Netikėtas COVID-19 diagnozės būdas - jei pavyks, ligą bus galima nustatyti vos per kelias akimirkas  ()

COVID-19 pandemija sustingdė pasaulį. Daugybė šalių užsidarė karantinui, o stovinti ekonomika kelia nerimą dėl ateities. Tuo tarpu sergančius žmones kamuoja varginantys ir net gyvybei pavojingi simptomai, o ne vienoje šalyje trūksta testų. Tačiau pagalba jau pakeliui - galbūt COVID-19 įmanoma užuosti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Greiti COVID-19 testai dažnai yra nepatikimi. Jie, beje, nėra tokie jau greiti - kai kuriems reikia maždaug 45 minučių. Tačiau bet kokie greitesni diagnostikos metodai padėtų paspartinti sergančiųjų izoliaciją, o jei jie dar būtų pigūs, tai būtų idealu. Ir galbūt jau visai greitai kažką panašaus turėsime, nors šis sprendimas aukštųjų technologijų ir neprimena.

Jungtinėje Karalystėje veikianti pelno nesiekianti organizacija „Medical Detection Dogs“ moko šunis. Kai kurie iš jų mokomi padėti neįgaliems, kiti kiša nosis į mediciną. Organizacija moko šunis užuosti vėžį ir maliariją. Manote, kad tai - kvailystė? Šunys gali užuosti organizmo veiklos pakitimus, sietinus su tam tikromis ligomis. Juos tiesiog tereikia tinkamai apmokyti. Tai yra, jie neužuodžia pačios ligos - jie užuodžia tik labai subtilius natūralaus žmogaus kvapo pasikeitimus. Ir tai jau daro labai tiksliai - štai maliarijos atveju jau pasiekiamas 73 % tikslumas, nors mokymai ir tyrimai vyksta toliau.

Mokslininkai žino, kad kvėpavimo takų ligos sukelia žmogaus kvapo pakitimus, kuriuos šuo gali užuosti. Tiesiog dabar reikia izoliuoti tik su COVID-19 sietinus pokyčius.

Dauguma žmonių, kurie kreipiasi COVID-19 tyrimams, iš tikrųjų serga kvėpavimo takų ligomis. Dažnai tai - gripas. Jei šuo galėtų užuosti skirtumą tarp šių ligų, žmonių tikrinimas būtų gerokai greitesnis. Padėtų vien gebėjimas atskirti tuos žmonės, kurie tikrai neserga COVID-19. Tikriausiai net nereikia sakyti, kad šuns nosis niekada nebūtų vienintelis įrankis ligos nustatymui.

Greičiausiai šunys būtų naudingiausi masinio susibūrimo vietose. Jie galėtų apuostyti žmones ir perspėti, kad kuris nors iš jų greičiausiai serga COVID-19. Taip apmokyti šunys galėtų budėti prie arenų, oro uostuose, autobusų stotyse. Teoriškai vienas toks šuo per valandą galėtų apuostyti net 250 žmonių.

Tiesa, kol kas sunku spėti, ar šis projektas bus sėkmingas. Mokslininkai dar turi išskirti tik COVID-19 ligai būdingą kvapą. Tuomet reikia apmokyti šunis ir atlikti galybę bandymų. Tai- kelių mėnesių darbas ir kol kas nežinoma, ar jis atneš norimą rezultatą.

Viena iš kliūčių, kurias reikia įveikti pirmiausia - finansavimas. „Medical Detection Dogs“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma iš aukų. Todėl šiam projektui pasitelkta sutelktinio finansavimo „Indiegogo“ kampanija. Tikimasi surinkti, 1,15 milijonus eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(4)
(18)

Komentarai ()