Priklausomybių tyrinėtojas: nedidelės heroino dozės gali būti sveiko gyvenimo būdo dalis – pats vartoja pramogai  (3)

Priklausomybių tyrinėtojas Carlas Hartas sako vartojantis heroiną pramogai. Jo teigimu, nedidelės heroino dozės yra naudingos, o narkotikų, tokių kaip heroinas ir krekas, vartojimas negali būti kenksmingesnis nei alkoholio vartojimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kolumbijos psichologas ir knygos „High Price“ autorius Carlas Hartas teigia, kad „stipriųjų“ narkotikų destigmatizavimas ir dekriminalizavimas yra raktas į žalos mažinimą, rašo „The New Yorker“.

Jis teigia, kad laisvalaikiu vartoti tokius narkotikus kaip heroinas gali būti visiškai saugu. Tiesą sakant, jis mano, kad tai gali būti sveiko gyvenimo būdo dalis.

„Kaip mes dabar žinome iš alkoholio vartojimo patirties, pats gėrimas nėra problema daugumai žmonių, kurie tai daro“, – savo knygoje rašo Hartas. „Tas pats pasakytina apie nelegalius narkotikus, net ir tuos, kurių išmokome bijoti, pavyzdžiui, heroiną ir kreką“.

Hartas daugelį metų tyrė narkotikų vartojimo poveikį savanoriams kontroliuojamoje ligoninės aplinkoje. Kelis mėnesius stebėjęs heroino vartotojus priežiūros klinikoje Ženevoje, jis pats pradėjo reguliariai vartoti šį narkotiką.

 

„Kaip ir atostogos, seksas bei menai, heroinas yra viena iš priemonių, kurią naudoju darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrai palaikyti“, – rašė jis knygoje „Drug Use for Grown-Ups“.

Nors kai kam tai gali atrodyti visiška nesąmonė, iš tikrųjų tai nepaprastai įdomus požiūris. Hartas sako, kad heroinas ar kokainas nėra niekuo blogesni už marihuaną ar alkoholį.

Tiesą sakant, tinkamai dozavus, tai gali būti patikimas būdas atsipalaiduoti ir pailsėti po dienos darbų, kaip, kad gali būti šaltas alus ar taurė vyno. Jei daugiau žmonių į tai imtų žiūrėti rimtai, tai gali labai padėti destigmatizuoti narkotikų vartojimą. Tai taip pat gali padėti sušvelninti neigiamą narkotikų poveikį, kuris neproporcingai paveikė spalvotųjų (angl. person of color, POC) bendruomenes.

 

Tačiau prieš jums imant vartoti stipriuosius narkotikus, reikėtų pažymėti, kad tema vis dar neįtikėtinai poliarizuoja ekspertus.

„Dauguma žmonių gali saikingai vartoti alkoholį ir jis nesukels priklausomybės“, – sakė priklausomybių ligų specialistas ir „Opioid Policy Research Collaborative“ medicinos direktorius Andrew Kolodny. Kalbant apie tokius narkotikus kaip heroinas: „Tai yra kita istorija. Jei tuos narkotikus vartojate reguliariai, rizikuojate tapti priklausomi“.

Hartas „apriboja“ heroino vartojimą ne ilgiau kaip 10 dienų iš eilės. Taip pat verta paminėti, kad jis visgi yra priklausomybių ligų tyrinėtojas, turintis žinių iš savo asmeninės patirties vartojant narkotikus, neatsižvelgiant į kitų žmonių patirtis.

Vis dėlto, Hartas siūlo labai įdomią narkotikų vartojimo perspektyvą, kuri, galbūt padės žmonėms būti atviresniems kalbant apie savo asmenines vartojimo patirtis (geras ir blogas).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(38)
(1)

Komentarai (3)