„Roskosmos“ jau ruošia atkirtį „SpaceX“ - „gabenti krovinius mūsų daugkartinio naudojimo erdvėlaiviu bus dvigubai pigiau, nei siūlo konkurentai“  (37)

Rusija kol kas neturi krovininių daugkartinio naudojimo erdvėlaivių. „Argo“ taps pirmuoju, o krovinių iškėlimo ir grąžinimo misija bus dvigubai pigesnė, nei SpaceX.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valstybinė korporacija „Roskosmos“ ir privati kompanija „Daugkartinės transportinės kosminės sistemos“ (Многоразовые транспортные космические системы – MTKS) pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo, kuriant daugkartinio naudojimo transportinį kosminį laivą, praneša RBK.

Susitarimo, kurio trukmė 5 metai (automatiškai pratęsiamas), tikslas, – sukurti daugkartinio naudojimo kosminę sistemą, kurios viena iš paskirčių bus krovinių gabenimas į Tarptautinę kosminę stotį ir iš jos. Vienas iš sistemos elementų – daugkartinis transportinis kosminis laivas (DTKL), sukurtas „naudojant inovacinius sprendimus ir plačiai pritaikant kompozicines medžiagas“. Pagal technines charakteristikas, jis vadinamas tiesioginiu JAV verslininko Elono Musko erdvėlaivio Dragon konkurentu.

MTKS projektuojamas daugkartinis krovininis erdvėlaivis „Argo“ turėtų būti parengtas iki 2024 metų, patikslina RBK, kaip šaltinį nurodydamas kompanijos naudos gavėją Sergejų Sopovą. Keturių erdvėlaivių pavyzdžių sukūrimas turėtų atsieiti maždaug €136 mln. Tačiau pati krovinių nugabenimo ir sugrąžinimo misija, Sopovo vertinimu, „Roskosmosui“ bus dvigubai pigesnė, nei užsienio konkurentų.

 

Už Dragon misiją Elono Musko kompanija SpaceX prašo apie $150 mln. Už šią sumą krovinys nugabenamas, erdvėlaivis sujungiamas ir krovinys grąžinamas. Čia įskaičiuota ir raketos Falcon 9 kaina. MTKS ketina krovinius nugabenti ir grąžinti iš orbitos erdvėlaiviu „Argo“ su raketa-nešėja „Sojuz-2.1б“ už $69 mln.

Šiuo metu Rusija krovininių sugrįžtančių erdvėlaivių neturi. Krovinius į TKS gabena rusiškas „Progress“, amerikietiškas Dragon v2 ir Cygnus, o taip pat japoniškas HTV. Krovinių grąžinimu – JAV kompanija SpaceX. Pasak Sergejaus Sopovo, tokių paslaugų paklausa pradeda augti.

 

MTKS projektuojamas „Argo“ galės į orbitą iškelti iki 2000 kilogramų masės naudingą krovinį ir sugrąžinti į Žemę iki 1000 kg. krovinius. Pranešama, kad kuriant erdvėlaivį bus panaudota eksperimentinė ir gamybinė „Roskosmos“ įmonių bazė.


republic.ru

(13)
(41)
(-28)

Komentarai (37)