Kaip vyrai moterų vaisingumą „pribaigė“  (3)

Kodėl vyrai iki itin gerbiamo amžiaus išlieka pajėgūs pratęsti giminę, o moterys – ne? Tai iki šiol – mįslė. Įvairios kompiuterinės simuliacijos mokslininkams vis dėlto pakišo vieną mintį. Anot jos, moters vaisingumo trumpaamžiškumo priežastis – patys vyrai, rašo „Welt“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigiama tyrime, vyrų teikiama pirmenybę jaunesnėms partnerėms per ilgą evoliuciją lėmė moterų menopauzės atsiradimą. Kanadiečių mokslininkai kalba, kad visų amžiaus grupių vyrų konkurencija dėl jaunesnių partnerių atėmė arba iki minimumo sumažino šansus pastoti ir gimdyti vyresnėms moterims.

Dėl šios priežasties atsirado mutacijos, gerokai sumažinusios vaisingumą. Laikui bėgant atsirado ir menopauzė. Hamiltono „McMaster“ universiteto komanda savo tyrimų rezultatus publikavo žurnale „PLOS Computational Biology“.

Menopauzė – paskutiniųjų menstruacijų laikas – žymi ir moters vaisingumo pabaigą. Pasibaigus produktyviam gyvenimo etapui moteris gyvena toliau, o tai gyvūnų pasaulyje būdinga beveik vien tik žmogui. Tik banginiai ir nelaisvėje gyvenančios šimpanzės pakartoja tokį patį ciklą, rašo tyrimo autoriai.

Mokslininkai svarstė ir dar vieną alternatyvą, kurią pavadino „močiutės hipoteze“. Anot jos, vyresnės moterys tampa nevaisingos, kad galėtų padėti auginti savo anūkus. Tačiau šia idėja suabejota ir labiau linkstama prie pirmosios teorijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(13)
(0)
(0)

Komentarai (3)