[Žinios trumpai] Prasidėjo baigiamasis SSRS imperijos žlugimas: „Bloomberg“ apie tai, kas vyksta Ukrainoje  ()

„Nesvarbu, ar Rusija laimės, ar pralaimės, rezultatas pakeis jėgų pusiausvyrą buvusioje Sovietų Sąjungoje ir galbūt vėl paaštrins senus ginčus su Moldova, Sakartvelu ar kitomis valstybėmis“, - mano „Bloomberg“ analitikas Halas Brandsas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūšis buvusios Ukrainos teritorijoje yra naujausias ir baisiausias ginkluotas konfliktas dėl SSRS palikimo – imperijos, „kurios agonija tęsiasi net 30 metų po jos faktinio išnykimo“. Ir, deja, šis mūšis nėra paskutinis, sako „Bloomberg“ analitikas Halas Brandsas.

Žurnalistas prisiminė, kad XX amžiuje žlugo didžiosios Eurazijos imperijos, kurios kažkada dominavo pasaulio reikaluose:

„Pirmasis pasaulinis karas sunaikino Rusijos, Austrijos-Vengrijos, Osmanų ir Vokietijos imperijas. Antrasis pasaulinis karas nutraukė Tokijo, Romos (vėl) ir Berlyno valdomas imperijas. Vėliau dekolonizacija nutraukė Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Portugalijos imperijas. Šaltasis karas pražudė SSRS, kuri iš pradžių prarado savo kontroliuojamas šalis Rytų Europoje, o vėliau subyrėjo į 15 nepriklausomų valstybių“.

Jis pastebi, Balkanuose ir Artimuosiuose Rytuose tvyranti įtampa primena, kad Austrijos-Vengrijos ir Osmanų imperijų palikimas vis dar veikia. 

„Kadangi Sovietų Sąjungoje valdymas buvo žiaurus, jos žlugimas buvo ypač nemalonus. Sovietų valstybės žlugimas panaikino suvaržymus, kėlusius etninę įtampą ir nacionalinę konkurenciją tarp imperijos sudedamųjų dalių. Tai sukėlė naujų, politiškai nestabilių valstybių atsiradimą ir paspartino vykstančią kovą tarp imperijoje viešpatavusios šalies – Rusijos ir valstybių bei tautų, kurios dabar bando išsivaduoti iš Maskvos valdžios“, – pabrėžė jis.

 

Amerikiečių analitikas mano, kad:

„Nesvarbu, ar Rusija laimės, ar pralaimės, rezultatas pakeis jėgų pusiausvyrą buvusioje Sovietų Sąjungoje ir galbūt vėl paaštrins senus ginčus su Moldova, Sakartvelu ar kitomis valstybėmis“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()