rusakalbių mažuma. Šalis kaltina Rusiją naudojant tokius paminklus įtampai kurstyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ministrė pirmininkė Kaja Kallas pareiškime teigė, kad šis žingsnis buvo atsakas į „didėjančią įtampą ir sumaištį dėl memorialų Narvoje“.

„Turime veikti greitai, kad užtikrintume viešąją tvarką ir vidaus saugumą“, – sakė ji.

Vietos pasipriešinimas paminklo pašalinimui sukėlė baimę, kad 2007 m. Taline kilusios riaušės pasikartos dėl sovietinio paminklo pašalinimo.

Antrojo pasaulinio karo laikų tankas T-34, kuris buvo memorialo Narvoje dalis, bus nugabentas į Estijos karo muziejų, o masinei karo aukų kapavietei bus suteiktas „neutralus kapo ženklas“.

Narvos merė Katri Raik anksčiau atsisakė perduoti tanką muziejui.

Memorialas skirtas kasmetinėms Pergalės dienos minėjimo ceremonijoms mieste, o Narvos miesto tarybai nepavyko priimti sprendimo dėl paminklo pašalinimo, nepaisant vyriausybės įsakymo tai padaryti iki metų pabaigos.

Užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu sakė, kad Rusija bando išnaudoti „vidinį susiskaldymą“ Estijoje.

Kallas sakė: „Mes neleisime Rusijai galimybės pasinaudoti praeitimi, kad sutrikdytų taiką“.

 

 

Vidaus reikalų ministras Lauri Laanametsas sakė, kad „viešosios tvarkos ir vidaus saugumo interesais siekiama pašalinti aptariamus paminklus prieš toliau didinant įtampą aplink juos“.

Baltijos šalyse Estijoje ir Latvijoje yra daug rusakalbių mažumų, kurios kartais prieštarauja nacionalinėms vyriausybėms.

Buvo susirūpinta, kad Maskva gali siekti išnaudoti šiuos skirtumus, kad destabilizuotų šalis, kurios yra ir ES, ir NATO narės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(0)
(38)

Komentarai (3)