[Žinios trumpai] Galingas smūgis į nugarą: Rusija Azijoje praranda pagrindinį sąjungininką - skelbiama, ką daro Kazachstanas  ()

Tokajevas leido suprasti, kad Rusija nebėra pagrindinė Kazachstano partnerė ir visais įmanomais būdais stengiasi atsiriboti nuo agresyvios kaimynės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-08-26 [Žinios trumpai] Galingas smūgis į nugarą: Rusija Azijoje praranda pagrindinį sąjungininką - skelbiama, ką daro Kazachstanas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija lėtai, bet užtikrintai praranda ne tik Centrinę Aziją, bet ir vieną iš savo ilgamečių ir svarbiausių sąjungininkų regione. Kazachstano naftos gabenimo per Novorosijsko terminalą, kuris sudaro 80 % eksporto, sustabdymas buvo dar viena agresyvi Maskvos ataka dėl formalios priežasties, kuri, kaip paaiškėjo, buvo įrangoje „rasti pažeidimai“.

Naftos gabenimo sustabdymas, laimei (arba ne), sutapo su Kazachstano sprendimu dalytis žvalgybos duomenimis su Turkija ir planuojant bendras karines pratybas su JAV.

Šiose pratybose, be Kazachstano, dalyvautų Tadžikistano ir Kirgizijos kariškiai.

Po neseniai įvykusio susitikimo Sočyje, susidaro įspūdis, kad atšalę abiejų šalių santykiai neatšilo nė vienu laipsniu.

Žiniasklaida nuolat primena, kaip Tokajevas viešai, dalyvaujant Putinui Sankt Peterburge vykusiame ekonomikos forume, atsisakė pripažinti vadinamąsias „DLR“ ir „LLR“, vadindamas jas kvazivalstybinėmis teritorijomis. Ekspertai sutiko, kad tai tai buvo viešas antausis Putinui.

Sutelkęs dėmesį į Kiniją, Tokajevas leido suprasti, kad Rusija nebėra pagrindinė Kazachstano partnerė ir visais įmanomais būdais stengiasi atsiriboti nuo agresyvios kaimynės.

Atsižvelgdama į tai, valstybinė Rusijos žiniasklaida vėl pradeda dainuoti seną ir nuvalkiotą dainą apie rusofobiškas nuotaikas Kazachstane. O didelės Rusijos korporacijos palieka Kazachstano rinką.

 

Rusijos „Sberbank“ parduoda filialą Kazachstane, „Baiterek National Management Holding“ pasitraukia iš vietinės rinkos dėl to, kad Kazachstano valdžia visiškai laikosi Vakarų sankcijų Maskvai ir nedaro išimčių Putinui.

„Visiška Kazachstano elito pertvarka parodė, kad naujoji valdymo aplinka posovietinėse šalyse pirmiausia yra orientuota į partnerystę su civilizuotu pasauliu, skatinant abipusės pagarbos ir tolerancijos idėjas. Šiame kontekste modernus Rusijos sąveikos modelis yra toksiška našta“, – pažymi Rusijos „Telegram“ kanalai, kuriuose teigiama, kad Rusija neteko dar vieno sąjungininko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(144)
(1)
(143)

Komentarai ()