Tatarstanas reikalauja referendumo! „Rusijoje prasideda procesai, apie kuriuos aš perspėjau anksčiau ir kurių labai laukiu“  ()

Rusijos regionai jau jaučia Maskvos silpnumą, sako Borislavas Bereza.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremliaus bandymai panaikinti žodį „prezidentas“ Tatarstano vadovo pavadinime susidūrė su rimtomis problemomis. Respublika nenori prarasti nepriklausomybės likučių ir reikalauja referendumo šiuo klausimu.

Ukrainos politikas ir buvęs Aukščiausiosios Rados deputatas Boryslavas Bereza atkreipė dėmesį į šiuos įvykius „Telegram“.

„Rusijoje prasideda procesai, apie kuriuos įspėjau anksčiau ir kurių labai laukiu. Tiesą sakant, matome aiškų maištą prieš federalinę vyriausybę“, – rašė Bereza.

Jis patikslino, kad Tatarstanas ne tik pirmasis išreiškė atvirą nepaklusnumą Maskvai. Tai problemiškas Kremliaus regionas, kuriame stiprios nacionalistinės ir separatistinės nuotaikos. Juos asmeniškai pakurstė Mintimeris Šaimijevas, kuris regionui vadovavo 1991–2010 m. 

Viskas įvyko dėl to, kad turtingas Tatarstanas nori palikti Rusijos Federaciją. Tačiau Rusijos Federacijos valdžia rado būdą, kaip tam užkirsti kelią – nupirko jos lyderį.

Bereza pažymėjo, kad dėl to separatistinės nuotaikos Rusijos respublikoje buvo prislopintos, o Šaimijevas ir jo šeima pateko į turtingiausių Rusijos Federacijos klanų trejetuką.

Tačiau situacija ėmė keistis dėl Kremliaus karinės avantiūros Ukrainoje. Maskvai nebeužtenka pinigų užgesinti antirusiškas ir nacionalistines nuotaikas respublikoje.

 

Pirmoji maišto apraiška buvo nesutikimas laikytis Rusijos Federacijos federalinio įstatymo dėl respublikos prezidento posto pervadinimo. Tatarstanas, pamatęs Maskvos silpnėjimą ir karo metais įsigijęs savo nacionalinius batalionus, tapo drąsesnis.

Bereza mano, kad šioje situacijoje yra dvi išeitys. Ir abi Kremliui yra nepaprastai nemalonios.

„Arba vietinis elitas gaus tai, ko nori, ir tai bus viešas valdžios pažeminimas; arba Kremlius bandys sutramdyti šį regioną. Tada pamatysime ryškų konfliktą, kuris, ko gero, bus pirmoji ugnies kibirkštis, kuri sudegins Rusiją kaip imperiją“, – pareiškė Ukrainos politikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(146)
(1)
(145)

Komentarai ()