Pirmą kartą nuskaitytas išnykusių paukščių DNR iš kiaušinių lukštų liekanų  (6)

Tarptautinei mokslininkų komandai pirmą kartą pavyko iš kiaušinio lukšto fosilijos išgauti išnykusio paukščio DNR kodą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkams pavyko išgauti prieš 19 tūkst. metų išnykusio Australijos emu DNR. Skelbiama, kad tą patį pavyko padaryti ir su sunkiausiu žemės paukščiu – epiorniu. Iš kiaušinių lukštų taip pat išgauta Australijos pelėdų, Naujosios Zelandijos ančių ir neskraidančių moa DNR.

Skelbiama, kad į stručius panašūs bei iš Madagaskaro kilę epiorniai išnyko prieš XVIII amžių. Jie buvo 3 metrų aukščio, svėrė maždaug pusė tonos, o jų kiaušiniai buvo didesni už futbolo kamuolį.

Kaip rašoma pranešime spaudai, šių paukščių DNR pavyko išgauti iš maždaug 3 tūkst. senumo kiaušinių lukštų, tačiau tą patį procesą pakartoti su 50 tūkst. metų senumo lukštu nepavyko, nes jo DNR struktūra buvo per daug suirusi.

Mokslininkai džiaugiasi, kad pavyko atkurti paukščių, gyvenusių šiltuose kraštuose, DNR, nes iki šiol manyta, kad šiltesniuose klimatuose DNR greičiau suyra.

Šiems eksperimentams vadovavo Charlotte Oskam iš Murdocho universiteto Vakarų Australijoje, o rezultatai paskelbti „Proceedings of the Royal Society B“.

Taip pat pažymima, kad DNR atkūrimas nereiškia, kad mokslininkams greitai pavyks atkurti išnykusius paukščius.

„Kaip ir visos senos DNR, kiaušinio lukšto DNR yra labai fragmentiška, tad įsivaizduoti, kad galėtume klonuoti išnykusius gyvūnus, dar per daug anksti“, – cituojamas Ch. Oskam.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)