Visiškai netikėtas Kinijos sprendimas sukrės saulės energetikos sektorių: ruošiasi naikinti subsidijas saulės energetikai ir nepritars naujiems projektams, bet pasauliui nuo to tik geriau  (8)

Kinija paskelbė, kad panaikins subsidijas saulės energetikai ir nebe pritars naujiems saulės energetikos projektams. Nors atrodo, kad tai yra bloga žinia, bet pasaulis nuo to tik išloš.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau kiek anksčiau šiais metais buvo stebimas saulės energijos sąnaudų spartesnis kritimas nei, kad prognozavo ekspertai. Dabar „Bloomberg New Energy Finance“ (BNEF) prognozuoja, kad iki šių metų pabaigos šios sąnaudos nukris dar 34 proc. Taip yra dėl to, kad Kinija pristabdo saulės energetikos pramonę ir tai duos daugybę naudos tiek besivystančioms šalims, tiek ir pačioms Jungtinėms Amerikos Valstijoms.

Kinijos sprendimas nepriimti naujų saulės energetikos projektų ir panaikinti subsidijas tik iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip neigiamas sprendimas. Taip, vietinė saulės modulių paklausa nukris, tačiau niekas negalba apie jų gamybos apimčių mažinimą ir šios produkcijos eksportą į kitas pasaulio šalis. Tai reiškia, kad Kinija galės diskontuoti – dar labiau atpiginti – savo produkciją, ir ją pasiūlyti visam pasauliui.

Pasak BNEF, šios produkcijos kainų sumažėjimas atitiktų prieš dvejus metus buvusį lygį. Monokristalinio modulio kaina gali nukristi nuo 0,37 JAV dolerio už vatą, kuri buvo 2017 metų pabaigoje, iki 0,24 JAV dolerio už vatą iki šių metų pabaigos. O 2019 metais kaina gali sumažėti dar 19 %.

Daugiausiai naudos iš mažėjančių saulės energijos sąnaudų gaus besivystančios šalys ir ypač Indija. Praėjusiais metais Kinija į Indiją eksportavo net trečdalį savo pagamintos saulės energetikos produkcijos. Indijoje saulės energijos gamybos savikaina yra rekordiškai žema ir šių metų gegužės mėn. buvo pasiektos naujos žemumos – 0,03 euro centai už 1 kWh. Indijos „Solar Energy Corporation“ mano, kad šios kainos gali dar labiau sumažėti.

Pagal Jungtinių Tautų bendrąją klimato kaitos konvenciją (JTBKKK) pusė iš 10-ties didžiausių saulės jėgainių parkų yra Indijoje. Didžiausias yra „Kurnool Ultra Mega Solar Park“ saulės parkas, kurio pajėgumas siekia 1 GW. Jis pradėjo veikti nuo gruodžio mėnesio, per vieną dieną gali pagaminti 8 milijonus kWh elektros energijos ir patenkina visus Kurnalo regiono energetinius poreikius.

„Indija gaus daug naudos dėl saulės modulių kainų kritimo“, „Bloomberg“ sakė Vinay‘us Rustagi‘s, atsinaujinančių energijos išteklių įmonės „Bridge to India“ vykdomasis direktorius. „Jei Kinijos paklausa silps taip, kaip yra tikimasi, tada per antrąją šių metų pusę saulės modulių kainos turėtų dramatiškai sumažėti.“

Tokie Kinijos veiksmai yra neabejotinai susiję su Donald‘o Trump‘o administracijos įvestais saulės energijos produktų tarifais. Šiais metais jie buvo padidinti dar 30 % ir pagrindinė idėja yra skatinti vietinius gamintojus, o ne pigiai importuoti saulės energijos įrangą iš užsienio.

Netrukus po to, kai Kinija paskelbė apie savo naujus planus saulės energetikos srityje, Jungtinėse Amerikos valstijose buvo pasirašyta saulės energijos naudojimo sutartis su rekordiškai mažomis elektros kainomis. „Central Arizona Project“ patvirtino 20 metų sutartį dėl saulės energijos pirkimo iš „AZ Solar“. Viena kWh saulės elektros energijos kainuos iki 2,5 JAV dolerio centų, o pats energijos pirkimas prasidės 2020 metų pabaigoje. Tai yra perpus pigiau nei, kad dabar kainuoja elektrą pagaminti anglimi kūrenamoje elektrinėje, kuri iki 2019 metų pabaigos bus uždaryta.

Panašu, kad prekybos karas tarp Kinijos ir Jungtinių Amerikos valstijų įsibėgėja ir bent jau kol kas atrodo, kad tai saulės energetikai gali išeiti į naudą. Labai tikėtina, kad iš Kinijos į visas pasaulio šalis plūstanti pigi saulės energijos įranga mažins galutines saulės energetikos sąnaudos ir šį atsinaujinantį energijos šaltinį padarys dar patrauklesnį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(2)
(37)

Komentarai (8)